UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2020-01-23 16:54

Vegyes örömök: hat éremmel zárták a magyarok az ifjúsági téli olimpiát

Nagy elvárások nem voltak a magyar fiatalokkal szemben, így azoknak nem is kellett megfelelniük a III. ifjúsági téli olimpián Lausanne-ban. Ettől függetlenül mindenki igyekezett, hogy a legtöbbet hozza ki magából. A küldöttség a vegyes csapatok küzdelmeiben hat érmet szerzett, a jégkorongozó Hegedüs Levente és a curlinges Nagy Laura révén két aranyat is.

Szerda este ünnepélyes zárógála keretein belül véget ért a III. ifjúsági téli olimpia (YOG). A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) székhelyén, a svájci Lausanne-ban 79 ország több mint 1800 sportolója vett részt a multisporteseményen. A magyarok 23 fiatallal képviseltették magukat, nyolccal többen, mint négy éve a norvégiai Lillehammerben.

Magyar fiatalok a zárónapon Fotó: MOB/Szalmás Péter
Magyar fiatalok a zárónapon Fotó: MOB/Szalmás Péter
A magyar csapat legeredményesebb versenyszámának a YOG műsorában először szereplő 3x3-as jégkorong bizonyult. A tornán más-más nemzetek játékosai alkottak egy csapatot, az együtteseket mindkét nemben mezszínek alapján különböztették meg egymástól. Így lehetett Hegedüs Levente a győztes zöld, míg Márton Luca Emese az ezüstérmes fekete csapat tagja, de Ivády Milán és Metzler Regina is bronzérmet kapott a barna, illetve a kék gárdában nyújtott teljesítményéért. „A kezdés előtt izgultam, hogy mi lesz, mi lehet, titkon bíztam az éremszerzésben, de az aranyról álmodni sem mertem – mondta a kapus Hegedüs Levente. – Nehezen indult a torna, illetve az ismerkedés a csapattársakkal, mert az elején annyira meg voltam illetődve, hogy alig mertem megszólalni. De aztán jól ment minden, sok új barátot szereztem és a végén sikerült megkoronáznunk ezt a néhány napot.”
Hegedüs Levente aranyérmet nyert a zöld csapat kapusaként Fotó: MOB/Szalmás Péter
Hegedüs Levente aranyérmet nyert a zöld csapat kapusaként Fotó: MOB/Szalmás Péter
A műkorcsolyázó Schermann Regina vegyes csapatban lett harmadik, a másik magyar aranyérem a curlinges Nagy Laura nevéhez fűződik, aki kanadai párjával, Nathan Younggal megnyerte a vegyes párosok versenyét. A francia, orosz páros elleni döntő sokáig simának tűnt, Nagyék három end után 7–0-ra vezettek, innen két pontra zárkózott az ellenfél, de 9– 5 lett a vége. „Majdnem mindegyik meccset úgy játszottuk le, hogy az elején nagyon vezettünk, aztán engedtük az ellenfelet, majd a végén elővettük tartalékainkatmesélte Nagy Laura.Ezt így remélem, a nézők is élvezték. Amikor kiderült, hogy Nathan lesz a párom, örültem, hogy beszél angolul, mert tudtam, hogy például a kínai fiúk nem. A vegyes párosnak is az egyik legfontosabb része a kommunikáció. A döntő után egy pillanatig nem hittem el, hogy nyertünk. Minden gyorsan történt. Hamar át kellett öltöznöm, aztán igyekeznem a pódiumra, ahol átadták az érmeket. Eléggé össze voltam zavarodva, de nagyon boldog vagyok. A magyar utánpótlás jelenleg építkezik, a helyezésem jel lehet, érdemes belefektetni a sportágba. Egyre nagyobb sikereket érünk el a juniorokkal, ebből még hosszútávon esetleg lehet is valami. A szüleim is megleptek a zárónapon, az elődöntő után egyszer csak meghallottam anyukám üvöltését a lelátóról: ez az!” A vegyes csapatokban szerzett érmek azonban a nemzetek közötti éremtáblázatba nem számítottak bele, így Magyarország nem is került fel arra, a legjobb egyéni helyezést a rövid pályás gyorskorcsolyázó Somogyi Barbara érte el, aki tizedikként végzett 500 méteren. Fábián„Magyarország nem télisport-nagyhatalom, ez ugye abból is adódik, hogy nem rendelkezik magas hegyekkel, ahol például az alpesi sízők tudnának gyakorolni – kezdi értékelését Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója. – Ezzel szemben a jeges sportokban vagy akár az északi síben jók lehetnénk. Remélhetőleg a hazai szövetség előbb-utóbb erősíti ezt a vonalat. A sífutó számokban kevésbé alakultak szerencsésen a versenyeink, de nem is fogalmaztunk meg nagy elvárásokat. Talán az alpesi síző Tóth Zita volt az egyetlen, aki elvárta magától a tízbe kerülést, szerintünk a tizenhetedik helye is szép eredmény.” A sportigazgató úgy véli, a tisztes helytállás minden magyar sportolóra igaz, a versenyzők, játékosok a tőlük telhető legtöbbet próbálták nyújtani az eseményen, tovább elmondta, bár a hazai szokások alapján nem szokták számolni a vegyes csapatokban szerzett érmeket, ez nem von le semmit az értékükből.
Nagy Laura a zárónapon diadalmaskodott kanadai párjával Fotó: MOB/Szalmás Péter
Nagy Laura a zárónapon diadalmaskodott kanadai párjával Fotó: MOB/Szalmás Péter
„A jégkorongozók meghatározó játékosai voltak csapataiknak, a curlinges Nagy Laura az egész verseny alatt remek formát mutatott. Egy ifjúsági olimpián az a legfontosabb, hogy a fiatalok felmérjék, milyen részt venni multisporteseményen. Hatalmas forgatag, olimpiai falu, kantin, együtt étkezés, közös utazás. Szükségesek ezek a tapasztalatok ahhoz, hogy a felnőtt olimpiára érkezve már ne érje őket meglepetés, ne legyen bénító hatása a közegnek. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivállal (EYOF) szemben az ifjúsági olimpián már szakmailag is várjuk a versenyzőktől, megmutassák, mire képesek. Dicséretet érdemelnek sportolóink.” Svájcban a 13 versenynap alatt a 34 fiú és a 34 leány versenyszám mellett 13 vegyes csapatversenyt rendeztek. Albánia, Azerbajdzsán, Ecuador, Haiti, Hong Kong, Katar, Koszovó, Pakisztán, Szingapúr, Thaiföld, Türkmenisztán, valamint Trinidad és Tobago először vett részt ifjúsági téli olimpián, három ország pedig először nyert érmet. Az izraeliek az alpesi sízők leány szuperóriás-műlesiklásában bronz-, a kombinációban ezüstérmet szereztek a két éve még magyar állampolgár Szőllős Noa révén, de Grúzia és Kolumbia is első ízben állt dobogón – utóbbi egyben az első dél-amerikai országként is. Az éremtáblázat élén az oroszok végeztek (10 arany, 11 ezüst, 8 bronz), a legtöbb sportolót (112 fő) házigazda Svájc (10-6-8) és Japán (9-7-1) előtt. A 79 országból a csapatversenyektől eltekintve 33 nyert valamilyen színű érmet. 2024-ben a dél-koreai Kvangdzsu ad otthont a negyedik ifjúsági téli olimpiának.

