UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2021-02-03 16:32

Kerékpár: Vas Kata Blanka csodálatos utazása a világelitbe

A három kerékpáros szakágban is brillírozó 19 éves Vas Kata Blanka kisgyermekként az utánfutóban kezdte álomszerű utazását a bringázás világában, és ma már utána futnak a rajongói, hogy elcsípjék egy közös fotóra a sportág egyik legnagyobb ígéretét.

A 19 éves Vas Kata Blankát immár nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi női kerékpársport legnagyobb ígéretei között tartják számon. A belga Doltcini-Van Eyck-Proximus csapatát erősítő, három szakágban is kimagaslóan teljesítő versenyző rövid idő alatt küzdötte magát a világelitbe. Mára az ifjúsági olimpiai, továbbá az U23-as világ- és Európa-bajnoki érmek mellett világkupa-győzelemért járó trófea is sorakozik a vitrinjében, és minden bizonnyal ez még csak a kezdet. Blanka bringasportszerető családba született. Édesapja már egészen kicsiként felültette őt és bátyját, Balázst a bicikli-utánfutóra, úgy vágtak neki a túráknak, majd négyévesen már versenyeken is indultak a gyerekek.

A Vas családban mindhárom testvér versenyez. 2020 januárjában egyszerre lettek országos bajnokok terepkerékpárban: Balázs és Blanka a felnőttek között, az elit kategóriában védte meg címét, Barnabás az U15-ös korosztályban győzött.

