UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2020-01-11 21:41

Munka és fülbevaló

Korosztályt váltott, és a nyári junior-világbajnokság lebeg fő versenyként a 18. életévét hamarosan betöltő gyaloglólány, Zahorán Petra szeme előtt. A Mol Alapítvány által támogatott békéscsabai versenyző azonban az elmúlt esztendőben sem tétlenkedett.

A 2020-as év számos újdonságot tartogat a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club gyaloglója, Zahorán Petra számára, aki január közepén tölti be 18. életévét, így idén már a juniorok között versenyez. Még óvodás volt, amikor epekedve nézte az akkor alsó tagozatos nővére edzéseit az atlétikapályán, és ígéretet kapott, ha eléri az iskoláskort, ő is csatlakozhat. Így is történt, és Petra hatalmas elánnal vetette bele magát a tréningekbe. Hogy a kitartásával a későbbiekben sem lesz probléma, már korán megmutatkozott. A gyaloglás egyszerűen megtetszett neki, sőt, még azt is mondhatnánk, éppen a nagy állóképesség és figyelem igénye vonzotta a versenyszámhoz. A munka pedig meghozta gyümölcsét, ezt több korosztályos bajnoki cím jelzi. Tavalyi fő célja az volt, hogy kijusson a baki európai ifjúsági olimpiai fesztiválra (EYOF), ezt pedig a miskolci ifjúsági országos bajnokságon el is érte, 5 kilométeren győzött.

Zahorán Petra már a junior-világbajnokságra készül FOTÓ: SZALMÁS PÉTER/MOB
Zahorán Petra már a junior-világbajnokságra készül FOTÓ: SZALMÁS PÉTER/MOB
„A kijutás abból a szempontból nem volt egyszerű, hogy akadtak nehézségeim az edzések és felkészülés során, de végül sikerült. Az EYOF-ról nagyon jó élményekkel tértem haza, leginkább annak örültem, hogy a hazámat képviselhetem egy ilyen nagy világversenyen. Tizedik helyen végeztem, és valamelyest elégedett is vagyok ezzel, mert a tizenkettedik idővel jutottam döntőbe, szóval a papírformánál jobban teljesítettem. Azt viszont picit sajnálom, hogy az egyéni legjobb eredményemtől elmaradtam. Sokat számított, hogy az edzőm nélkül utaztam ki, és a szél is igen nagy volt verseny közben.” Petra az EYOF-on 25:15.36 perc alatt gyalogolta le az 5 kilométert, ez nagyjából 35 másodperccel marad el egyéni legjobbjától. Jelenleg az alapozás folyik, de már pontosan tudni lehet, mi lesz a következő nagy verseny, amire fel kell készülnie. A nyári, nairobi junior-világbajnokságra Békéscsabán már teljesítette a kiküldetési szintet, így ha nem jön közbe sérülés, biztosan ott lesz a rajtnál. „Feldobott a hazai közönség, rengeteg barátom, ismerősöm szurkolt a helyszínen. Nem az volt az elsődleges cél, hogy teljesítsem a szintet, de nagyon örülök, hogy sikerült. Először el sem akartam hinni. Tudom, ez nem azt jelenti, hogy most megnyugodhatok. Ennél is többet és jobbat szeretnék. A kemény alapozás után elkezdünk építkezni, s természetesen a felkészülés egésze a világbajnokság jegyében telik.” A versenyző ősszel edzőt váltott, Urbanikné Rosza Mária után Tóth Sándor foglalkozik a felkészítésével. Bár Petra általában felméri ellenfeleit, hiszen szeret tisztábban lenni azzal, mire számíthat az adott versenyen, a világbajnokságról még ebből a szempontból nem gondolkodik. Az viszont már most nyilvánvaló számára, hogy csak az újabb egyéni csúccsal lenne elégedett. A gyaloglás teljesen kitölti életét: ahogy mondja, még a hosszú és fárasztó versenyek közben sem kalandoznak el a gondolatai másfelé, végig a mozgására összpontosít. Az új évben nem tett fogadalmakat, pedig nem állnak tőle messze a babonák. „A versenyek előtt egy héttel már nem tisztítom meg a cipőmet, mert úgy gondolom, hogy akkor kimosom belőle a szerencsét. Mindig fülbevalóban gyalogolok. A legelső versenyemen ez bejött, azóta fontos kellék.” A következő cél ugyan a remek szereplés a junior-világbajnokságon, de tovább tekintve felsejlik Petra előtt a 2023-as budapesti felnőtt-világbajnokság is. „Mindig a legjobbat szeretném magamból kihozni. Bízom benne, hogy ez a következő években is sikerül, hiszen ott akarok lenni a hazai rendezésű világbajnokságon. Tisztában vagyok vele, hogy ehhez rengeteg munka és kitartás kell még.” A tervek megvalósulásában segít a Mol Alapítvány támogatása is, melyet ruházat- és cipővásárlásra fordít a fiatal versenyző. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.