A magyar sportolók eredményei Alpesi sí. Lányok. Szuperóriás-műlesiklás: 16. Tóth Zita. Alpesi összetett: 17. Tóth Zita. Fiúk. Műlesiklás: 28. Trunk Tamás. Óriás-műlesikás: 38. Trunk Tamás. Szuperóriás-műlesiklás: 54. Trunk Tamás Curling. Vegyes csapat: 17. Magyarország (Joó Linda, Nagy Laura, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc). Vegyes páros: 1. Nagy Laura Gyorskorcsolya. 500 m: 18. Bíró Hanna. 1500 m: 16. Bíró Hanna. Vegyes csapat: 6. Bíró Hanna. Tömegrajt: 16. Bíró Hanna Jégkorong. 3x3-as torna. Fiúk: 1. zöld csapat (benne: Hegedüs Levente, kapus), 3. barna csapat (benne: Ivády Milán), 5. szürke csapat (benne: Szalay Boldizsár), 6. narancs csapat (benne: Weidemann Márk). Lányok: 2. fekete csapat (benne: Márton Luca Emese), 3, kék csapat (benne: Metzler Regina), 5. zöld csapat (benne: Szabó Fruzsina, kapus), 6. szürke csapat (benne: Gengeliczky Dorottya), 8. narancs csapat (benne: Véghelyi Dóra) Műkorcsolya. Egyéni: 12. Schermann Regina. Vegyes csapat: 3. Schermann Regina Rövid pályás gyorskorcsolya. Lányok. 500 m: 10. Somogyi Barbara. 1000 m: 14. Somogyi Barbara. Vegyes csapat: 4. Somogyi Barbara. Fiúk. 500 m: 13. Jászapáti Péter. 1000 m: 17. Jászapáti Péter Sífutás. Lányok. Cross: 75. Kocsik Eszter. Sprint: 75. Kocsik Eszter. 5 km: 70. Kocsik Eszter. Síugrás. Egyéni: 19. Molnár Flórián. Snowboard. Cross: 19. Vincze Zsófia Krisztina. Vegyes csapat: 15. Vincze Zsófia Krisztina Szabad sí. Cross: 25. Hoque Isbat Áron. Vegyes csapat: 15. Hoque Isbat Áron.

A téli ifjúsági olimpia további hírei a LAUSANNE 2020 aloldalunkon.