UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-11-03 19:25

Birkózás: Kecskeméti és Lévai ötödik lett, a magyarok érem nélkül maradtak a budapesti U23-as vb-n

A budapesti U23-as világbajnokság kötöttfogású zárónapján sem jutott érem a magyaroknak: Kecskeméti Krisztián (60 kg) és Lévai Tamás (82 kg) egyaránt az ötödik helyen zárt, így a küldöttség medál nélkül maradt a Ludovika Arénában.

A záró, kötöttfogású versenynapjához érkezett a budapesti U23-as világbajnokság. A kérdés meglehetősen komoly volt: vajon megszerzi-e az első érmét a magyar küldöttség a Ludovika Arénában?! Ez ugyanis eddig − óriási meglepetésre − a szabadfogású és a női válogatottunknak sem sikerült, ráadásul több kötöttfogású klasszisunk is lecsúszott a dobogóról. Vasárnap a jég megtörésének lehetősége először a magyar küldöttség legfiatalabb tagja, Kecskeméti Krisztián (60 kg) előtt volt adott. A Ceglédi VSE sportolója szombaton egészen az elődöntőig menetelt, ahol a későbbi győztes örmény Armen Melikjantól kikapott. A vigaszág győztesére várt tehát a magyar, aki nem más lett, mint az U23-as vb-harmadik iráni, Mehdi Mohszen Nedzsad.

Lévai Tamás az ötödik helyen zárta a budapesti U23-as világbajnokságot Fotó: Mura László
Lévai Tamás az ötödik helyen zárta a budapesti U23-as világbajnokságot Fotó: Mura László
Nem kezdte jól a párharcot Krisztián. Tulajdonképpen fél pillanat választotta el attól, hogy technikai tussal szenvedjen vereséget húsz másodperc alatt: az iráni fejlefogásból eldobta (0−4), lentről megpörgette (0−6), majd álló helyzetbe visszatérve csípődobást is megejtett − furcsamód csak két pontért... Lényeg a lényeg, Kecskeméti rögvest mögé került riválisának (1−8), az akció folyamatos volt, így folytatódhatott a mérkőzés. Az irániak challenget kértek, amelyet elutasított a versenyelnök, emiatt további egy pont járt a magyarnak (2−8). Zónaszéli akciót követően újabb egy pontot ítéltek Krisztiánnak (3−8). A második menetben megintették Nedzsadot ujjtörésért (5−8). Kecskeméti szépen küzdött, hajtott, ám megfordítani már nem tudta a meccset, így az ötödik helyen zárta a világbajnokságot. Ez minden kétséget kizáróan élete eddigi legnagyobb sikere, nagyot ment érte! Junior Európa-bajnokunknak, Lévai Tamásnak (82 kg) is megvolt a sansza. Szombaton, két győztes ütközet után az orosz Milad Alirzajevvel szemben maradt alul, aki vitte magával a vigaszágra. Lévai hatalmasat csatázott a bronzmeccsért a finnek felnőtt Európa-bajnoki ötödik helyezettjével, Vili Ropponennel, akivel szemben 2−1-re nyert. „Összeszedett vagyok. Nem birkóztunk még soha a grúzzal. Az biztos, hogy a zónaszélen vigyáznom kell, mert onnan nagyon jó. Muszáj hajtanom, koncentrálva mennem előre, és akkor meglesz a medál” − mondta Tamás a helyszínen nem sokkal a bronzmeccs előtt. A helyosztóra a kadétvilágbajnok Ajvegno Rikadze érkezett. A grúz rögvest meglepte Tamást egy válldobással, amelybe nem fordult bele a magyar, hanem a zónán kívülre esett, így csupán egy pontot ért (0−1). Lévait látták a kevésbé aktívnak (0−2), leküldték a szőnyegre, ahonnan el is dobta őt Rikadze (0−4). A második felvonásban egyből visszaadták a lenti helyzetet Lévainak (1−4), de nem tudott élni vele. Újabb passzivitást ítéltek Ajvegnóval szemben (2−4), aki stabilan tartotta előnyét. Az eredmény nem változott a végére, Lévai Tamás is ötödik lett, a magyar válogatott pedig medál nélkül zárta a hazai rendezésű U23-as világbajnokságot.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, LUDOVIKA ARÉNA Kötöttfogású zárónap A magyar szereplők 60 kg (19 induló): Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 82 kg (23 induló): Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE) Vigaszág 82 kg: Lévai Tamás−Vili Ropponen (finn) 2−1 Bronzmérkőzés Mehdi Mohszen Nedzsad (iráni)−Kecskeméti Krisztián 9−5 Ajvegno Rikadze (grúz)−Lévai Tamás 4−2

Amit eddig az U23-as világbajnokságról írtunk Hétfőn kezdődik az U23-as világbajnokság a Ludovika Arénában Öt szabadfogású magyar búcsúzott Kuramagomedov bronzmeccses, Budai-Kovács vigaszágas Oroszország volt a legsikeresebb szabadfogásban, Kuramagomedov Murad (74 kg) pedig az ötödik helyen zárt Drámai bronzmérkőzés után lett Nagy Bernadett (76 kg) ötödik Csupán két kötöttfogású birkózónk jutott vigaszágra az ötödik versenynapon Meghökkentő japán fölény jellemezte a női szakág versenyét Torba ötödik, Kecskeméti bronzmeccses, Lévai Tamás pedig vigaszágas lett További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.