UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-11-18 21:12

Labdarúgás: az osztrák U21-esek bevették a Puskás Arénát

Felvette ugyan a versenyt ellenfelével a magyar U21-es labdarúgó-válogatott, az osztrákok érvényesítették a papírformát, és 1–0-ra legyőzték a mieinket. Gera Zoltán ezzel továbbra is nyeretlen a legidősebb korosztályos válogatott kispadján.

Közel 12 000 torokból zúgott a „Hajrá magyarok!”, mégis úgy tűnt, mintha senkit sem érdekelne Gera Zoltán U21-es labdarúgó-válogatottja. Merthogy a Puskás Arénát nem könnyű megtölteni, jóllehet, „meztelenül” is lélegzetelállító látványt nyújt. A körítésre tehát nem lehetett panasza a magyar csapatnak, már csak azért sem, mert akik kilátogattak a szentélybe, azok teljes hangerővel éltették a fiúkat.

Nagyjából 12 00-ren szurkoltak a mieinknek a Puskás Arénában Fotó: Mura László/Utánpótlássport.hu
Nagyjából 12 00-ren szurkoltak a mieinknek a Puskás Arénában Fotó: Mura László/Utánpótlássport.hu
Az idén eddig nyeretlen gárdára újabb komoly erőpróba várt. Legidősebb korosztályos válogatottunk 2021-ig, a félig hazai rendezésű Európa-bajnokságig csupán felkészülési mérkőzéseket játszik, ennek megfelelően minél nívósabb, potenciális Eb-résztvevő csapatokkal igyekszenek összecsapni a mieink. Az osztrák nemzeti együttest mindez tökéletesen jellemzi, elvégre öt forduló után – az éllovas angolokkal azonos pontszámmal – második helyen áll selejtező csoportjában, és az előző kontinensviadalon is megmutatta magát. A rangos ellenfelet a magyar együttes is tisztelte, már az összecsapás legelején körvonalazódott: Gera Zoltán a szervezett védekezésben hisz a mai találkozón. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy öt védővel igyekezett hatástalanítani az osztrák támadásokat. Mindez a 44. percig sikerült… Igen, az első félidő utolsó pillanataiban Kevin Danso fejelt az osztrákok szöglete után a már addig is többször megdolgoztatott Demjén Patrik kapujába.
A vereség ellenére tisztességgel helytállt a magyar U21-es válogatott az osztrákok ellen Fotó: Mura László/Utánpótlássport.hu
A vereség ellenére tisztességgel helytállt a magyar U21-es válogatott az osztrákok ellen Fotó: Mura László/Utánpótlássport.hu
Csak érzékeltetésképpen: az ellenfél csapatkapitánya 8 millió eurós értékével egymaga annyit ér, mint az egész magyar csapat. A ZTE hálóőrének mondjuk szerencséje sem volt, elvégre a fejes védhetetlenül pattant meg Tóth Bence testén. Vitathatatlan, hogy az osztrákok előtt adódtak nagyobb lehetőségek – a mieink közül egyedül Szabó Máté veszélyeztetett még az 5. percben –, ezért megérdemelten vonultak a szünetre 1–0-s vezetéssel. A folytatásban állóháború bontakozott ki a szemben álló felek között. Gera Zoltán valamivel feljebb vezényelte tanítványait, de természetesen kínosan ügyelt rá, nehogy területek maradjanak a szélvészgyors osztrák szélsők előtt. Az ellenfél pedig ugyanazt játszotta, amit eddig: a labdaszerzések után megpróbált minél gyorsabban eljutni Demjén Patrik kapuja elé. A magyar hálóőr a második félidőben is nagyot hárított, amikor kifogta a csereként beálló Marco Friedl szabadrúgását.
A magyarok nem bírtak az osztrákokkal Fotó: Mura László/Utánpótlássport.hu
A magyarok nem bírtak az osztrákokkal Fotó: Mura László/Utánpótlássport.hu
Ha már a cseréknél tartunk, a magyar szövetségi edző a 60. percben négy játékosát is lehozta a gyepről, a beállók közül kisvártatva Kovácsréti Márk lepte meg majdnem Ammar Helacot. A kisvárdai támadó szögletből próbálta bevenni az osztrákok kapuját, a szemtelen megoldást vastapssal jutalmazták a szurkolók. Valóban, éppen ezekből a szemtelen gondolatokból lehetett volna több a magyar fejekben, mert az osztrákok kezdtek belealudni a mérkőzésbe. Sajnos ezt nem sikerült kihasználniuk a magyaroknak, akik ugyan végigtolták a 90 percet, de örök igazság, hogy helyzetek nélkül nem lehet mérkőzést nyerni. Így végül az osztrákok bevették a Puskás Arénát (0–1).  

U21-ES VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS, PUSKÁS ARÉNA Magyarország–Ausztria 0–1 (0–1) Gólszerzők: Kevin Danso (44.) Magyarország: Demjén Patrik – Varjas Zoltán, Nagy Zsombor (Palincsár Martin, 65.), Tóth Bence – Bolla Bendegúz, Szabó Bence (Schäfer András, 60.), Gergényi Bence (Majnovics Martin, 60.) – Tajti Mátyás, Banó-Szabó Bence (Kovácsréti Márk, 60.) – Szabó Máté (Kundrák Norbert, 74.), Szőke Adrián (Bíró Bence, 60.)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.