UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2020-02-03 16:45

Mostantól ezeket gyűjtöm! – Vas Kata Blanka az U23-as cyclocross-világbajnokságon szerzett ezüstérméről

„Volt, hogy azt éreztem, nem bírom ki a végéig, de az érem ott lebegett a szemem előtt, nagyon fel akartam állni a dobogóra” – meséli az U23-as cyclocross-világbajnokságon vasárnap második helyen végző, 18 éves Vas Kata Blanka.

Vasárnap a magyar kerékpársport valaha volt legjobb eredményét érte el cyclocrossban (terepkerékpár) a 18 éves Vas Kata Blanka, aki a svájci Dübendorfban rendezett világbajnokság U23-as mezőnyében ezüstérmet szerzett. A versenyről csak meséljen ő és a felvételek.

Blanka (balra) legnagyobb sikerét érte el Dübendorfban Forrás: tfoto.be
Blanka (balra) legnagyobb sikerét érte el Dübendorfban Forrás: tfoto.be
„Úgy álltam rajthoz, hogy tudtam, remek formában vagyok. Jól sikerült spanyolországi edzőtáborból érkeztem Svájcba, és a korábbi eredményeimből is meríthettem jócskán önbizalmat. A mezőnyt ismertem, úgy éreztem, most képes lehetek a bravúrra. Nem szoktam ilyet előre megjegyezni, de az elmúlt napokban kimondtam: esélyes vagyok a dobogóra. A verseny előtt csak magammal foglalkoztam, azt mondogattam: most nem fogok hibázni – így sokkal kevésbé izgultam. Az első sorból rajtoltam, jól kezdtem, az elején vezettem is kicsit, de aztán kiderült, néhányan nálam is jobban kezdenek. Visszacsúsztam a hatodik hely környékére, ekkor bevillant, hogy iszonyatosan kemény lesz a verseny, ha az ellenfelek végig így fogják nyomni. A második körben azonban hibáztak, sikerült eléjük kerülnöm, és igyekeztem tartani a pozíciót. Picit megijedtem, amikor a harmadik helyen álló lánnyal szemben csökkent az előnyöm, de valahonnan erőt gyűjtöttem és ezüstérmet szereztem. A pálya nagyon ragadós volt – én még szárazon jártam be –, esett az eső, rengeteget kellett futni. Volt, hogy azt éreztem, nem bírom ki a végéig, de az érem ott lebegett a szemem előtt, nagyon fel akartam állni a dobogóra. Csak mentem, és az járt a fejemben, minél gyorsabb vagyok, annál hamarabb vége lesz. Általában, amikor előkelő helyen haladok, nem érzem a fájdalmat – most mégis nagyon fájt. De sikerült és hihetetlenül boldog vagyok! Számos gratulációt kaptam, feledhetetlen marad a díjátadó. A pillanatot, amikor felálltam a dobogóra, sokszor felidéztem éjszaka, mert aludni egy másodpercet sem tudtam. Elégedett vagyok, hiszen kihoztam magamból a legtöbbet. Remélem, ezzel a sikerrel nagyon sok magyar kisgyereket tudok ösztönözni arra, hogy kerékpározzon. Számomra is hatalmas motiváció a második hely. Azért edzek tovább keményen, hogy a felnőttek között, az elit kategóriában is meg tudjam ismételni ezt a teljesítményt. És persze azért, hogy az olimpiai szakágakban; hegyikerékpárban és országútiban is maradandót alkossak. Eddig az országos versenyeken szerzett kupák voltak kiállítva otthon. Azokat dobozba rakom,  felviszem a padlásra, és ha lankadna a lelkesedésem, csak ránézek majd erre az egyetlen, világbajnoki éremre a szobámban. Mostantól ezeket gyűjtöm!” A cyclocross-világbajnokság U23-as női versenye:   További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.