Vas Kata Blanka rövid idő alatt ért a világelitbe Fotó: AFP/David Stockman
Vas Kata Blanka rövid idő alatt ért a világelitbe Fotó: AFP/David Stockman
Blanka azóta is mosolyogva emlegeti fel első viadalát, melyre egy olaszországi nyaralás alkalmával került sor, és annyira lemaradt a mezőnytől, hogy az utolsó helyét sokáig az elsőnek hitte. Na, de az utolsókból lesznek az elsők – bizonyította később a reménység. Az U7-esek között még a fiúkkal együtt versenyezve lett országos bajnok, és a felcseperedés közben sem nagyon talált legyőzőre az aktuális korosztályában. Az első figyelemreméltó nemzetközi sikerére 2018-ig kellett várni. Akkor a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián megnyerte a lányok kritériumversenyét, így a Buzsáki Virággal alkotott kettőse a dobogó harmadik fokára állhatott fel összetettben (a csapatok tagjai két-két országúti és hegyikerékpáros számban szerepeltek). Mint később kiderült, 2018-ban azonban nem ez a siker volt Blanka pályafutása szempontjából a legmeghatározóbb történés. Télen egy belgiumi junior terepkerékpár-versenyen (cyclocross) harmadik helyezést ért el, és akkor figyelt fel rá a Doltcini-Van Eyck csapata, amely közös munkát ajánlott a reménységnek. Az ajánlatot nem lehetett visszautasítani, de újabb egy évre volt szükség, mire Blanka mindent előkészítve Belgiumba költözött. Közben persze tovább szállította a jobbnál jobb eredményeket. 2019 elején először lett felnőtt magyar bajnok terepkerékpárban (azóta kétszer védte meg a címét), majd a brnói hegyikerékpáros Európa-bajnokságon és a kanadai világbajnokságon is negyedik lett a juniorok között, míg az angliai Yorkshire-ben rendezett országúti világbajnokság U19-es mezőnyében hetedikként ért célba. 2019 telén már nemcsak magyar színekben, hanem a csapata trikójában is remekelt. Kezdeti nagy dobásai közül kiemelkedik, amikor az Ethias Cross-sorozat esseni állomásán a kétszeres olimpiai, háromszoros országúti és hétszeres cyclocross-világbajnok Marianne Vos mögött lett második, valamint amikor az akkor regnáló világbajnok, Sanne Cant előtt ért be ötödikként Overijsében.
Vas Kata Blanka töretlen fejlődését egyre jobb eredményei igazolják Fotó: Hamvas Bálint
Vas Kata Blanka töretlen fejlődését egyre jobb eredményei igazolják Fotó: Hamvas Bálint
A 2020-as sikerszériáját februárban a svájci Dübendorfban kezdte, ahol a terepkerékpár-világbajnokság U23-as mezőnyében ezüstérmet szerzett. Karrierje addigi legnagyobb sikere felvillanyozta és még elszántabbá tette a versenyzőt, aki a járványhelyzet miatti kényszerszünet után augusztusban már országúton állt rajthoz a következő nagy megméretésén. A franciaországi Plouay városában rendezett Európa-bajnokság U23-as mezőnyében az előkelő hatodik helyen zárt, majd októberben az ausztriai Leogangban lebonyolított U23-as hegyikerékpár-világbajnokságon jött az újabb bravúr, és Blanka a második lett az egyaránt szupertehetség, a vb-t megelőző héten felnőttvilágkupát nyert francia Loana Lecomte mögött, és a dominikai-holland, terepkerékpárban felnőttvilágbajnok Ceylin del Carmen Alvarado előtt. November elején a hollandiai ‘s-Hertogenbosch-ban pedig újabb ezüstérem lett Blanka jutalma, ezúttal az U23-as terepkerékpár Európa-bajnokságon. Az aranyhoz talán csupán néhány méterre lett volna szüksége a magyar lánynak, hiszen a verseny után a győztes Puck Pieterse nem tagadta, a végén igencsak megijedt Blanka hajrájától. Aztán az első hely ideje is eljött. Az itthon időközben három szakágban is felnőttbajnokká lett Blanka az öt állomásból álló cyclocross-világkupa-sorozat végén, idén januárban Overijsében ünnepelhetett összetett győzelmet az U23-asok között, mindemellett a felnőttek között ugyanitt az előkelő ötödikként végzett. Az elsőséghez, miután az elitmezőny együtt versenyzett az U23-asokkal nem kellett futamot nyerni, de az első profi versenygyőzelem is összejött az elmúlt hetek során: december végén az Ethias Cross-sorozat bredenei helyszínén nem akadt legyőzője. Ilyen eredménysorral a háta mögött, nem meglepő, hogy Blanka a múlt hét végi U23-as terepkerékpár-vb-re már nemzetközi szaksajtó szerint is az egyik nagy esélyesként érkezett. Az Ostende-ben rendezett viadalon a magyar bringás végig az élmezőnyben haladt, végül a harmadik helyen tekert célba a holland kiválóságok gyűrűjében.
Vas Kata Blanka (elől) vb-bronzéremmel tér pihenőre Fotó: Vanik Zoltán
Vas Kata Blanka (elől) vb-bronzéremmel tér pihenőre Fotó: Vanik Zoltán
Vas Kata Blanka személye hasonló hatást gyakorol a hazai kerékpársportra, mint az utánpótláséveitől tavaly búcsúzó, országúton remeklő Valter Attiláé. A versenyeit egyre többen követik itthonról, a fiatalabbak előtt pedig példaként áll eddigi pályája. Blanka nem is feledkezik meg arról, miként és honnan jutott el néhány éven belül a világelitbe, ezért küldetésének tartja, hogy népszerűsítse a sportágat Magyarországon, valamint inspirálja a gyerekeket. Nem csoda, hogy Belgiumban is rajonganak érte. Edzés közben gyakran megállítják az úton, és közös fotót kérnek tőle a szurkolók – erről már kedden, a szövetség által szervezett online videókonferencián számolt be. A sportoló a sajtó munkatársainak jelenlétében zajló beszélgetésen arra is kitért, hogy összességében teljesen elégedetten, hiányérzet nélkül zárta a cyclocross-szezont, a céljai között pedig hegyikerékpárban a tokiói olimpiára való kvalifikáció, aztán országúton egy World Tour-csapathoz történő elszegődés szerepel. Hogy mi kell ahhoz, hogy valaki hasonló utat járjon be ilyen fiatalon? „A legkisebbeknek az, hogy szeressék és élvezzék a biciklizést, a nagyobbaknak viszont tudniuk kell, hogy a sikerért keményen meg kell dolgozni az edzéseken is, továbbá az élsport rengeteg lemondással jár. Tegyenek meg mindent az álmukért!” – üzente az ezúttal is nagy szerénységet tanúsító Blanka, aki a vb után hazautazott Kiskunlacházára, és a következő napokat a megérdemelt pihenéssel, valamint az érettségire való felkészüléssel tölti. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.