UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-04-08 13:09

A DEAC fiatal kosarasa, Kalassai Martin a nehézségek után újra önbizalommal telve játszik

A debreceniek 17 éves játékosa, Kalassai Martin a közelmúltban 42 pontot szórt a junior kosarasok rájátszásában, mi több az U20-ban és a NB I/B-s felnőttbajnokságban is remek formában játszik.

A korosztályos válogatott kosarast, Kalassai Martint a jelenlegi bajnokságban sérülés és betegség is hátráltatta, amely miatt – saját elmondása szerint – kifejezetten rapszodikusra sikerült a teljesítménye. A legutóbbi két-három fordulóban azonban elkapta a fonalat, és a junior-, az U20-as és az NB I/B-s felnőttpontvadászatban is jobbnál jobb produkciót nyújt. „Nagyon hullámzó bajnoki évadom volt eddig, ősszel sérüléssel bajlódtam, majd betegséggel is küszködtem februárban, így nem igazán lehetek elégedett a szezonommal, de az elmúlt néhány hétben sikerült újra formába lendülnöm, és szerencsére jó teljesítményt is mutattam” – nyilatkozta a debreceni tehetség az Utánpótlássportnak.

Kalassai Martin (17) három bajnokságban szerepel párhuzamosan Forrás: DEAC Kosárlabda Akadémia
Kalassai Martin (17) három bajnokságban szerepel párhuzamosan Forrás: DEAC Kosárlabda Akadémia
A juniorbajnokság rájátszásának Piros csoportjában 42 pontot dobott – köztük tíz triplával – a Kaposvár elleni találkozón. Továbbá az U20-ban és a másodvonalbeli felnőttbajnokságban is 20 pont feletti mérkőzésekkel rukkolt elő, miközben a szezonátlaga előbbiben 13, 3 pont, míg utóbbiban 9,4 pont. „Úgy érzem a befektetett edzésmunka kifizetődni látszik, és az elmúlt meccseken a társak is jobban bíznak bennem, az adódó lehetőséggel pedig élni tudtam. Remélhetőleg fenn tudom tartani ezt a szintet az idény hátralévő részére is.” Martin fiatal kora ellenére már debütálhatott a felnőttélvonalban is, ám a fókuszban egyelőre az U20-as bajnokság szerepel. A DEAC korosztályos gárdája másodikként zárta az alapszakaszt, öt meccses győzelmi szériával befejezve a bajnokság első részét. „Egyszerre három bajnokságban játszom, amely időnként soknak érződik. Előfordult, hogy négy meccsen is szerepeltem egy héten. Ezek közül az U20-as bajnokság élvez prioritást számomra. Az U20-ban tavaly augusztus óta a svéd szakember, Jesper Gustavsson keze alatt dolgozunk, és úgy érzem sokat fejlődtem ezen időszak alatt. Összességében elégedett vagyok a csapat teljesítményével, az első célunkat, az országos döntőbe jutást teljesítettük. A mi csoportunkból rajtunk kívül a Körmend, a Sopron és az Alba Fehérvár csapata jutott még be a fináléba. Ugyan mindhármuk ellen 1-1 a mérlegünk az alapszakaszban, de mindenképpen esélyesként vághat neki a május végi tornán a végső győzelemre is.” A hajdúsági junior gárda trénere, Kádár Tamás szerint az az U18-as válogatott ígéret az első félévben a várakozások alatt teljesített a kisebb sérülések miatt, azonban bízik benne, hogy a reménység szépen zárja utolsó évét ebben a korosztályban. „Az ősz folyamán is voltak jó mérkőzései, viszont mostanra helyére került az önbizalma, és fizikailag is sikerült a megfelelő szintet elérnie, minek köszönhetően az elmúlt mérkőzéseken már az igazán nehéz dobások is beesnek neki. Azt hiszem, ha egészséges marad, akkor stabilizálni tudja a jelenlegi formáját.” A debreceniek szinte soha nem tudtak teljes kerettel pályára lépni sem a junior, sem az U20-as bajnokságban, de a jelenlegi állás szerint mindkét korosztályban ott lesznek az évad végi, nyolc csapatos országos döntőben. „Egyértelműen a bajnoki cím a célunk mindkét korosztályban. A juniorkorú játékosaink folyamatosan feljebb játszanak, így ők nem álltak mindig rendelkezésünkre, emiatt állunk most csak az ötödik helyen a tabellán. A legfőbb célunk pedig, hogy a fiatalok az U20-ban és a felnőttben konstansan fejlődhessenek, így a túlterhelés elkerülése miatt sokszor pihentettük legjobbjainkat az U18-ban. Ugyanakkor a listavezető NKA Pécs alakulatát kétszer is legyőztük a rájátszásban, szóval úgy hiszem, ha összeáll az együttesünk, jogosan pályázhatunk az aranyéremre.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.