UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2019-11-28 13:01

Sportlövészet: a két Eb-arany után az olimpia is lőtávon belülre került a 18 éves Dénes Eszternek

A hétvégén a Hungarian Openen is hengerlő sportlövő Dénes Eszternek jó oka van arra, hogy összességében elégedett legyen idei teljesítményével, hiszen 2019-ben megszerezte első Európa-bajnoki érmeit, köztük két aranyat. Az UTE 18 éves puskás versenyzőjének legutóbbi eredménye már az olimpiai kvótaszerzéssel kapcsolatban is bizakodásra ad okot.

A múlt hétvégén 21 ország részvételével rendezték meg a budapesti Fehér úti Nemzeti Lőtéren a Hungarian Opent, az év legnagyobb hazai szervezésű 10 méteres sportlövő viadalát. A számos remek magyar teljesítményből az egyik a 18 éves Dénes Eszter nevéhez fűződik, aki a háromnapos verseny során, három különböző színű érmet nyert. Az UTE puskás versenyzője a juniorok mezőnyében győzött, a felnőttekkel együtt indulva második lett, valamint Hammerl Somával – aki szintén megnyerte a juniorok egyéni versenyét – vegyes csapatban harmadikként végzett.

FB_IMG_1570393247427
FB_IMG_1570393247427
„Az egész versenyen jól éreztem magam, remekül ment a lövés, élveztem – értékel Eszter. – Viszonylag folyamatos a felkészülésünk, így tényleg csak az adott helyzeten múlik, kinek hogyan sikerül éppen. Nekem most magamhoz képest is nagyszerűen sikerült teljesítenem, az első napon az eddigi legjobb egyéni eredményemet tudtam meglőni.” Eszter azóta foglalkozik a versenyszerű lövészettel, amióta lehet. Sztorija úgy kezdődött, hogy édesapjára maradt egy régi légpuska, amivel nagymamája kertjében kezdte tanítani, majd a játék a sportágválasztón komolyra fordult, és 10 évesen már az UTE színeiben, a lőtéren folytatta a gyakorlást. Azt, hogy jó érzéke van a sportághoz, a szakemberek hamar észrevették, ő meg eredményeivel bizonyított a bizalmat szavazóknak: a serdülő országos bajnokságon megszerezte első érmeit, és mindössze 14 éves volt, amikor először szerepelt Európa-bajnokságon.
FB_IMG_1568705334906
FB_IMG_1568705334906
„Akkor a 18-20 évesek között indultam, és az újabb löketet adott a karrieremnek. Eleve nagy dolognak könyveltem el, hogy kijutottam, ráadásul ott kezdhettem el nemzetközi tapasztalatokat szerezni. Az eredményem másodlagos volt, a közeg, a verseny hangulata és hogy a legjobb lövőkkel találkozhattam máig emlékezetes.” A kontinensversenyek megízlelése csak még ösztönzőbben hatott a fiatal sportolóra, fejlődése töretlen maradt. Ezt bizonyítja, hogy idén februárban az eszéki 10 méteres Európa-bajnokságon már a felnőttek között érte el a legjobb magyar női eredményt, csak pár tizeddel lecsúszva a döntőről a 11. helyen végzett. A kiváló helytállás hátterében többek közt az állt, hogy edzőjével, Kissné Oroszi Edittel olyan új felkészülési formát teszteltek, amely az eddigiektől eltérően sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a technikára, mint az intenzitásra. A nyár folyamán több rangos nemzetközi versenyen is járó Eszter augusztus végére újra kiváló formába lendült, és a jól sikerült riói világkupa után a szeptemberi, bolognai 50 méteres Európa-bajnokság juniorjai között Hammerl Somával puska fekvő vegyes csapatban robbantott. A páros nyolcadik helyen jutott a második fordulóba, majd az oda első helyen megérkező osztrákokat kiejtve négy közé került, végül rendkívül izgalmas fináléban aranyérmet szerzett. Eszter emellett Gáspár Lalitával és Lovász Dorinával kiegészülve csapatban harmadik lett. A sikerek október elejére is megmaradtak, hiszen az először megrendezett budapesti 10 méteres ifjúsági vegyes csapat Európa-bajnokságon tagja volt a legyőzhetetlennek bizonyuló légpuskás válogatottnak.
Dénes Eszter remek formába került év végére Forrás: GermanShootingNews
Dénes Eszter remek formába került év végére Forrás: GermanShootingNews
„Bolognában Soma és én is pályafutásunk első Eb-érmét szereztük, ráadásul elsőre aranyat. Nem igazán számítottam a győzelemre, mert nem az 50 méter a fő versenyszámom, sokkal jobban szeretem a légpuskát, de alaposan megküzdöttünk a dobogó legfelső fokáért. Az év folyamán többször indultunk együtt mixben, de leginkább légpuskában, ezért is volt némileg meglepő a sikerünk. Nagyon boldog voltam, az év legjobb pillanatai kötődnek a versenyhez. Aztán egyik percről a másikra csöppentünk a hazai rendezésű csapat Eb-re. Az, hogy itthon volt, pozitívan hatott rám, és a csapatversenynek nagyon más a hangulata, mint az egyéninek. Együtt küzdünk a közös célért, és ilyenkor az öröm is közös, szóval más szempontból, de újra feledhetetlen élményekkel gazdagodtam. Na, meg újabb aranyéremmel.” A budapesti Veres Pálné Gimnázium 12. osztályos tanulójának azonban sok ideje nem volt a pihenésre, már javában folyik a kemény felkészülés a február végi lengyelországi légfegyveres Európa-bajnokságra, amelynek első válogatójára még decemberben sor kerül. „Ezen a versenyen még van lehetőség olimpiai kvótát szerezni. Nem várom el magamtól, sőt, szerintem senki sem várja tőlem, de azért azzal tisztában vagyok, hogy olyan eredménnyel, mint amit a Hungarian Openen lőttem, bármikor döntőbe lehet kerülni. Ott meg már minden csak a pillanatnyi formán múlik.” További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.