UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2021-01-09 10:16

Labdarúgás: Onódi Ákos (19) a Liverpool ellen debütálhatott az Aston Villa első csapatában

A profi keretre lecsapó koronavírus miatt az ifjúsági csapatával állt ki az Aston Villa a Liverpool ellen az FA-kupában. A birminghamiek kapuját a 19 éves Onódi Ákos védte, aki annak ellenére, hogy négy gólt kapott, többször is bravúrral védte a világsztárok lövéseit.

Az Aston Villa futballcsapatán is végigsöpört a járvány, összesen tízen fertőződtek meg az első csapat keretéből, ezért kérdéses volt, ki tudnak-e állni egyáltalán a Liverpool elleni pénteki FA-kupa-meccsre. A klub végül péntek délben jelentette be, hogy lejátsszák a találkozót, utánpótlás-játékosokkal töltötték fel a csapatot. Így került be – pályafutása során először – a kezdőbe a 19 esztendős magyar kapus, Onódi Ákos is. Onódi Győrben, a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémián nevelkedett, 2017 táján arról szóltak a hírek, hogy a Liverpool kinézte magának, még próbajátékon is volt náluk, végül a birminghami Aston Villához igazolt 2018 nyarán.

A 19 éves Onódi Ákos védte az Aston Villa kapuját a Liverpool ellen az FA-kupában Fotó: AFP
A 19 éves Onódi Ákos védte az Aston Villa kapuját a Liverpool ellen az FA-kupában Fotó: AFP
Egy évvel később pedig már olyannyira meggyőzte együttesét, hogy profiszerződést kapott a Premier League-ben jelenleg a nyolcadik helyen álló klubtól. „Leírhatatlan,mekkora megtiszteltetés volt ezt megélni. Már csak azért is pozitívabban látom a jövőmet, mert így biztosan állíthatom, látnak bennem potenciált, és kapok esélyt arra, hogy a felnőttek között bizonyíthassak az edzéseken"nyilatkozta akkor az utánpótlás-válogatott kapus, és lám, másfél év múlva az élet úgy hozta, hogy a világ egyik legerősebb csapata ellen bemutatkozhatott a legmagasabb szinten. A Transfermarkt szerint az U18-as bajnokságban tavaly 16 meccsen védett, ezeken 25 gólt kapott, idén 7 meccsen kapott lehetőséget az U23-as bajnokságnak megfelelő Premier League 2-ben. Az EFL Kupában, ahol alacsonyabb osztályú csapatok és a Premier League-klubok tartalékcsapatai indulnak, kétszer védett az aktuális évadban. Az Aston Villa első csapatában még sosem játszhatott Onódi, de a keret nagy része hasonlóan volt ezzel. Gyorsan felavatta a Premier League címvédője: Sadio Mané fejesével már a negyedik percben vezetett a nagyrészt legjobbjaival felálló Liverpool. Nem tehetett a gólról Onódi, közelről jött a fejes, nem érhetett oda. A 41. percben ugyan a Barcelona akadémiáján is megfordult, 17 esztendős Louie Barry révén egyenlíteni tudott a Villa, a 60. és a 65. perc között gyorsan lőtt három gólt a Liverpool: Wijnaldum, Szalah majd megint Mané volt eredményes, és ezzel gyakorlatilag el is dőlt a meccs (1–4). Egyik sem volt Onódi hibája, de azért látszott, hogy nincs hozzászokva ahhoz a szinthez, amit a Liverpool sztárjai képviselnek. Egyébként is hatalmas fölényben volt Jürgen Klopp csapata: 84 százalékban birtokolták a labdát, összesen 29 lövésük volt, ebből 13 találta el a kaput, ami rengetegnek számít. Az OptaJoe statisztikával foglalkozó oldal szerint egyébként Onódi nyolcszor védett a meccsen, PL-csapat kapusa 2018 óta nem mutatott be ennyi védést az FA-kupában. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.