UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-12-31 13:23

Sakk: az online olimpiai szereplés és Gaál Zsóka vb-ezüstje tűnik ki 2020-ból

A négy utánpótláskorúval felálló online olimpiai sakkválogatott az Év csapata-díj jelöltjei közé került, és Gaál Zsóka U14-es online világbajnoki ezüstérme is 2020 legnagyobb sikerei között említendő.

A 2020-as Év Sportolója Gálán az Év csapata-díj (egyéni sportágak csapatversenye) jelöltjei között szerepel az online olimpián a legjobb nyolc között végző sakkválogatott, amelyben négy ifjúsági játékos kapott helyet. Papp Gábor szövetségi kapitány együttesében Demeter Dorina, Gaál Zsóka, Kozák Ádám és Persányi Barnabás képviselte a fiatalokat a Hoang Thanh Trang, Papp Petra, Gara Tícia, Gara Anita alkotta női, és a Gledura Benjamin, Erdős Viktor, Bánusz Tamás, Balog Imre összetételű férfisakkozók társaságában. A 18 éves nagymester, Kozák Ádám az egész válogatottból kiemelkedett azzal, hogy 19 partiján 15,5 pontot gyűjtött a viadalon.

Gaál Zsóka az online olimpián és az online vb-n is remekelt Forrás: Gaál Zsóka/Facebook
Gaál Zsóka az online olimpián és az online vb-n is remekelt Forrás: Gaál Zsóka/Facebook
„Ádámban nagyon bíztunk, és nem csalódtunk. Majdnem az összes partit ő játszotta, mert Barnabás közben egy másik versenyen is részt vett, így Ádám pihentetésére sem volt lehetőség. Megmutatta, hogy ezen a táblán valóban ő a legjobb. A lányoknak rengeteg erős játékos között kellett helytállniuk, de mindketten alaposan felkészültek a meccsekre. Az oroszok ellen Zsókának volt is esélye a bravúrra, hiszen szakmailag nézve nyert állásból veszített a kétszeres korosztályos világbajnok Szuvalovával szemben. Remélem, nemsokára láthatjuk őket a női válogatottban” – összegzett a kapitány az online olimpia után. A szövetség elnöke, Szabó László is ezt tekinti az egyik legnagyobb sikernek az év folyamán: „Büszke vagyok, hogy a válogatott bekerült a szavazás tíz legjobb csapata közé. Hosszú ideje nem volt hasonlóra példa a magyar sakkozásban. Nem is akarom kisebbíteni az érdemeket azzal, hogy a vírushelyzet miatt sokkal kevesebb sportesemény volt az évben.” Szabó László szerint a másik jelentős siker az évben a 13 éves Gaál Zsóka ezüstérme a korosztályos online világbajnokság U14-es leánymezőnyében. „Ez az utóbbi évek legnagyobb magyar ifjúsági sakkeredménye. Azzal együtt is, hogy online és rapid világbajnokságról van szó. A rapid lassacskán már-már külön sportág lesz, de ebben is helyt kell tudni állni, és ezt Zsóka megtette. Töretlenül fejlődik, így biztos vagyok benne, hogy két-három éven belül a női válogatottban is helyet követel magának.” A decemberi utánpótlás-világbajnokság döntőjének európai selejtezőkörében 19 magyar játékos szerepelt, közülük végül senki nem lett finalista. Gaál Zsóka automatikusan került a legjobb 16 közé, miután korosztálya októberi világranglistáján a második helyen állt. „Picit csalódás volt számomra, hogy senki nem jutott be az egyenes kieséses szakaszba – folytatta az elnök. – Néhány esetben kevésen múlott a továbblépés. Karácsonyi Kata és Kozák Ádám is közel járt a döntőhöz. Talán bennük is bízhattunk a legjobban. Ami Katát illeti, klassz dolog, hogy a személyében ismét volt idén magyar sakkozó a korosztályos világranglisták élén, a 14 éves lányok között.” Szabó László hozzátette, összességében sikeresnek ítéli meg a 2020-as évet, amelyben Magyarország elnyerte a 2024-es sakkolimpia rendezését. A világeseményen a rendező ország három csapatot is indíthat, ez pedig megnyitja a kapukat a fiatalok előtt. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.