UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2020-06-11 20:00

A vízilabdában a Pécs lenne az Ajax

A pécsi PSN Zrt. vízilabda-utánpótlásának szakmai igazgatója, a férficsapat éléről nemrég távozó Lukács Gergely ejtett szót a fiatalokkal kapcsolatos tervekről.

A PVSK-Mecsek Füszért ob I-es férfi vízilabdacsapatánál nemrégiben edzőváltás történt, és a jövőben a családi életét előtérbe helyezni kívánó Lukács Gergely helyét eddigi másodedzője, az előző szezonban az ifi- és a serdülőcsapatot irányító Török Viktor vette át. Persze, Lukács Gergely nem szakad el a klubtól, a PSN Zrt. vízilabda-utánpótlásának szakmai igazgatójaként tevékenykedik tovább.

Európai szintű utánpótlásbázis építése a cél Pécsett Forrás: PSN Zrt.
Európai szintű utánpótlásbázis építése a cél Pécsett Forrás: PSN Zrt.
„Nagyon élvezem a munkámat a pécsi utánpótlásnál – mondta a kispadról öt és fél év után felálló szakember a bama.hu-nak. – Én hiszek abban, hogy európai szintű utánpótlásbázis épülhet a városban. Az viszont nagy fejtörést okozott, hogy kit találok a serdülő- és az ificsapatot három évig irányító Török Viktor helyére. Szerencsére megtaláltam a méltó utódját a Békéscsabáról érkező Szilágyi Kristóf személyében. A pécsi utánpótlás-nevelés számára az is rettentően fontos, hogy legyen egy jó és szerethető ob I-es gárda a városban. Nagyon bízom benne, hogy a szurkolók továbbra is ki lesznek szolgálva. Az elmúlt években nagyon sokat kaptunk tőlük. Egy olyan atmoszférát teremtettek, ami nagyon ritka a vízilabdában.” A férficsapat az élvonal alapszakaszának A csoportjában az ötödik helyen zárt, így az alsóházban érte a koronavírus-járvány miatti záróra. Az ifi- és a serdülőgárda egyaránt a harmadik volt a középszakasz alsóházában.
Lukács Gergelynek nagy tervei vannak a pécsi utánpótlással Forrás: bama.hu
Lukács Gergelynek nagy tervei vannak a pécsi utánpótlással Forrás: bama.hu
Érdekesség, hogy az előző ifibajnokságban a PSN Zrt. pólósai között nem szerepelt a pontvadászatban még megengedett legidősebb korú, azaz 2001-es születésű játékos – tehát korosztályos szinten is igazán fiatal csapatról van szó. Ennek ellenére, ha nem is sokat, de játszottak utánpótláskorúak az ob I-ben is. Az előző évad során a hat lehetőséget kapott tinédzser közül a 15 éves Gaszt Roland szállt vízbe legtöbbször: négy alkalommal. Az ígéret tavaly csapatkapitánya volt a Burgaszban Európa-bajnoki címet szerzett U15-ös válogatottnak. Ebből a szempontbon nem rosszak a pécsiek kilátásai, Török Viktor a kinevezésekor úgy fogalmazott: „Szeretnék az utánpótlásból minél több gyereket felhozni a felnőttek közé. Abban már most biztos vagyok, hogy nagyjából négy fiatal pólós fog szerepelni az első osztályban a PSN Zrt. utánpótlásából.” Ezen koncepció alapján dolgozik tovább Lukács Gergely is, aki most nem a saját edzői karrierjével, hanem a pécsi gyerekek kilátásaival van elfoglalva. „Inkább arra koncentrálok, hogy egyszer majd pécsi fiatalokkal verjük meg a Barcelonetát, a Partizan Beogradot vagy éppen a Fradit. Ami a tehetségek kinevelését illeti: tizenkét éve az az álmom, hogy egyszer olyan szintre jussunk vízilabdában, mint az Ajax fociban. Amikor ezt 2008-ban elmondtam, többen mosolyogtam rajtam. Pedig már nem vagyunk messze ettől.” További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.