UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-10-31 20:36

Birkózás: drámai bronzmérkőzés után lett Nagy Bernadett (76 kg) ötödik a budapesti U23-as világbajnokságon

Elképesztő drámát követően maradt alul Nagy Bernadett (76 kg) a budapesti U23-as világbajnokság bronzmérkőzésén: ugyanúgy kapott ki a tajpeji Chang Hui-Tsutól, mint az augusztusi tallinni junior-világbajnokság elődöntőjében. A csütörtök délelőtti program sem úgy sikerült, ahogyan azt a szövetségi kapitány, Ritter Árpád eltervezte: mind a három magyar hölgy kiesett, így a szabadfogás után, a női szakág is medál nélkül zárt a Ludovika Arénában.

A negyedik versenynapjához érkezett a budapesti U23-as birkózó-világbajnokság. Habár a szabadfogású Kuramagomedov Murad (74 kg) révén egy ötödik hely fűződik a magyar válogatotthoz, az első érem még várat magára. Az új nap délutáni programja új lehetőséget hozott a magyaroknak a jég megtörésére. Egészen pontosan egy magyarnak: az idén junior Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes Nagy Bernadett (76 kg) harcolta ki vigaszágon a medálcsatát. Ehhez a török Aysegul Ozbegét kellett legyőznie délelőtt, és ez nem is okozott különösebb gondot; technikai tussal (11−0) nyert könnyedén. Érdekes helyzet alakult ki, hiszen a harmadik helyért Bernadettnek lehetősége nyílt visszavágni az augusztusi, tallinni junior-vb elődöntőjében elszenvedett vereségért a tajpeji Chang Hui-Tsunak.

Nagy Bernadettnek (76 kg) be kellett érnie az ötödik hellyel Budapesten Forrás: UWW
Nagy Bernadettnek (76 kg) be kellett érnie az ötödik hellyel Budapesten Forrás: UWW
„Észtországban egy perccel a vége előttig még Bernadett vezetett, aztán csípődobásba szaladt bele, abból tusolta őt a tajpeji. Tudjuk, Chang nagyon jól csinálja ezt a fogást, mindenképpen arra kell törekedni, hogy ezt elkerüljük. Ha ügyesen támad lábra, akkor meg tudja nyerni ezt a mérkőzést és az érmet” − mondta a párharc előtt a helyszínen a felnőtt női és az U23-as válogatott szövetségi kapitánya, a kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpád. Jól kezdte a bronzcsatát, aktívabb volt, mint Hui-Tsu, és ezt a bírák is látták: elrendelték a 30 másodperces aktivitási időt vele szemben, amely alatt nem sikerült akciót végrehajtani, tehát a magyaré lett az előny (1−0). A második felvonás elején megint Nagy dominált: levitellel indított (3−0). Egy perc negyven másodperc maradt hátra, amikor megtörtént az, amitől óva intette mester: a tajpeji elindította csípődobását (3−2), a helyzetből − csakúgy, mint Tallinnban − nem tudott kijönni Bernadett, s ellenfele tusolta őt. Az éremszerzés tehát elmaradt, az ötödik helyen zárt kontinensbajnokunk. A délelőtti program sem úgy sikerül, ahogyan azt Ritterék tervezték. Az idén U23-as Európa-bajnoki címet ünneplő Galambos Ramóna (57 kg) nagy csatában, 8−3-ra kikapott az idei, nur-szultani felnőtt-világbajnokság hetedik helyezettjétől, Marina Szimonjantól. Az orosz bejutott az elődöntőbe, ahol nagy vetélytárs várt rá: az ukránok junior Eb-aranyérmese, az idei U23-as kontinenstorna második helyezettje, Alina Akobjan. Az orosz tizenöt másodperccel az utolsó sípszó előttig még négy ponttal vezetett, akkor ragadt bele Alina fogásába, amelynek tus lett a vége. Ez egyben azt jelentette, hogy Ramónának véget ért a vb a Ludovika Arénában. Az U23-as Eb-harmadik Szabados Noémi (65 kg) a románok felnőtt-Eb-ezüstérmesével mérte össze tudását a selejtezőben. Incze Kriszta túl nagy falatnak bizonyult: 5−3-ra győzte le Noémit, aki hasonlóképp járt, mint Ramóna: riválisa az elődöntőben kikapott − a felnőtt japán bajnoki ezüstérmes, Misuzu Enomoto parancsolt megálljt neki, s ezzel együtt a magyar birkózónak is. A 2018-as U23-as kontinenstorna harmadik helyezettje, Vilhelm Viktória szintén a selejtezőben maradt alul Felicity Taylorral szemben (3−4). Az amerikai nem menetelt sokat: a következő körben kikapott a japánok kétszeres felnőtt-világbajnokától, a még mindig csak húsz esztendős Haruna Okunotól. A szabadfogás után tehát a női szakág is medál nélkül zárta az U23-as világbajnokságot. Pénteken megkezdődik a kötöttfogásúak küzdelme.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, LUDOVIKA ARÉNA Női szakág, 2. programcsomag A magyar szereplők 53 kg (15 induló): Vilhelm Viktória (Újpesti TE), 57 kg (12 induló): Galambos Ramóna (Pécsi EAC), 65 kg (12 induló): Szabados Noémi (FTC) Selejtező 53 kg: Felicity Taylor (amerikai)−Vilhelm Viktória 4−3 65 kg: Incze Kriszta (romániai)−Szabados Noémi 5−3 Negyeddöntő 57 kg: Marina Szimonjan (orosz)−Galambos Ramóna 8−3 Vigaszág 76 kg: Nagy Bernadett−Aysegul Ozbege (török) 10−0 Bronzmérkőzés Chang Hui-Tsunak−Nagy Bernadett tus 2−3-nál

Amit eddig az U23-as világbajnokságról írtunk Hétfőn kezdődik az U23-as világbajnokság a Ludovika Arénában Öt szabadfogású magyar búcsúzott Kuramagomedov bronzmeccses, Budai-Kovács vigaszágas Oroszország volt a legsikeresebb szabadfogásban, Kuramagomedov Murad (74 kg) pedig az ötödik helyen zárt További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.