UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2019-09-20 10:53

Triatlon: Horváth Karol berobbant a juniormezőnybe, és szalad tovább előre

Saját magát is meglepte Horváth Karol azzal, hogy ifjúsági korúként bekerült a juniormezőny legjobbjai közé. A 17 éves budaörsi triatlonista remekelt a junior Európa–kupa-sorozatban, de jövőre még jobban beleerősödne a mezőnybe.

Ez ám a debütálás! Sőt: még be sem kellett volna mutatkoznia a juniormezőnyben Horváth Karolnak, a Budaörsi Triatlon Klub 17 éves, vagyis még ifjúsági korú versenyzőjének.

A még ifjúsági korú Horváth Karol elképesztő évet produkált a juniorok között Forrás: ITU
A még ifjúsági korú Horváth Karol elképesztő évet produkált a juniorok között Forrás: ITU
Ezzel szemben Karol (anyakönyvi nevén: Karolina) a junior leány Európa–kupa-sorozatban két arany- és két ezüstérmet nyert, a második helyen áll a korosztályos kontinensranglistán, az ifjúsági Eb-n a hatodik, a junior-világbajnokságon pedig a tizenkettedik helyen ért célba. S akkora váltósikerekről még nem is beszéltünk… A 2017-es győri EYOF-on még a 2000 m akadályfutásban aranyérmes lány – miután választania kellett – már „csak” triatlonban alkot maradandót. Valahogyan hétről hétre az élmezőnyben találja magát a különböző megméretéseken. „Kicsit én is meg vagyok lepve, nem számítottam rá, hogy már az idén bekerülök a legjobbak közé a juniorok között – mondta a még 2018-ból ifjúsági Eb-ezüstérmes Horvát Karol. – Viszont ezek az eredmények is azt erősítik bennem, hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcsét. A versenyeken sokat számít az a két év különbség, érzem, hogy vannak nálam erősebb lányok, de azért próbáltam én is megállni a helyemet.” S ez a legkevesebb, amit elmondhatunk a megannyi sikert, szép eredményt hozó esztendőről. A legjobb szívvel mégsem valamelyik aranyéremre emlékszik vissza. „Talán első hallásra meglepő lesz, de mind közül a zágrábi junior Európa-kupán elért második helyemre vagyok a legbüszkébb. Igazán erős mezőny gyűlt ott össze, amelyen én is a legjobbamat hoztam.”
A 17 éves budaörsi triatlonista kerékpáron szeretne a leginkább erősíteni Forrás: ITU
A 17 éves budaörsi triatlonista kerékpáron szeretne a leginkább erősíteni Forrás: ITU
Rengeteg feladat hárult az idén még párhuzamosan a juniorok és az ifjúságiak között is harcba szálló fiatalra. Számára azonban mindez a legkevésbé sem jelentett terhet. „Nekem még újdonságnak számít az egész Európa-kupa sorozat, így sokkal inkább a varázsa él bennem, mintsem fáradt volnék. Ráadásul mindig volt időnk városnézésre is, élveztem mindazt, amit ez az év adott.” Az idén még egy junior Ek-viadalon érdekelt sportoló jövőre még jobban beleerősödne az U19-esek közé, pláne, hogy akkor már ténylegesen ahhoz a korosztályhoz tartozik majd. „Úgy gondolom, az év végére egész jól összeállt a versenyzésem, de a kerékpáron még mindenképpen javítani szeretnék, mert az egyébként remek junior-világbajnokság éppen amiatt nem sikerült még jobban. Annak viszont nagyon örülök, hogy a futás újra jól megy” Vagy mondhatnánk azt is, hogy szalad tovább előre a még nagyobb célok felé. Horváth Karolról nemrégiben portréfilmet forgatott a szintén az Utanpotlassport.hu szerkesztősége által gyártott, az M4 Sporton látható Jövünk!-magazin stábja: További korosztályos hírek TRIATLONBAN a sportági aloldalunkon.