UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2021-03-26 20:26

Röplabda: a dunaújvárosi Kecskeméti Bálint 17 évesen az Extraligás közegben fejlődhet

A DKSE korosztályos válogatott röplabdázója, Kecskeméti Bálint tavaly mindössze 16 évesen bemutatkozhatott már a másodvonalnak számító NB I-ben. Ám töretlen fejlődését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ifjú kora ellenére a jelenlegi évadban már négy alkalommal játszott az Extraligában vitézkedő dunaújvárosi együttesben.

A férfi élvonalban szereplő Dunaújvárosi KSE csapatáé Magyarország egyik legmeghatározóbb röplabda utánpótlásbázisa. Játékosai közül többen a korosztályos válogatottak meghatározó tagjai. A jelenlegi felnőttegyüttes egyik kiemelkedő reménysége a 17 éves Kecskeméti Bálint. A fiatal játékost arról kérdeztük, mennyire érezte mélyvíznek az Extraliga szintjét. „Azt gondolom viszonylag gyorsan sikerült felvennem az első osztály ritmusát, hiszen a tavalyi szezonban szinte valamennyi élvonalbeli gárdával találkoztunk már a Magyar-kupában, illetve más mérkőzéseken. Az előző idényben ugyan még izgultam a pályára lépések előtt, de mostanra már abszolúte hozzá szoktam – fogalmazott az Utánpótlássportnak az U18-as nemzeti csapat szélső ütője. – A támadó oldalon magabiztosabbnak gondolom magam, ott megbízhatóbb teljesítményt nyújtok, viszont védekezésben még sokat kell javulnom”. Kecskeméti olyan ikonoktól tanulhatja el a sportág apróságait, mint a 44 éves – közel két évtizedig külföldön játszó – Mészáros Dömötör.

 Kecskeméti Bálint (17) négy találkozón, összesen hat játszmában szerepelt az idényben az Extraligás DKSE-ben Forrás: DKSE / Szárszó Lajos
Kecskeméti Bálint (17) négy találkozón, összesen hat játszmában szerepelt az idényben az Extraligás DKSE-ben Forrás: DKSE / Szárszó Lajos
„Folyamatosan segíti tapasztalataival a fiatalokat, mindig van pár jó szava, miken kellene netán javítani. Legyenek azok technikai vagy taktikai elemek. A nyitásfogadások és a szervák terén például remek tanácsokkal látott el engem is. Igazi maximalista, profiként viselkedik a pályán. Mindig nyerni akar, és ezt a mentalitást igyekszik tovább adni a többieknek.” A Fejér megyei alakulat vezetőedzője, Tomanóczy Tibor szerint a korosztályos válogatott reménység jó úton jár, hogy a „nagyok” között is meghatározó játékos váljon belőle. „Fiatal kora ellenére az idei szezonra már bekerült a 14 fős első keretünkbe. Látszik rajta, hogy napról napra folyamatosan fejlődik. Példaértékű hozzáállással van megáldva, és mindig élni tud a kapott lehetőséggel. Több poszton is be szoktam vetni: az eredeti posztja, a szélső ütő mellett a center, illetve a feladóátló pozícióban is megállja a helyét. Idővel pedig egyre nagyobb szerepet fog kapni. Azonban vigyázni kell a terheléssel a hasonló korú tehetségek esetén. Bálint egy magas, vékony alkat, akinek még fizikailag sokat kell előrelépnie, hogy stabil Extraligás röplabdázó lehessen, de úgy vélem, minden adottsága megvan hozzá” – nyilatkozta a tréner. A szakembert a fiatal szélső ütő képességei és a testfelépítése az olasz válogatott klasszisára emlékeztetik. „Bálint játékstílusáról mindig a Civitanova csapatkapitánya, Osmany Juantorena jut eszembe. Az olasz olimpiai és világbajnoki ezüstérmes játékos a világ legjobbjai közé tartozik a posztján. Bízom benne, hogy a 17 éves játékosunknak is sikerül hasonlóan kiaknázni a benne rejlő potenciált.” További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.