UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-02-29 19:00

A kardvívó Rabb Krisztián bronzérmes a poreci utánpótlás Eb-n

A kardvívó Rabb Krisztián bronzérmével zárult a poreci Zatika Sportcentrumban zajló utánpótlás Európa-bajnokság egyéni versenye: az elődöntőben a korosztályos világranglista második olasz Luca Fiorettótól kapott ki.

Az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztián a junior kardvívó-világranglista második helyezettjével, az olasz Luca Fiorettóval állt szemben a poreci utánpótlás Európa-bajnokság elődöntőjben − immár biztos érmesként. A magyarnak ezúttal nem volt ellenszere, 15:5-ös vereséget szenvedett így be kellett érnie a becsülendő harmadik hellyel.

Rabb Krisztián bronzérmes lett Porecben Forrás: EFC
Rabb Krisztián bronzérmes lett Porecben Forrás: EFC
„Felkészültünk az olasz fiúból, videóztunk. Ahogyan mi, úgy ők is tökéletesen készen álltak az asszóra. A különbség az volt, hogy Luca kihasználta Krisztián összes hibáját, ezen múlt az aranycsata” − vélekedett a junior fiú kardválogatott mestere, Navarrete József. Rabb volt az egyetlen a szakágból, aki ma boldog lehetett: Baaken Mátyás már a csoportkörben, Nagy Kristóf és Noseda Szabolcs pedig az első körben búcsúzott − mind a ketten nagyon szoros meccsen, 15:14-re kaptak ki. „Felemásan értékelem a napot. Éremért jöttünk, ezt elértük, ugyanakkor a többiektől jobb szereplést vártam. Egyedül Krisztiánnak sikerült felszabadultan vívnia, a másik három srác görcsösen mozgott − így a szakember. − Pedig azért küzdöttek egész évben, hogy teher nélkül lépjenek pástra a világversenyeken. Magyar válogatottnak lenni kiváltság, nehéz elérni. Kő keményen dolgoztak azért, hogy itt legyenek. Technikailag mindahányan az élmezőnyhöz tartoznak, ez nem is kérdés, éppen emiatt bízok a csapatversenyben. Jó előjel, hogy a legutóbbi világkupaversenyt a negyedik helyen zártuk.”
Pöltz Anna a horvátországi Eb-n Forrás: EFC
Pöltz Anna a horvátországi Eb-n Forrás: EFC
A leány tőrvívók közül Pöltz Anna és Hajas Nóra jutott a legtovább: a nyolcaddöntőig. Előbbi a későbbi bronzérmes görög Maria-Eleni Kháldeótól kapott ki (15:9), utóbbi pedig az ezüstérmes Vittoria Ciampalinivel szemben maradt alul (15:9). „Kettejük közül Anna lehet a csalódottabb. Azt hiszem, kicsit talán megijedt a lehetőségtől. Verhető volt a görög lány, megfoghatta volna. Ritka a vívásban az, amikor valaki ilyen jó ágon menetelhet, ez nagy lehetőség volt, ő is tudja. Nóra izgult az erőpróba elején, ez meg is látszott a csoportkörön. Az olasszal szemben volt egy kontratus, amely után határozatlanabbul kezdett vívni, a vetélytárs pedig erre jól reagált, beindult” − értékelt a szakágvezető, Kiss Tibor. Nekifor Erika és Zsoldosi Karolina egyaránt a főtábla első fordulójában búcsúzott: „Mind a négy lány előnyből veszítette el az asszóját, képesek lettek volna továbbjutni. Remélem, a történtekből a pozitívumot szűrik le − merthogy mindentől függetlenül jól vívtak−, és a csapatviadalra összerakják a hiányzó mozaikdarabokat. A nem titkolt célunk az, hogy érmet szerezzünk, és szerintem képesek is vagyunk rá!” Vasárnap a fiú tőr- és párbajtőr-, valamint a leány kardcsapatversennyel folytatódik a kontinens viadal.

UTÁNPÓTLÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, POREC, HETEDIK VERSENYNAP A magyarok asszói JUNIOR FIÚ KARD A 32 közé Razvan Stanescu (román)−Noseda Szabolcs 15:14 Leon Kuzmin (német)−Nagy Kristóf 15:14 A 16 közé Rabb Krisztián−Bohdan Bohovin (ukrán) 15:4 Nyolcaddöntő Rabb Krisztián−Szymon Hryciuk (lengyel) 15:12 Negyeddöntő Rabb Krisztián−Pietro Torre (olasz) 15:11 Elődöntő Luca Fioretto (olasz)−Rabb Krisztián 15:5 JUNIOR LEÁNY TŐR A 32 közé Hajas Nóra−Isabela Sedalkova (cseh) 15:9 Anca Saveanu (román)−Nekifor Erika 15:14 Luca Holland-Cunz (német)−Zsoldosi Karolina 15:12 A 16 közé Pöltz Anna−Alisa Isbir (török) 15:12 Hajas Nóra−Jekaterina Soladkiha (lett) 15:3 Nyolcaddöntő Maria-Eleni Kháldeo (görög)−Pöltz Anna 15:9 Vittoria Ciampalini (olasz)−Hajas Nóra 15:9

AMIT EDDIG AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL ÍRTUNK Szombaton kezdődik a junior és kadét Európa-bajnokság Porecben Kó Benedek nyolcaddöntős „Óriási csalódás volt ez a nap” Hat magyar még versenyben a második napon Szemes Gergő kadét Európa-bajnok Szemes Gergő felébredt, és kadét Európa-bajnok lett A fejes elmaradt, de Ondrik bronzérmes Bronzérmes a kadét fiú párbajtőrcsapat Pompás kardvirágok Érzelmi hullámvasút Minden jó, ha a vége nem is A mágia még segíthet Párbajtőrbravúr További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.