UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-04-12 14:17

Atlétika: a rúdugró Garamvölgyi Petra megágyazott sikereit barkácsolná újra

A fedett pályás ifjúsági világranglista élére repült 16 éves rúdugrót, a korosztályos csúcstartó Garamvölgyi Petrát sokat ígérő formában érte a koronavírus-járvány miatt elrendelt kényszerszünet.

A 16 éves Garamvölgyi Petra a fedett pályás szezon során 410 centiméterre emelte a rúdugrás országos ifjúsági rekordját. Az egyben a junior-világbajnokság kvalifikációs szintjét is jelentő magasság ezüstérmet ért a felnőttbajnokságon, egy héttel később pedig nem fért sok kétség a juniorok közti aranyérméhez. A 410 centi már a negyedik rekorddöntése volt a pécsi PSN Zrt. atlétalányának a szezonban. Ámokfutása januárban kezdődött, amikor 22 éves korosztályos csúcsot szárnyalt túl 392 cm-es ugrásával, majd a 396 centis és a 4 méteres magasságot is bevette. A budapesti BOK-csarnokban rendezett felnőtt fedett pályás országos bajnokságon utóbbira pakolt rá 10 centit, a nagyszerű teljesítménye pedig a korosztály világranglistájának első helyét jelentette – ott is ragadt. Ebben a lendületben érte a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt kényszerszünet.

Garamvölgyi Petra 410 centivel tarja a fedett pályás ifjúsági országos rekordot Fotó: Pesti János
Garamvölgyi Petra 410 centivel tarja a fedett pályás ifjúsági országos rekordot Fotó: Pesti János
„Eleinte elég nehezen akartam megbarátkozni a helyzettel. Nagyon zavart, mert kíváncsi lettem volna, hogy mit tudok magamból kihozni szabadtéren. Most már kezdem elfogadni a körülményeket, de itthon nincs lehetőségem a hasonló minőségű felkészülésre, mint alapesetben. Ugrani sehol nem tudok. Persze, csinálom az edzéseket, vannak eszközeim, de egyedül más. Nekem például sokkal rosszabb, mert ilyenkor a motivációt is nehéz szinten tartani. Kapok edzéstervet, igyekszem pluszt is hozzátenni, de hiányzik a pálya és a csapat. Ha a többiekkel együtt edzem, a feladatokban mindig én akarok lenni a legjobb. Itthon ez a húzóerő nincs meg. Ennek ellenére tényleg mindent megteszek.” Petra fő versenyei között az idei programból már biztosan törölt olaszországi ifjúsági Európa-bajnokság mellett a bizonytalan sorsú kenyai junior-világbajnokság is szerepelt. Az előbbire különösen nagy tervekkel utazott volna. „Tavaly hosszú ideig bajlódtam sérüléssel, ezért a bakui EYOF-on nem lehettem ott. Most örültem, hogy végre minden összejöhet. Az ifi Eb-re azt a célt tűztem ki, hogy a dobogóra álljak. Úgy érzem, reális esélyem lett volna erre. Sajnálom, hogy ebben a korosztályban nem mutathatom meg magam nagy világversenyen, jövőre már a juniorok között indulok. A korosztály Európa-bajnoksága 2021-ben lesz, és amikor majd abban a közöttük is nagynak számítok, akkor újra junior-vb. Szóval úgy fogom fel, hogy nem maradtam le semmiről. Bízom benne, hogy sok nagy viadal vár még rám.” Az ifjúsági korosztályban a legtöbb helyen nem volt még lehetőség szabadtéren teljesíteniük a rúdugróknak, de akiknek igen, azok közül is csak az ausztrál Kenshole ért el jobb eredményt a magyar versenyző fedett pályásénál – hét centivel. Összehasonlításképp érdemes megjegyeznünk, hogy a világon tavaly csupán négyen tudták megugrani szabadtéren a 410 cm-t az ifjúsági lányok között. „Nagyon örülök, hogy ilyen fedett pályát produkáltam, és hogy nem sokan mondhatják el magukról: egy szezon alatt ennyiszer javítottak csúcsot. Büszkeséggel tölt el, hogy a fedett pályás világranglista élén szerepel a nevem, ezért is foglalkoztat annyira, mi történt volna a folytatásban. A mostani szünet alkalmas arra, hogy a versenyzők azokat a dolgokat erősítsék, amelyekre eddig kevesebb hangsúlyt fektettek. Például, ha valaki nem maradt ott edzés után még félórát, hogy a lemaradásával foglalkozzon, most nem mondhatja, nem fér bele az időbe. Persze, sok minden mást is lehet csinálni a kényszerpihenő alatt. A napokban ajtót mázoltam, és apával elkezdtünk ágyat barkácsolni nekem. Anyával és a négyéves kisöcsémmel pedig már túl vagyunk a húsvéti tojásfestésen.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.