UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-08-29 15:24

Kézilabda: csúcson a magyar utánpótlás, de messze még az út vége

A női junior és ifjúsági kézilabda-válogatott is korosztályos Európa-bajnokságot nyert a nyáron, a fiúk között pedig az ifik a vb-n, a serdülők az Eb-n lettek ötödikek, s a pazar eredmények az utánpótlás-ranglisták élére reptették Magyarországot. Az MKSZ szakmai igazgatójával, Zsiga Gyulával elemeztük a világversenyeken látottakat.

A napokban adta ki az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) a nyári utánpótlás-világversenyek után a korosztályos válogatottak idei ranglistáit. Nem lehetett kérdés a magyar lányok diadala, miután junior és az ifjúsági válogatott is Európa-bajnok lett. A fiúk sikerére viszont senki nem számított, ugyanakkor a juniorok vb-15., az ifi vb-5. és a serdülők Eb-5. helyezésével összesítésben a mieink végeztek az élen, ezáltal természetesen a két nem összesített rangsorát is megnyerték.

A legutóbbi két junior Final Fouron a magyar válogatott győzött Fotó: Cseh Péter/MKSZ
A legutóbbi két junior Final Fouron a magyar válogatott győzött Fotó: Cseh Péter/MKSZ
A statisztika gyönyörűen fest, a hazai szövetség szakmai igazgatóját, a trénerként 1999-ben a Dunaferr-rel BEK-győztes Zsiga Gyulától kértünk értékelést a fiatalok nyári produkciójáról. A lányok kettőből két megszerzett aranyérme gyakorlatilag felülmúlhatatlan. Ugyanakkor ezúttal a sokat bírált fiúszakág is mutatott életjeleket, „Nagyon kellemes meglepetés volt számunkra is, hogy a fiúk meg tudták nyerni ezt a pontversenyt, hiszen bármennyire is büszkék vagyunk a lányokra, be kell valljuk, a fiúknak sokkal nehezebb dolguk van egy-egy korosztályos eseményen. Itt elsősorban a harmadik világból érkező országokra gondolok, amelyek az úgymond hagyományos kézilabda-nagyhatalmak mellett nagyon komoly próbatétel elé állítják a csapatokat. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a fiúmezőnyben a legjobb tíz közé kerülés, a lányok között a négy közé jutásnak felel meg.” Természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy akár a felnőtt-, akár a korosztályos eseményeket elemezzük, meg kell hagyni – anélkül, hogy bármit is levonnánk a lányok elképesztő sikereiből – a fiúk között lényegesen nagyobb a konkurencia, talán nehezebb versenyre kelni a legjobbakkal.
A fiú ifjúsági válogatott rég nem látott sikert ért el a korosztályos vb-n Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
A fiú ifjúsági válogatott rég nem látott sikert ért el a korosztályos vb-n Fotó: Kovács Anikó/MKSZ
A junioroknak a spanyolországi vb-n ez nem sikerült, az ifjúságiak viszont kitettek magukért Szkopjéban „Kár lenne tagadnunk, az idősebbektől többet vártunk eredmény és mutatott játék terén is. Utóbbin az sem változtatott volna sokat, ha a dánok elleni kiváló nyolcaddöntő-mérkőzést megnyerik a fiúk. Ezzel szemben az ifik kiváló csapatot alkottak, végtelenül egységes volt a társaság, meglepő sikereket is arattak. A sportvezető szerint a javuló eredmények ellenére sok a hiányosság. Az egyik legkirívóbbnak a „magyar kézilabda egyik legnagyobb betegségét”, a támadásspecifikusságot tartja, amin próbálnak évek óta dolgozni, de még nem sikerült egészen kiküszöbölni. A másik probléma pedig, hogy a fiúk mezőnyében sokkal nehezebben működik az átmenet az utánpótlásból a felnőttkorba. Zsiga szerint a legjobb játékosok bár elkerülnek felnőtt NB I-es csapatokhoz, nem játszanak eleget, nem kulcsszereplők, és a képzés utolsó szakasza is kimarad az esetükben. Vagyis idő kell ahhoz, hogy a fiúszakág is ténylegesen a legjobbak közé érjen. Férfi junior-világbajnokságok
2005 2007 2009 2011 2013 2015 2017 2019
3. - - 17. 12. - 5. 15.
Fiú ifjúsági világbajnokságok
2005 2007 2009 2011 2013 2015 2017 2019
- - - - 10. 10. - 5.
 
A leány ifjúsági válogatott is a kontinens csúcsára ért Fotó: Tompos Gábor/NEKA
A leány ifjúsági válogatott is a kontinens csúcsára ért Fotó: Tompos Gábor/NEKA
A női mezőnyben viszont remekül működik a kooperáció a klubok és a válogatott között, egyfajta összefogás alakult ki a nemzeti csapatért ami nagy mértékben megkönnyítette a szövetségi edzők munkáját.  Többek között ez eredményezte a tavalyi junior-világbajnoki címet és a két Európa-bajnoki aranyérmet. „A lányok kitűnően, érett, felnőtt mentalitással kezelték a világversenyeket. Tudták, hogy ez egyfajta kiugrási lehetőség a számukra. Ha például a juniorokat nézzük, végig látszott rajtuk az élvonalbeli rutin, csapatként és egyénileg is tudtak gondolkodni, így megérdemelten nyerték meg a győri tornát. Ahogyan Szlovéniában az ifjúsági válogatott is kiemelkedett a mezőnyből.” A korosztályos sikereknek lehet ugyan örülni, de mégis fontosabb, hogy mi lesz az aranyat halmozó fiatalokkal felnőttkorban, és ez azért egyelőre kétséges. „Pontosan ezt kérdezte a két szövetségi edző, Golovin Vlagyimir és ifj. Kiss Szilárd. Mi lesz ezekkel a gyerekekkel, ha felnőnek? Úgy látom, hogy Kim Rasmussen bátran építi be a fiatal játékosokat a csapatába, a vébéaranyérmes juniorválogatottból többen már meghatározó játékosnak számítanak. Bízom benne, hogy folytatódik ez a tendencia, mert az azt bizonyítaná, hogy jó irányba indultunk el néhány évvel ezelőtt.” Női junior Európa-bajnokságok
2004 2007 2009 2011 2013 2015 2017 2019
- 8. 2. 14. 2. 4. 3. 1.
 Leány ifjúsági Európa-bajnokságok
2005 2007 2009 2011 2013 2015 2017 2019
8. - 5. 4. 9. 3. 3. 1.
További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.