UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-11-15 09:00

Atlétika: Rába Dániel már az első felnőttévében ott lehet Tokióban

Utánpótlásévei alatt számos élménnyel gazdagodott a Dobó SE kiváló kalapácsvetője, Rába Dániel, akinek szeme előtt már az olimpia lebeg.

Jövőre már kizárólag a felnőttek között versenyez a szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője, Rába Dániel, aki utolsó korosztályos évéből még igyekezett kihozni a legtöbbet. A 2017-ben U20-as Európa-bajnoki bronzérmet is szerző, 22 esztendős atléta a nyár elején a 75 méter feletti dobást tűzte ki célként maga elé, és bár ettől végül elmaradt, ugyanúgy felállhatott a felnőttbajnokság és a Szuper Liga-döntő dobogójának harmadik fokára, mint tavaly.

Rába Dániel eredményes és élménydús korosztályos éveken van túl Fotó: Tom Sch
Rába Dániel eredményes és élménydús korosztályos éveken van túl Fotó: Tom Sch
„Fura, ismeretlen helyzet állt elő a koronavírus-járvány megjelenésével – tekint vissza Németh László és Németh Zsolt tanítványa. – Miután kiderült, hogy a párizsi felnőtt Eb-t és az olimpiát sem rendezik meg idén, nehéz volt motivációt szerezni, de az egyesületben mindenki belátta, elsősorban a jövőnket kell megalapozni most. Engem is ez lelkesített tovább, és ezért is szerettem volna megdobni a hetvenöt métert. Sajnos, bár erőben megvoltam, technikailag kicsit szétcsúsztam a nyárra. De nem búslakodom, tudom, sokat lehet még fejlődnöm, sőt, inkább örülök, hogy stabilan hetven méter felett tudtam dobni a versenyeken.” Dani idén háromszor jutott túl a 73 méteren (ahogyan fogalmaz: tavaly egyszer „csúszott ki” ilyen dobás), új egyéni csúcsa 73.85 méter lett. Ennek az eredménynek tudatában bizakodva búcsúzik el az utánpótláséveitől.
Rába Dániel szeme előtt az olimpia lebeg Fotó: Tom Sch
Rába Dániel szeme előtt az olimpia lebeg Fotó: Tom Sch
„Nagyon élveztem a korosztályos éveket és a nemzetközi versenyeket is. Emlékszem, mekkora élmény volt tizenötévesen a kanadai Nemzetközi Diákjátékokon részt venni. Akkor még súlylökésben indultam, és nyertem. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy gyerekként el tudtam jutni Kanadába, csak azért mert sportolok! Ez a lehetőség a folytatáshoz is hatalmas löketet adott. Tizenhétévesen ott lehettem az ifjúsági vébén Kolumbiában, ahol picit bánkódtam a tizedik hely miatt, de a csapat és a közeg felejthetetlen marad. És mondhatnám a lengyel Bydgoszcz városát is, ahol junior-világbajnokságon jártam, és negyedik lettem Halász Bence mögött. Ott is sajnáltam, hogy lemaradtam a dobogóról, de minden ilyen viadalon kivételes perceket éltem át. Biztos vagyok benne, hogy ezekre még a nyugdíjas éveimben is emlékezni fogok!” A fiatal kalapácsvető úgy érzi, felkészülten vált korosztályt, de kihangsúlyozza, amit eddig százszázalékosan csinált, azt a továbbiakban száztízszázalékosan kell tennie. Az „egyfolytában a lehetetlent akaró” sportoló, véleménye szerint csak így érheti el jövőre, amit szeretne. „Az olimpia még mindig ott lebeg a szemem előtt. Nagyon bizakodó vagyok, de nem leszek csalódott, ha még most nem sikerül. A cél viszont egyértelműen Tokió!” Dani jövőhéten, új edzésmódszerrel kezdi az alapozást. Az olimpia kvalifikációs szintje 77.50 méter, ám ezt az esélylatolgatások szerint nagyjából tizenöt versenyző lesz képes megdobni, és a mezőnyt harminckét főre töltik fel. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.