UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2020-05-29 09:05

Idén 94 fiatal sportolót támogat a Mol Alapítvány

A Mol Alapítvány idén közel 40 sportágban, 94 fiatal sportolót részesít anyagi támogatásban.

A Mol Tehetségtámogató Program sportkategóriája 2006 óta nyújt anyagi segítséget a fiatal sportolóknak, és az alapítvány idén újra kihirdette a támogatásban részesülő ígéretek névsorát. Az idei felhívásra összesen 378 pályázat érkezett be. A szakértői előszűrést követően a továbbjutott anyagokról zsűri mondott véleményt, melyben Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, dr. Szabó Tamás, a Sportdiagnosztikai Központ igazgatója és Szilágyi Áron, kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, a Mol Alapítvány nagykövete is helyet kapott.

Rendessy Eszter és Kőhalmi Emese is rászolgált a támogatásra Forrás: kajakkenusport.hu
Rendessy Eszter és Kőhalmi Emese is rászolgált a támogatásra Forrás: kajakkenusport.hu
A döntést a korábbi évekhez hasonlóan az alapítvány kuratóriuma hozta meg, amely alapján 2020-ban a 10 és 18 év közöttiek kategóriájában 85 fiatal nyert el összesen 27,1 millió forint támogatást. Ezt a fiatalok sporteszközök vásárlására, utazási költségtérítésre vagy sportpályafutásukat segítő egyéb kiadásokra fordítják, mint például sportpszichológus, táplálékkiegészítők vagy koreográfusi tiszteletdíj. A Mol Alapítvány tájékoztatása szerint a támogatottak 37%-a budapesti, 63%-a vidéki sportegyesületben sportol, és közel 40 különböző sportágat képviselnek. A nyertesek között olyan sikeres ígéreteket találunk, mint az ifjúsági olimpiai bajnok kardvívó Rabb Krisztián, a juniormezőnyben világbajnok úszó Zombori Gábor, az U19-es Európa-bajnok öttusázó Erdős Rita, az ifjúsági magyar csúcstartó rúdugró Garamvölgyi Petra, a kétszeres korosztályos Eb-győztes és vb-ezüstérmes sakkozó Gaál Zsóka, vagy éppen a többszörös utánpótlás-világbajnok kajakos Kőhalmi Emese és Rendessy Eszter, akik bár külön részesülnek támogatásban, vb-aranyat már párosban is nyertek. Persze, a neveket és a szebbnél szebb eredményeket még hosszasan lehetne sorolni. Érdekesség, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt ebben az évben közel 50%-kal esett vissza a pályázati kedv. Mivel azonban a támogatási keret nagyságrendje nem változott, így idén is a tavalyihoz hasonló létszámban nyerhettek támogatást a pályázók. „Ilyen alacsony pályázati számunk nem volt az elmúlt tizennégy évben – mondta honlapunknak Gáborné Haáz Andrea, a Mol Alapítvány ügyvezetője. – Meglepő volt, nem gondoltuk, ennyire visszaesik a koronavírus-járvány miatt az érdeklődés, hiszen folyamatosan kommunikáltuk a potenciális pályázók felé azt, hogy ha módosítani kell a tervezett versenyek, események törlése vagy halasztása okán, akkor az elbírálásban rugalmasak leszünk. Azt gondolom többen mégis annyi bizonytalansággal szembesültek, hogy nem merték bevállalni a jelentkezést. Dominánsan azok adták be a pályázatokat, akik stabilan és régóta teszik ezt, azaz főként az idősebb korosztályok képviselői.”
Rabb Krisztián is a patronáltak között Forrás: EFC
Rabb Krisztián is a patronáltak között Forrás: EFC
Azért az alapítvány így is igyekezett igazodni tervéhez, miszerint a korosztályok között is arányosan kívánja elosztani a keretösszeget, ennek eredményeként a nyertes pályázók egynegyede a 10 és 14 év közötti korosztályból került ki. Természetesen a 378 pályázatból sem volt könnyebb kiválasztani a nyerteseket, mint a korábbi több mint 700-ból. „Ha egyetlen könnyebbség adódott az az volt, hogy kevesebb pályázatot kellett elutasítani – folytatja az ügyvezető. – De valószínű, hogy sokan még így is kiestek olyanok, akik megérdemelték volna a támogatást. Akik viszont megkapták, remélem, teljesíteni tudják azt, amit megfogalmaztak. Bátorítanék mindenkit, hogy ez a két hónap kiesés talán nem volt olyan mértékű a felkészülésben, amit ne lehetne behozni. Láttuk a hozzánk eljuttatott üzenetekből, hogy ki-ki a maga módján, de a karantén alatt is igyekezett edzeni, formában tartani magát. Az enyhítések után azt kívánom, a fiatalok éljenek a lehetőséggel, érjék el a kitűzött céljaikat, és élvezzék a sporttársaik társaságát!” Az alapítvány szokás szerint idén is meghirdette a Klasszis kategóriát, melyben a 18 és 23 év közötti sportolók 30 pályázatából a kuratórium 9 főt tudott támogatni a gyorskorcsolya, kajak, öttusa, sportlövészet, tenisz, triatlon, vívás és vitorlázás sportágakban – összesen 5 millió forinttal. Ezek a sportolók idén is méltán voltak esélyesek a tokiói olimpián való részvételre. Köztük van például a kajakos Kopasz Bálint, aki tavaly 22 évesen felnőttvilágbajnoki címet szerzett 1000 m-en. Az alapítvány közli, a sportolók előfinanszírozásként kapják meg a támogatást, és a 2020/21-es nyári és téli versenyszezonban használhatják azt fel. A 2020-ban támogatott pályázók listája ITT érhető el.