UtánpótlásSport
2024. május 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-12-09 17:09

Kosár: Mészáros Ágoston (14) úgy érzi, jól döntött azzal, hogy Madridba költözött

Mészáros Ágoston jól érzi magát Spanyolország fővárosának egyik legjobb nevelőműhelyében, a Zentro Basket Madrid Akadémiában; a mindössze 14 éves kosárlabdázó közel három hónapja költözött ki, és hétfőn már be is mutatkozhatott az U16-os csapatban.

Furcsa, de a koronavírus járvány ellenére is meglehetősen mozgalmas évet tudhat maga mögött a 14 éves kosárlabdázó, Mészáros Ágoston. A szolnoki születésű reménység az esztendő elején még a szülei által vezetett, zalaegerszegi RICSILLA együttesében sportolt, és a Jan Pavlík által irányított Atomcity-RICSILLA néven induló csapattal nyolcból nyolc mérkőzést megnyert az U14-es Európai Ifjúsági Kosárlabda-ligában (EYBL). Ágoston remeklésére több külföldi egyesület is felfigyelt (például a szlovén Olimpija Ljubljana és az olasz Treviso Basket − a szerk.), ám ő végül az Euroliga-győztes mesteredző, Rátgéber László által irányított Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs alakulatába igazolt. „Már tavaly december elején voltam próbajátékon Pécsett; édesapámnak rögtön jeleztem, hogy mindenképpen ott szeretném folytatni a pályafutásomat − emlékszik vissza a történtekre Ágoston. − Miután beköltöztem a bázisra, még inkább megszerettem a közeget. Imádtam az edzőket és a társaimat, akiknek sokat köszönhetek. Időközben Facebookon üzenetet kaptam az egyik spanyol menedzsertől, aki lehetőséget kínált. Nem tűnt túl komolynak a megkeresés, szóval annyit válaszoltam, hogy beszéljen a szüleimmel. Kiderült, hogy a város egyik legjobb nevelőműhelye, a Zentro Basket Madrid Akadémia figyelt fel rám. Nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek.”

Mészáros Ágoston a Zentro Basket Madrid csapatába igazolt Forrás: ricsilla.hu
Mészáros Ágoston a Zentro Basket Madrid csapatába igazolt Forrás: ricsilla.hu
Merthogy a fiú nagyon szeretett a mecsekiekkel együtt dolgozni. Elmondása szerint napokig aludni sem bírt a döntés súlya miatt. „Végül nem a szívemre, hanem az eszemre hallgattam. Szeptember 15-én költöztem Spanyolországba, és már az első edzésen kiderült, hogy jól választottam. Egészen más iramban és mentalitásban zajlanak az edzések, mint idehaza; a kosarasok egyéniségét megtartva szeretnék a csapatot egységgé kovácsolni. Imádok futni, és ez itt meglehetősen jól jön, hiszen a gyorsindítások vannak előtérben. Nem kérdés, ez a kosárlabda-kultúra tökéletesen segíti a fejlődésemet.” A 191 centiméter magas játékos közel három hónapja él Madridban, és egyelőre minden pillanatát élvezi. „Eleinte honvágyam volt, emiatt lelkileg nehezen viseltem az első néhány hetet. Négy kontinens tizenöt országából toborozták a társaságot, ennek ellenére meglepően befogadó a közeg. Rendszeresen meghívnak meccset nézni vagy beszélgetni. Én vagyok az akadémia legfiatalabb tagja, mégis egyenrangú csapattársként kezelnek a kollégiumban, a tréningeken és a pályán. Madridban épp korosztályos torna zajlik, az U16-os csapatban hétfőn bemutatkozhattam, és tizenöt perc alatt nyolc pontot dobtam. A mester annyit kért tőlem, hogy védekezzek, és ez olyan jól sikerült, hogy a párharc végén kiemelte a teljesítményemet. Nagyon jól esett.” Ágoston magántanulóként továbbra is a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumba jár, emellett magániskolában spanyolul és angolul egyaránt tanul Madridban. Érdekesség, hogy napi szinten csupán 11 éves kora óta, tehát három éve kosarazik, előtte birkózott. Az U14-es válogatott összetartásán már jelen lehetett, és azt reméli, hogy jövőre akár az U16-os nemzeti együttesbe is bekerülhet. A nagy álma az, hogy egyszer a Real Madrid felnőttcsapatában és az NBA-ben is bemutatkozhasson. Nem szabad elfelejteni, mindössze 14 éves srácról van szó... Épp emiatt kérdeztük az édesapjától, Mészáros Richárdtól, nem tartott-e attól, hogy Ágoston több mint kétezer kilométerre kerül a családtól. „Mi jobban szerettük volna, hogy Madridba költözzön, mint ő. Nagyon jó sora volt itthon, emiatt attól féltünk, hogy belekényelmesedik a helyzetébe, és ez akár a karrierje rovására is mehet. Profi kosarassá szeretne válni; a lehető legjobb helyre került e cél elérésének érdekében. Kisgyerekkora óta tudatosan neveltük; birkózni is azért vittük el, hogy megalapozzuk az izomzatát, az erőnlétét. Olyan kosárlabda-kultúrában nevelkedhet, amelyben a gyors, fizikális, dinamikus és kreatív játékstílus egyaránt megjelenik. A RICSILLA-ban azt valljuk, hogy Magyarországon is sok a tehetséges gyerek, viszont tizennégy éves kor után valamiért lassabb ütemben fejlődnek, mint kellene. A szakmai szempontokat figyelembe véve ebben az életszakaszban a legoptimálisabb váltani” − vélekedik Mészáros Richárd. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.