UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2021-02-17 15:43

Alpesi sí: Tóth Zita az első harmincba kerülne a felnőtt-világbajnokságon

Hat magyar utánpótláskorú versenyző indul Olaszországban, a felnőtt alpesisí-világbajnokság technikai számaiban. Az előzetes várakozások alapján a 18 éves Tóth Zitától várható a legjobb szereplés.

Az olaszországi Cortina d’Ampezzóban zajló alpesisí-világbajnokság utolsó napjaiban mutatkozik be a magyar küldöttség. A hétfős csapat kedden utazott a helyszínre, soraiban hat, még utánpótláskorú versenyzővel. A férfimezőnyben az egyaránt 17 éves Trunk Tamás és Úry Bálint, még a nők között a 19 esztendős Dorultán Katalin, Hozmann Szonja, és Dorultán Katalin, valamint a 18 éves Tóth Zita szerepelhet a technikai számokban, azaz óriás-műlesiklásban és műlesiklásban. Barta Csaba a szövetség alpesi szakágának vezetője korábban elmondta, Tóth Zitától várja a legjobb eredményt, aki esélyes arra, hogy a műlesiklás kvalifikációjában a legjobb huszonöt között végezzen, így saját jogon vívja ki a főversenybe kerülést, ahol már a világ legjobbjai között bizonyíthatna.

Tóth Zitától várható a legjobb szereplés a felnőtt-világbajnokságon
Tóth Zitától várható a legjobb szereplés a felnőtt-világbajnokságon
A Vasas Ausztriában készülő 19 éves sízője így látja az esélyeit a vb előtt: „Már nagyon várom, hogy az életem első felnőtt-világbajnokságán képviselhessem Magyarországot és a világ legjobbjaival mérhessem össze a tudásomat. Elsősorban minél több tapasztalatot szeretnék gyűjteni a jövőre nézve, hiszen még nagyon fiatal vagyok ebben a mezőnyben. Cél nélkül viszont mégsem lehet elindulni egy versenyen, úgyhogy a top harmincba kerülést tűztük ki célul az edzőimmel. Az idén márciusban lesz a főversenyem, az ifjúság világbajnokság, ott szeretnék majd igazán nagyot menni.” Tóth egyébként várja az olaszországi viadalt, ez annak is köszönhető, hogy a nyáron új csapatba került Tirolban. „Tavaly augusztusban kezdtem el a felkészülést az új csapattal és azóta rengeteget fejlődtem. Új technikát tanultam, aminek ugyan még kell egy kis idő, hogy tökéletes legyen, de már nagyon biztatóak a jelek, hogy jó úton haladok. Új edzőim, Dietmar Thöni és Szepesi Bertold irányítása alatt nagyon profi munka folyik remek körülmények között. Magyarország legjobb férfi sízőivel, Úry Bálinttal és Kékesi Mártonnal készülök, ami nekem nagyon jó, hiszen sokat tudok tőlük tanulni. A havas edzéseinken sokszor világkupás versenyzők is részt vesznek, ami szintén a fejlődésemet segíti. Nyár óta Bugya Fruzsina a kondiedzőm, akivel azóta rengeteget dolgoztunk és neki köszönhetem, hogy életem eddigi legjobb erőnléti állapotában vagyok.”

A magyar utánpótláskorú versenyzők programja a világbajnokságon: február 18., csütörtök: női óriás-műlesiklás (Dorultán Katalin, Hozmann Szonja, Majtényi Hanna, Tóth Zita) február 19., péntek: férfi óriási-műlesiklás (Trunk Tamás, Úry Bálitnt) február 20., szombat: női műlesiklás (Dorultán Katalin, Hozmann Szonja, Majtényi Hanna, Tóth Zita) február 21., vasárnap: férfi műlesiklás (Trunk Tamás, Úry Bálint)

További korosztályos hírek a SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.