UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-03-14 19:28

Atlétika: a falak mögötti fanatizmusa hajtja a súlylökő Fekete Istvánt

A 19. születésnapját a napokban ünneplő Fekete István a súlylökés egyik legnagyobb ígérete hazánkban. A KARC atlétája a múlt hónapban első érmét nyerte a felnőtt országos bajnokságon, a juniorok között papírformának megfelelően győzött. Sikerének hátterében fanatizmusa és érett gondolkodása egyaránt ott áll.

A fedett pályás atlétikai országos bajnokságon első érmét szerezte a felnőttek között a súlylökő Fekete István, bronzot, majd a juniorok mezőnyében már papírformának megfelelően nyert. A 19. szülinapját március közepén ünneplő atléta a felnőttbajnokságon egyéni csúccsal, 16.67 méterrel (7 kg) lett dobogós, a korosztályában 18.32 (6 kg) is elég volt a biztos győzelemhez. A KARC (Kecskeméti Atlétika és Rugby Club) versenyzője tavaly lépett fel a juniorok közé, ekkor emelkedett a súly ötről hat kilóra, a borasi U20-as Európa-bajnokságon ettől függetlenül a döntő volt a cél, ez nem jött össze. Adamik Zoltán tanítványa pozitívan látja fejlődését.

Forrás: atletika.hu
Forrás: atletika.hu
„A súlyhoz hozzá kellett erősödnöm, gyorsulnom a juniorok között. Sikeres évet zártam tavaly, hiszen mindig azt veszem alapul, mennyi munkát teszek bele az edzésekbe, versenyekbe. A fedett pályás szezon előtt az volt a célom, hogy 16.50 és 17 méter közé kerüljek, örülök, hogy ez összejött. A 17 méterrel talán meg tudtam volna nyerni a felnőttbajnokságot is, de persze ez csak feltételezés, ez esetben a többiek is jobban felszívják magukat. A korosztályomban nem titkoltan nyerni akartam. Ott 19 méter lett volna a cél, ettől elmaradtam, de nem bánom, a felnőttversenyeknek örülök. Három viadalon indultam és stabilan 16.30-40 méter körül löktem, ez mindenképpen pozitív. Persze, mindig lehetne jobb, mert sosem elég az, ami van.” Fekete fő versenye a nyári kenyai junior-világbajnokság lesz, ott már mindenképpen szeretne 19 méter fölé kerülni a hat kilós szerrel. Erre minden esélye meg is lesz, hiszen példaértékű hozzáállással készül nap mint nap. Fanatizmusa révén a többi atlétikai versenyszámmal is képben van, felkészülésében pedig nagy szerepet játszik a lélektan.
A juniorbajnokság dobogójának tetején Forrás: KARC
A juniorbajnokság dobogójának tetején Forrás: KARC
„Amikor van szabadidőm, mindig megnézem a legjobbakat. Például Márton Anitát, aki teljesen más technikát használ, mint én. Ő forog, én csúszok. De minden versenyszámot figyelek. Nem csak úgy tekintek ezekre a versenyzőkre, hogy mennyire hatalmasat dobnak, futnak, ugranak, hanem igyekszem a falak mögé nézni. Az érdekel, hogyan építkeznek pszichésen. Mondjuk, ha valaki két nagyon rosszat ugrik, hogyan tudja utána összerakni fejben magát úgy, hogy a harmadik kísérletével döntőbe kerüljön, netán nyerjen. Ezt a részt komolyan veszem, sok videót nézek, elemzek. Olykor csapatsportokat is. Ezt rendszeresen nagyjából fél éve csinálom. Nem azt mondom, hogy egyből és folyamatosan jön a siker, mert ezt is meg kell tanulni, de látom a kedvező jeleit magamon. Ha tudatában vagyok, mit akarok elérni, akkor a 16.20-as eredmény után képes vagyok fél méterrel nagyobbat lökni.” A fiatal súlylökő annak ellenére ér el kimagasló eredményeket korosztályában, hogy tulajdonképpen még egyáltalán nincs belőle kipréselve minden, sőt! Adamik Zoltán igyekszik „kímélni” versenyzőjét, hosszútávon gondolkodnak, tartalékolják az erőt. „Próbálok logikusan gondolkodni – folytatja Fekete – és azt mondom, várhatóan az a súlylökő lesz jobb később, akinek több a tartaléka. Ha egy fát egyfolytában égetünk, hamarabb elhasználódik, mintha beosztjuk. Erő terén valóban tartalékolunk, inkább a gyorsaságra és technikára koncentrálunk, mert erőt bármikor lehet szerezni, építeni ezekre a biztos alapokra. Szerintem még valamennyire növekedésben is vagyok, lehet, hogy már el lehetne kezdeni komolyabban terhelni, de nem kapkodunk. Ami célként lebeg a szemem előtt a 2023-as budapesti felnőtt-világbajnokság. Addigra persze valamennyi tartalékot fel kell használni, nem lehet a végtelenségig raktározni, és egy idő után már az erő is döntő. Engem mindig feldob, ha hazai közönség előtt versenyezhetek, a világbajnokságon ez fantasztikus érzés lehet.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.