UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2021-03-21 17:33

Úszás: Kós és a többiek – meglepetést okozhatnak a fiatalok a felnőtt ob-n

A sok esetben éremesélyes utánpótláskorúaknak is nagy téttel bír a felnőtt úszó országos bajnokság, amelyet keddtől szombatig először rendeznek a fővárosi Duna Arénában.

Minden korábbinál erősebben tombol Magyarországon a koronavírus-járvány, a hazai úszósport legjobbjai azonban nem állnak és nem állhatnak meg, hiszen jelen állás szerint – ha az utánpótlás-viadalokat is ideszámoljuk – egyedülálló eseménydömping vár rájuk a nyáron. Olimpia, felnőtt és junior Eb, junior-vb, hogy tényleg csak a legfontosabbakat említsük. A kedden kezdődő felnőtt országos bajnokság pedig mind a legnagyobb klasszisainknak, mind az olimpiára készülő fiataloknak és még a korosztályos világversenyekre készülőknek is kiemelt jelentőséggel bír. Hiszen aki szintet úszik, biztosíthatja a helyét a római junior Európa-bajnokságra utazó csapatban.

Kós Hubert a legesélyesebb utánpótláskorú úszó a felnőtt ob Fotók: Derencsényi István/MÚSZ
Kós Hubert a legesélyesebb utánpótláskorú úszó a felnőtt ob Fotók: Derencsényi István/MÚSZ
Az idei ob több szempontból is különleges lesz. Először is a helyszín miatt, ugyanis a fővárosi vizes csúcslétesítményben, a Duna Arénában rendeztek már felnőtt- és junior-világbajnokságot, világkupaversenyt, ISL-viadalt, felnőtt országos bajnokságot azonban eddig még nem. A másik érdekesség pedig – igaz ez már a tavaly decemberi, „pótolt” országos bajnokságon is így történt – délután ússzák az előfutamokat, míg délelőtt rendezik a döntőket. Ennek az az oka, hogy az idénre halasztott tokiói olimpia programjában is reggeli finálék szerepelnek, s nem árthat, ha a versenyzők hozzászoknak ehhez a rendszerhez. Az utánpótlás-válogatott legjobbjai is kiemelt eseményként tekintenek a felnőtt ob-ra. Közülük talán az UTE egy hét múlva 18 éves sportolója, Kós Hubert a legesélyesebb. Edzője, Magyarovits Zoltán nemrégiben így nyilatkozott az Utánpótlássportnak a versenyről: „Az egyik délelőtt ússzák a 200 méter vegyes döntőjét, és már aznap következik a 400 méter előfutama. Ezt semmiképpen sem tartom szerencsésnek, de ettől függetlenül most elsősorban négyszázon várok Hubitól egy jó időt, ezen kívül pedig valószínűleg bevállaljuk még a pillangószámokat, mert az utóbbi időben azokban is elég erősen teljesített.”
A 15 éves Veres Laurának akár olimpiai reményei is lehetnek
A 15 éves Veres Laurának akár olimpiai reményei is lehetnek
Kós a tokiói olimpiára is nagy eséllyel utazik, és rajta kívül akadnak még olyan fiatalok, akik pályáznak a tokiói repülőjegye. A Gyulai Várfürdő csupán 15 esztendős versenyzőjének, Veres Laurának is meg lehet rá az esélye, ám ahhoz, robbantania kell a közelgő események valamelyikén. „Az elsődleges cél a felnőtt ob, hogy ott minél jobban teljesítsek, és sikerüljön még szinteken úsznom a junior Eb-re és a vb-re is nyilatkozott nemrégiben Veres. – És ha még a 200 m gyors úgy sikerül, akkor akár az olimpia sincs kizárva. Természetesen óriási boldogságot okozni, ha tizenöt évesen, akár csak váltóban is, de ki tudnék jutni Tokióba. Viszont természetesen azt is megértem, hogy ha a szövetségi kapitány nem visz ki, mert inkább az utolsó olimpiájukra készülő idősebbeknek akar lehetőséget adni. Tudom, hogy még egy csomó év és jó néhány olimpia áll előttem.”

A felnőtt úszó ob döntőinek programja: márc. 24., szerda: 800 m női gyors, 50 m férfi gyors, 50 m női gyors, 100 m férfi hát, 100 m női hát, 200 m férfi pillangó, 200 m női pillangó, 100 m férfi mell, 100 m női mell, 1500 m gyors, 4x100 m mix gyors márc, 25., csütörtök: 400 m férfi gyors, 400 m női gyors, 50 m férfi pillangó, 50 m női pillangó, 200 m férfi vegyes, 200 m női vegyes, 4x200 m férfi gyors, 4x200 m női gyors márc. 26., péntek: 4x100 m mix vegyes, 400 m férfi vegyes, 400 m női vegyes, 200 m férfi mell, 200 m női mell, 100 m férfi gyors, 100 m női gyors, 200 m férfi hát, 200 m női hát, 4x100 m férfi gyors, 4x100 m női gyors márc., 27., szombat: 1500 m női gyors, 200 m férfi gyors, 100 m női pillangó, 50 m férfi mell, 50 m női mell, 50 m férfi hát, 50 m női hát, 100 m férfi pillangó, 200 m női gyors, 800 m férfi gyors, 4x100 m női vegyes, 4x100 m férfi vegyes

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.