UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2020-09-15 18:47

Vízilabda: egymást segítik a legjobbak közé a BVSC-s lányok

A BVSC-Zugló korosztályos leány vízilabdacsapatainak sikerességéről Petrovics Mátyás, a klub női szakágának vezetőedzője, és három ígéretes utánpótlás-játékos, Alaksza Dóra, Fekete Flóra, valamint Bereczki Luca is kifejtette véleményét.

Mint arról már beszámoltunk, kimagaslóan szerepeltek a nyári utánpótlás vízilabdakupákon a BVSC-Zugló leánycsapatai, hiszen mindhárom korosztályban döntőt játszottak. A Petrovics Mátyás vezette ifjúsági gárda a Sipos Edit-kupában, míg a Czigány Károly készítette gyermekcsapat az Ernst Ágnes-kupában szerzett ezüstérmet, Mészáros Vanda serdülőegyüttese pedig elhódította a trófeát az Ördög Éva-kupában. A csapatokat az egyesület főhadiszállásán, a Szőnyi úti Laky Károly Uszodában látogattuk meg. A jó hangulatú edzésen természetesen a kemény munkáé, azon belül most az úszásé volt a főszerep. A három utánpótlás-korosztály a kondiedzés után három részre osztotta a medencét (amelynek egyik sarkában Tóth Eszter tartott kapusedzést), majd a lányok hosszú perceken keresztül szelték a vizet fel-alá, míg nem a tréning végén a labdák is kiszabadultak a parton szárítkozó hálóból.

Alaksza Dóra (kékben) a felnőttcsapatban is folyamatosan játszik Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ
Alaksza Dóra (kékben) a felnőttcsapatban is folyamatosan játszik Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ
„A legnagyobb öröm az volt, hogy lehetett játszani – összegezte két gyakorlat elindítása között Petrovics Mátyás, a klub női szakágának vezetőedzője az elmúlt hetek történéseit. – A mostani viszonyok között annak is nagyon örülünk, hogy minden utánpótlás-sorozat, és a női Magyar-kupa is végig ment. Számunka valóban jó végeredmények születtek, de az volt a legfontosabb, hogy a játékosok a sok edzés után újra mérkőzéseken szerepelhessenek. Az igazi értékmérő továbbra is az, hogy a felnőttcsapat hogyan szerepel, és abba hány játékost tudunk nevelni, továbbá hányat tudunk eljuttatni a válogatottba.” Nos, a Petrovics Mátyás és Mészáros Vanda másodedző által irányított női felnőttcsapat is bronzérmes lett a Magyar-kupában, a torna folyamán pedig nyolc 2002-es születésű vagy annál fiatalabb játékos kapott szerepet. Közülük az egyik a 17 éves Alaksza Dóra, aki már alapembernek mondhatja magát az ob I-es együttesben. „Nyáron nagyon sokat készültünk erőnlétileg és mentálisan is. A koronavírus-járvány miatt végig bizonytalan volt az is, hogy meg lesz-e a tartva a kupa, de mi csak az edzésekkel foglalkoztunk. Úgy gondolom, az alázatos munka és a fegyelem meghozta a gyümölcsét, büszke vagyok az érmekre, amelyeket a felnőtt- és az ificsapattal szereztem. Főleg ifiben volt nagy szükségünk erre a sikerre, de nyilván a felnőtteknek sem ártott egy kis visszacsatolás. Az utóbbi időben rengeteget dolgoztunk azon, hogy a korosztályos és a felnőttegyüttesben is jól érezzem magam, mert a nagyok között még volt bennem egy kis tiszteletből adódó félénkség, de már rajta vagyok, hogy bátrabb legyek.”
Fekete Flóra (kékben) három kupaérmet nyert Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ
Fekete Flóra (kékben) három kupaérmet nyert Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ
A 16 éves Fekete Flórának mindhárom színű kupaéremből jutott, hiszen a serdülőben, az ifiben és a felnőttcsapatban is játszott. A serdülők a Dunaújváros ellen 10–9-re megnyert döntőjében 4 góljával a finálé legeredményesebb BVSC-játékosa lett. „Nagyon örülök a három éremnek. Azt érzem, sok munka van mögötte. A felnőttmeccsek sokkal nagyobb iramúak, mint a korosztályosak, és nagyobb koncentrációt is igényelnek. Én főleg az ifi- és a felnőttegyüttessel edzem, ez rendkívül jól szolgálja a fejlődésem. Mégis a serdülőkkel nyertem kupát, ami azért is maradandó élmény, mert nem igazán vagyok összeszokva velük, ennek ellenére remek meccseket játszottunk. Úgy érzem, jó helyen vagyok. Szeretnék meghatározó játékossá válni a klubban és a válogatottban is.”
Bereczki Luca (kékben)  is felnőttcsapatba tart Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ
Bereczki Luca (kékben) is felnőttcsapatba tart Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ
A 14 éves Bereczki Luca a gyermekcsapat egyik legnagyobb ígérete, de ahogy több társa, ő is feljár a magasabb korosztályba játszani, így ő is tagja volt a kupagyőztes serdülőgárdának. „Az edzők odaadása és a tanítványok hozzáállása együttesen eredményezte, hogy ilyen jó formát mutassunk a visszatérés után. A gyermekcsapatba most rengetegen jöttek fel a fiatalabbak közül, mindenkinek volt kérdése, de kitartóan segítettük egymást. A serdülőben mi voltunk a kisebbek, ott mi kérdeztünk többet, és mi is ugyanúgy megkaptuk a segítséget, bátorítást. Úgy gondolom, ez a mentalitás jellemző a klubunkra. Mindent megteszek azért, hogy eljussak a felnőttcsapatig, majd onnan még tovább, és azt érzem, ehhez megkapom a támogatást.” További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.