UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2020-06-23 15:31

Nem érné be a korosztályos vb-ezüsttel

A Mol Alapítvány által támogatott korosztályos vb-ezüstérmes öttusázó, Dobronyi Dorina a tavalyinál is nagyobb dobást tervezett az alaposan felforgatott idei évre.

Idén a tavalyi évét is szerette volna túlszárnyalni a Kőbánya SC korosztályos válogatott öttusázója, Dobronyi Dorina. A 15 éves ígéret elképzelése nem tűnt lehetetlen küldetésnek, ugyanakkor igen magasra tette a lécet 2019-ben: csapatban U17-es Európa- és világbajnoki címet szerzett, egyéniben pedig vb-ezüstöt nyert a korcsoportja legnívósabb háromtusaversenyén. „Nagyon motiváltan vágtam neki az évnek. Annak tudatában edzettem és készültem, hogy utolsó éves U17-esként az Európa- és a világbajnokságot is megnyerem. De jelen állás szerint úgy tűnik, ez nem fog összejönni. Bár nagyon bizakodom.”

Dobronyi Dorina tovább bővítené nemzetközi éremkollekcióját
Dobronyi Dorina tovább bővítené nemzetközi éremkollekcióját
A versenyző kételyei abból fakadnak, hogy a koronavírus-járvány utáni kényszerszünetet követően továbbra sincs az öttusázóknak versenynaptára. Egyelőre hazai versenyek sincsenek kilátásban, de hogyan is lehetnének, amíg a nemzetközi szövetség nem hoz döntést a folytatást illetően? Dorina a „leállás” előtt megrendezett egyetlen hazai válogatón harmadik helyen végzett. Ez annak tükrében remek teljesítmény, hogy a viadal előtt szenvedett sérülése máig hátráltatja. „Kitörés közben húztam meg a lábam, ami lassan öt hónapja fáj. Rendszeresen járok vizsgálatokra, de még nem teljesen oldódott meg a dolog. Ettől függetlenül a szünetben is igyekeztem formában tartani magam. A karantén alatt úszni ugyan nem tudtam, de a végén már lovagolhattam, a lövészetet és a futást pedig végig gyakorolhattam. Érthető módon utóbbi két számra fektettem a nagyobb hangsúlyt. Viszont nagyjából három hete az úszás is elkezdődött. Abban, hogy ilyen gyorsan vízbe kerülhettem, nagy szerepet játszott, hogy az edzéseket hamarabb elkezdő úszókkal készülök. Ma már ugyanúgy napi négy-három, olykor öt tréningem van, mint korábban, szóval nekem úgy tűnik, sikerült visszaállni a régi, megszokott kerékvágásba.” Amíg nem volt így, Geleta Balázs tanítványa is az online kapcsolattartás, valamint az előre kiadott egyéni edzésterv segítségével készült.
Geleta Balázs tanítványát is támogatja a Mol Alapítvány Forrás: KSC
Geleta Balázs tanítványát is támogatja a Mol Alapítvány Forrás: KSC
„Ha egyedül kell elvégeznem a munkát, akkor egyedül végzem el. Úgy gondolom, ebből a szempontból is kellőképpen becsületes vagyok. Magamban talán sokszor jobban is tudok dolgozni, mint társak jelenlétében. Ennek nem ismerem az okát, de a szünet alatt például látványosan javult a futásom. Csak reménykedem, hogy idén megtartják a korosztályos világversenyeket, mert elsősorban az ezeken való szereplés motivál. Ha kiderül, mégsem lesz Eb és vb, akkor az fogja bennem tartani a lelkesedést, hogy jövőre az U19-esek között indulok, ahol még jobban kell teljesítenem.” A versenyző a tavalyi sikereiből is táplálkozik, ha szükség van rá. „Miután hiányoznak a friss élmények, persze, sokat gondolok vissza. Ha úgy érzem, kicsit is veszítenék az akaratomból, csak felelevenítem a világbajnokságot, és máris új erőre kapok. A legrosszabb mindig az mostanában, hogy nem tudom, pontosan mire készülök.” Ez természetesen csak a közeljövőre vonatkozik, hiszen Dorina többször is hangoztatta már, hogy: „öttusázó akarok lenni!” Ha lesz idén világviadal, ha nem, az eredményeivel a sportág egyik legnagyobb hazai ígéretévé előlépett lánynak megmaradnak az esélyei, hogy elérje fő célját. A tinédzser a lovaglást és a vívást is két éve kezdte. Véleménye szerint az utóbbi szám startja későnek számít – de ezen kijelentése talán csak szerénységéből fakad. Az ambiciózus versenyző pályáját a Mol Alapítvány is szeretné támogatni. Anyagi segítségét a sportoló az elengedhetetlen felszerelések beszerzésére fordítja. „Hamar elhasználódnak a minőségi munkához szükséges kellékeim. A vívóruhámat éppen kinőttem, de az úszáshoz használt versenydresszemből is újat kell vásároljak.” További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.