UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2021-05-21 17:41

Sportlövészet: a juniorok légfegyveres versenyeivel kezdődik az eszéki Eb

A sportlövők eszéki Európa-bajnokságának első, szombati napján a junioroké lesz a főszerep: a légpisztolyos és a légpuskás versenyszámban is hat-hat magyar fiatal lép lőállásba az éremért.

Szombaton kezdődik a horvátországi Eszéken a 10, 25, 50 és 300 méteres puska-pisztoly, valamint koronglövő Európa-bajnokság, melyen még esély nyílik az olimpiai kvóta megszerzésére is.

Pénteken a fiatalok szabadedzéssel hangoltak a szombati kezdésre Forrás: Magyar Sportlövő Szövetség/Facebook
Pénteken a fiatalok szabadedzéssel hangoltak a szombati kezdésre Forrás: Magyar Sportlövő Szövetség/Facebook
Az első napon a juniorok légfegyveres küzdelmeit rendezik. A 10 méteres versenyszámokban tizenkét magyar fiatal lesz érdekelt. A sort a légpuskás lányok nyitják. A magyar csapat egyik legnagyobb erőssége a már olimpiai kvótás Mészáros Eszter, aki bár a felnőttmezőnyben is indulhatott volna, megadva az esélyt másoknak az ötkarikás kvalifikációra a saját korosztályában lép lőállásba. Mellette ott lesz a szintén kiugró teljesítményre képes Bajos Gitta, és a mindössze 15 éves Tóth Anna, akiről nem is kell többet mondani annál, minthogy a bombaerős hazai mezőnyben legutóbb ő nyerte a juniorbajnokságot. Az éremben a fiúk is bízhatnak. Török Ferenc, Kiss Viktor és Klenczner Márton is többször bizonyított már a nemzetközi porondon. A versenyszámban a még juniorkorú Dénes Eszter és Hammerl Soma majd a felnőttek között indul az olimpiai kvótaszerzés reményében. A légpisztolyos lányok mezőnyében a szintén éremesélyesnek mondható Fábián Sárának, Berde Viktóriának és Ozsváth Rékának szoríthatunk, míg a légpisztolyos fiúk viadalában Tóth Máté, Klem Barnabás és Rédecsi Máté képviseli a magyar színeket. Jákó Miriam 10 méteren a női csapat tagja. A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Győrik Csaba így nyilatkozott az Eb-t megelőzően a várakozásokról a szövetség honlapjának: „Másfél éve, a tavalyi lengyelországi Európa-bajnokság óta nem volt igazán rangos nemzetközi verseny. A járvány miatti bizonytalansági tényező és mindaz, ami Újdelhiben történt, megrázta a sportolókat. Ezzel együtt is nagyon erős csapat utazott Eszékre a kontinensviadalra, amely voltaképp két Eb lesz. Az az elvárás, hogy legalább egy újabb olimpiai kvótát szerezzünk az eddigi négyhez, továbbá a felnőttektől két-három, a junioroktól négy-öt érmet várok. Az ötkarikás kvótavadászat miatt több juniorkorú versenyző is a felnőttek között indul. A már tokiói induló Mészáros Eszter a napokban érettségizett, Major Veronika és Péni István is az olimpiára élesíti a formáját, de képességeik alapján mindhárman felállhatnak az Európa-bajnokságon is a dobogóra.”  Ami a felnőttmezőnyben indulókat illeti, férfi és női légpuskában, valamint férfi és női skeetben még két-két ötkarikás kvóta talál gazdára, míg a többi versenyszámban (férfi és női légpisztolyban, női sportpisztolyban, férfi gyorstüzelőpisztolyban, férfi és női puska összetettben, valamint férfi és női trapban) egy-egy olimpiai indulási jog kivívására nyílik lehetőség. Mivel a mostani két Eb-nek minősül, lehetőség van arra, hogy például egy juniorkorú versenyző 10 méteren a felnőttek között, 50 méteren pedig a korosztályában szerepeljen. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.