UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-02-08 17:23

Birkózás: Szél Anna márciusban térhet vissza a szőnyegre

A kétszeres kadét Európa-bajnok birkózót, a 19 éves Szél Annát kérdeztük a december végén elszenvedett térdsérüléséről, a felépüléséről és arról, mikor kezdhet újra gőzerővel dolgozni.

Legutóbb a belgrádi felnőtt egyéni világkupa után, december 22-én beszélgettünk a kétszeres kadét Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai és ifjúsági világbajnoki ezüstérmes birkózóval, Szél Annával. Szerbiában, a 62 kilogrammosok mezőnyében az első körben 7−0-ra kikapott az indiaiak kadétvilágbajnokától, Szonamtól. Már akkor beszámolt arról, hogy a mérkőzés közben megsérült a térde, és ez nagyban hátráltatta: „a második menet elején − amikor három nullra vezetett − az egyik támadásnál magam alá fordult a jobb lábam, és a térdem olyannyira megsérült, hogy alig vártam a meccs végét, mert nagyon szenvedtem.”

Szél Anna (pisorban) az indiai Sonamtól kapott ki Belgrádban Forrás: UWW
Szél Anna (pisorban) az indiai Sonamtól kapott ki Belgrádban Forrás: UWW
Nem sokkal később kiderült, a baj jóval nagyobb annál, mint amire számítani lehetett... „Az orvosok először rándulásra gyanakodtak, de a biztonság kedvéért elküldtek MR-vizsgálatra. Csakhogy az sem mutatott különösebb problémát. Én viszont kinyújtani is alig bírtam a lábam, éreztem, hogy valami nincs rendben. Január negyedikén a válogatottal együtt Tatára utaztam, hogy megkezdjük az alapozóidőszakot. A szakmai stáb úgy döntött, elküld még egy orvoshoz. Egy nappal később, artroszkópos vizsgálattal kiderült, hogy az egyik izmom beakadt a csontba; apró beavatkozásra volt szükség, hogy visszahúzzák a helyére” – emlékszik vissza Szél Anna. Az Orosházi SBK sportolója január 7-én már utazott is haza, azóta zajlik a felépülése. „Folyamatosan gyógytornázom és a felsőtestemre erősítek. Lelkileg sokkal jobban vagyok így, hogy tudom, mi a baj – borzalmas volt a tehetetlenség december végén, nem értettem, miért nem tudom normálisan mozgatni a lábam. Úgy érzem, már elkezdhetnék technikázni, de a gyógytornász óva int. Valószínűleg március elején kezdhetek újra teljesértékű munkát végezni.” Szél ily módon nem vehet részt a válogatott lengyelországi és ukrajnai edzőtáborában sem. „Nem esett ki teljesen az alapozóidőszak, a lehető legtöbbet próbáltam kihozni a helyzetből. Remélem, tavasszal már gőzerővel készülhetek a júniusi, németországi junior Európa-bajnokságra, amelyen az ötvenkilenc kilogrammosok között szeretnék indulni. Jelenleg hatvanhat kiló körül vagyok, de nem lesz baj a súlyommal, hamarosan elkezdem lefelé vinni.” További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.