UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2020-02-01 05:56

Egy kis őrültség

A 15 éves Ilosvay Beatrix hamar bebizonyította, hogy helye van a legjobbak között. A kétszeres korosztályos vb-ezüstérmes fitneszversenyző számára új időszámítás kezdődött azzal, hogy juniorkorba lépett. Na de vehetné-e bárki könnyebben az akadályt, mint a Mol Alapítvány által támogatott, lazaságáról és színes egyéniségéről híres sportolólány?

„Legyél elszánt, hajlékony, erős, és ha van egy kis ritmusérzéked, az sem hátrány” – persze, csak ha sikeres fitneszversenyző szeretnél lenni. A fő összetevőket a Maroshévizi Fitness Iskola Sportegyesület 15 éves reménysége, Ilosvay Beatrix sorolja. Neki meg hihetünk, hisz már kétszeres korosztályos világbajnoki- és kétszeres Eb-ezüstérmesnek mondhatja magát. Az energiától duzzadó lány hétévesen ismerkedett meg a fitnesz alapjaival, és már korán bizonyította rátermettségét, elképesztő sebességgel fejlődött. „A világbajnokságon nemcsak a második helyen végezni elmondhatatlan érzés, hanem az is, hogy az országot képviselem. Mindig is szerettem volna jó eredményeket elérni, most viszont a juniorok közé lépek, így nem lesz könnyű dolgom” – mondja.

Az biztos, hogy Beatrix a juniorok között is önmagát adja Fotó: Morvai Tamás Róbert/Gymnastic Moments
Az biztos, hogy Beatrix a juniorok között is önmagát adja Fotó: Morvai Tamás Róbert/Gymnastic Moments
Már csak azért sem, mert ilyenkor csatlakozik be a testépítésre alapozott forduló. Beatrix szerencsésnek mondhatja magát, hiszen alkatából kifolyólag eddig nem kellett kemény diétákba kezdenie a sikerért, jóformán elég volt, ha két héttel verseny előtt elhagyta a csokoládét, és előtérbe helyezte a csirke-, illetve halfalatokat. Most kíváncsian várja, hogyan boldogul majd az idősebbek között. „Ez hozzátartozik a fitneszhez, ami nélkül nem tudnám elképzelni az életem. A juniorok között többet kell kondiznom, és nagyobb hangsúlyt kell fektetnem a súlyzós edzésekre. Szeretek kiállni a színpadra a közönség elé, de csak ott, a közösségi oldalakon nem mutogatnám magam. Fontos, hogy önmagam legyek, bele tudjam vinni a személyiségem a gyakorlatba. Ezt eddig is így tettem, és így is tervezem. Alapvetően vidám természetű vagyok, gyakran bohóckodom, de van bennem egy kis őrültség is. A fitnesz pontozásos sportág, a bírók nem mindig úgy díjazzák a produkciót, ahogy várnánk vagy szeretnénk. Ettől függetlenül most Billie Eilish Bad Guy című számával készülök. Mindig rizikós másnak lenni, de jobb, mint beleolvadni a tömegbe.” „Beát két évvel ezelőtt annak reményében vettem át, hogy a nemzetközi porondon is megállja majd a helyét – ezt már edzője, Maroshévizi Krisztina mondja. – Több mint két évtizedes tapasztalat után látom, ki az a gyerek, akivel van értelme magas szinten foglalkozni. Ő mentálisan és fizikálisan is kiemelkedő. Elhivatottságához és szorgalmához kellő ész is társul. A korosztályváltás nem egyszerű, a juniorok 16-tól 23 éves korig versenyeznek együtt, csak néha bontják őket szét 16–20 és 20–23 év közötti csoportokra. Egy 16 éves lány nehezen veszi fel a versenyt a 23 évessel, mégiscsak testépítésről van szó. Bea ezzel még nem foglalkozott, de fürge, ügyes és motivált. Nem utolsósorban azt is be meri vállalni, hogy Billie Eilishsal menjen fel a színpadra. A populáris számokhoz szokott közönség és bírói csapat előtt ez lutri, de ő megteszi, mert van annyira pimasz.” A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tizedik osztályos tanulója a sport mellett az iskolában is eredményes, bár nemrég picit rontott az átlagán, így már „csak” 4.7 körül teljesít. Mindenesetre év végén járt neki az „Élen a tanulásban, élen a sportban” kitüntetés. Amikor éppen nem tanul vagy edz, szívesen tölti szabadidejét társaságban. Ha azonban barátai vagy három testvére közül senki nem ér rá, egy percig sem kell csüggednie, hogy egyedül marad: két kutya, négy macska, hat csincsilla és két afrikai fehérhasú törpesün vár otthon a versenyzőre. A népes szurkolótáborhoz a Mol Alapítvány is csatlakozott – a kapott támogatást Beatrix útiköltségre és nevezési díjakra fordítja.