UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-10-08 14:19

Jégkorong: valóra vált álom és kiváltság – magyar tizenévesek a szlovák Extraligában

A DVTK Jegesmedvék és a MAC-Újbuda jégkorongcsapata is a második szezonját tapossa a szlovák Extraligában. Az „északi” kirándulásból profitálhatnak a fiatal játékosok is: a 18 éves Lövei Dáviddal és a 17 éves Schlekmann Márkkal beszélgettünk az eddigi tapasztalatokról.

schlekmann-löveiMindkét magyar csapat jól rajtolt a szlovák élvonalbeli jégkorongbajnokságban, az Extraligában: a DVTK Jegesmedvék és a MAC-Újbuda is a középmezőnyben foglal helyet a tabellán. S a miskolci és a fővárosi együttesben is kapnak helyet fiatal játékosok, közülük ezúttal a 18 éves Lövei Dáviddal és a 17 esztendős Schlekmann Márkkal beszélgettünk. Arról, mit jelent számukra, hogy utánpótláskorúként egy ennyire erős ligában kapnak (egyelőre epizód)szerepet. KEZDI ELHINNI, HOGY OTT A HELYE Már az előző évadban is időnként játszott a DVTK felnőttegyüttesében Lövei Dávid (18), de igazán csak a mostani szezontól tartozik az első csapathoz. S bár a gólokat egyelőre nem ő üti, büszkeséggel tölti el, hogy nevelőegyesületével játszhat hétről hétre telt házas mérkőzéseket.

Lövei Dávid kezdi elhinni, hogy a DVTK felnőttcsapatában a helye Forrás: DVTK Jegesmedvék
Lövei Dávid kezdi elhinni, hogy a DVTK felnőttcsapatában a helye Forrás: DVTK Jegesmedvék
„Nagyon jólesett, amikor a szakvezetés úgy döntött, hogy miskolci nevelésű játékosként számít rám és felhozott a nagycsapathoz. Nem tagadom, eleinte nehéz volt olyanokkal együtt edzeni, játszani, akiket nem olyan régen még a nézőtérről figyeltem az Erste Liga-meccseken. Kellett idő, hogy felvegyem a ritmust.” S bár csak néhány fordulót húztak le eddig a bajnokságból, már érzi az előrelépést a játékában. Na de pontosan miben? „A leginkább a mentális részét emelném ki. Éppen azt beszéltük szintén fiatal csapattársammal, Farkas Mártonnal: el kellett hinnünk, hogy helyünk van itt. Persze a tempó sokkal gyorsabb, mint az utánpótlásban, nagyjából felnézni sincs idő. Sokat segítenek a csapattársaim, de azon vagyok, hogy amikor csak tudok, én is segítsek nekik. Ha éppen az kell, akkor azzal, hogy ne kapjunk gólt.” A korosztályos válogatott csatár egyelőre a negyedik sort erősíti a DVTK-ban, a mostani szezonban annyit tanulna, amennyit csak lehet, de idővel meghatározó játékossá válna a pirosmezeseknél. VALÓRA VÁLT ÁLOM Szintén saját nevelésű játékost dobott a mélyvízbe a hasonlóan második Extraliga-évét taposó MAC-Újbuda gárdája is. A korosztálya egyik legígéretesebb játékosának tartott, 17 éves Schlekmann Márk is megjelent a fővárosiak keretében, ezzel két-hároméves álma vált valóra.
Schlekmann Márknak álma vált valóra az Extraliga-szerepléssel Forrás: MAC-Újbuda
Schlekmann Márknak álma vált valóra az Extraliga-szerepléssel Forrás: MAC-Újbuda
„A MAC-ban kezdtem jégkorongozni, s nagy büszkeség volt számomra, amikor felhoztak a nagyok közé. Már egy ideje ez volt a célom, hogy a felnőttcsapatban szerepeljek. Hatalmas élmény volt az Extraligában bemutatkozni, kiváltságnak tekintem, hogy ezt megtehettem.” A megfelelő mennyiségű játéklehetőség miatt Schlekmann is párhuzamosan játszik a felnőttek között és az utánpótlásligában. A kettő közötti különbség pedig nem akármekkora. „Nyilván egészen más, nehezen összehasonlítható mérkőzésekről beszélünk. Ha egyet kellene kiemelni, akkor a játék sebességét mondanám. Azt gondolom, ez a legnehezebb lépcsőfok, az utánpótlásból a felnőttek közé történő átmenet. Azonban így, hogy az első csapatban is bizonyíthatok, minden adott a fejlődésemhez.” Ami pedig a célokat illeti, próbálja kihozni azt, ami ebben az évben benne van. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.