UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2020-11-26 15:40

Jégkorong: Sokat jelent, hogy eljutottam idáig, de ugyanúgy üldözni fogom a céljaimat – Papp Kristóf

Pazar szezonnal búcsúzott a USHL-től, bekerült az amerikai egyetemi ligába, sikeresen debütált a felnőttválogatottban – röviden így lehet összefoglalni a 19 esztendős Papp Kristóf 2020-as évét; a részleteket ő mondja el.

Az előző évadban negyvennégy meccsen harmincöt pontot gyűjtött a világ legerősebb juniorligájában a magyar jégkorong-válogatott 19 éves csatára, Papp Kristóf. Viszont már akkor tudta, hogy a következő idényt az NCCA-ben kezdi, ugyanis megvolt a helye a Michigani Állami Egyetemen. És el is kezdte, méghozzá a tőle megszokott módon, eredményesen: a második fordulóban aratott 2–0-s győzelem alkalmával kiosztott egy asszisztot, ezzel pedig megszerezte a liga történetének első magyar pontját.

Papp Kristóf (fehérben) immár az NCAA-ben szerepel, amelyben az első magyar pontot is megszerezte Forrás: msuspartans.com
Papp Kristóf (fehérben) immár az NCAA-ben szerepel, amelyben az első magyar pontot is megszerezte Forrás: msuspartans.com
„Eddig nagyon jól érzem magamat, az első meccs előtt izgultam, a váltás mégsem volt akkora, mint amire számítottam – kezdte honlapunknak a 9 éves kora óta a tengerentúlon edződő támadó. – A szakmai stáb jól felkészített bennünket erre a meccsre, de azért a gyorsaságot és az ellenfelek fizikai erejét rendesen megéreztem. Ezt is egy következő lépésnek tekintem a karrieremben, ez a liga tekinthető az NHL és az AHL egyik előszobájának. Mindenki minden meccsen százötven százalékot ad ki magából, szembetűnő, hogy a negyedik sorok is minőséget képviselnek, miközben ez a USHL-ben még nem feltétlenül volt így.” A jégkorong mellett a civil pályáját is egyengeti, üzleti menedzsmentet tanul a michigani egyetemen, így egy percet sem unatkozik. „Eléggé be vannak táblázva a napjaim a járványhelyzet miatt szinte minden nap zoomos óráim vannak, az edzések természetesen mennek délután, heti kétszer vagy háromszor erőnléti foglalkozásokon is részt veszünk, és persze a heti két mérkőzés sem hiányozhat a programból. A vírus miatt kicsit össze-vissza vannak a meccsek, pár csapat bajba került, de úgy gondolom, ha a játékosok fegyelmezettek, betartják a szabályokat, akkor simán le tudjuk játszani a bajnokságot. Azért is, mert az itteni intézkedések szerint, ha valaki kigyógyult a betegségből, három-négy hónapig nem is kell tesztelnie.”
A tavasszal a felnőttválogatottban is bemutatkozott Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
A tavasszal a felnőttválogatottban is bemutatkozott Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
A 19 éves hokis az idén szerepelt az NHL előzetes draftlistáján is, ám egyelőre nem választották ki. Egy másik nagy álma, a felnőttválogatottba kerülés azonban valóra vált, méghozzá nem is akárhogyan: a sikerrel megvívott nottinghami olimpiai selejtezőtornán, amelyen gólt is szerzett. „Életem végéig velem fog maradni az az élmény, óriási megtiszteltetés volt a felnőttek között is a címeres mezben szerepelni. Erősen megmaradt bennem, hogy hiába voltunk Nagy-Britanniában, és játszottunk a hazaiak ellen, a csarnokban a magyar szurkolókat lehetett hallani, nagyon hangosak voltak. Hálás vagyok a szakmai stábnak a lehetőségért, a csapattársaknak pedig a befogadásért.” Papp évek óta tudatosan építgeti a pályafutását, az egyetemi ligába kerüléssel újabb fontos lépéshez érkezett. „Élem az egyetemi életet, ezt az utat választottam, kemény meló volt eljutni idáig. A négy év most kezdődik, nagyon sokat jelent nekem és a szüleimnek is, hogy itt lehetek, szerettem volna ezzel visszaadni nekik valamit. Az volt a célom, hogy többet ne kelljen áldozniuk erre a sportra, és az egyetemi ösztöndíjjal ezt sikerült is elérnem. Egy dolog viszont nem változik: ugyanúgy üldözni fogom a céljaimat, mint eddig.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.