UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2021-05-26 15:10

Úszás: az olimpián a mostani juniorvilágcsúcsnál is nagyobb időben gondolkozik Kós Hubert

A 200 m vegyes középdöntőjében juniorvilágcsúcsot úszott, végül az ötödik lett a budapesti felnőtt Európa-bajnokságon. A 18 éves Kós Hubertet kérdeztük a kontinensversenyről, a felkészülésről, na meg persze az olimpiáról.

Eddig sem volt kétséges, hogy az UTE 18 éves úszója, Kós Hubert nagy jövő előtt áll, a vasárnap véget ért budapesti felnőtt Eb-n ismét ezt támasztotta alá. Kétszáz vegyesen már a középdöntőben junior-világrekordot ért el, majd a döntőben a pontszerző ötödik helyen csapott célba. – Juniorvilágcsúcsot úsztál a kőkemény tenerifei edzőtábor után. Gondoltad volna, hogy már most benned van egy ekkora idő?

Kós Hubert juniorvilágcsúccsal lepte meg az Eb mezőnyét Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Kós Hubert juniorvilágcsúccsal lepte meg az Eb mezőnyét Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
– Nem igazán számítottam arra, hogy már a középdöntőben sikerül, emlékszem, edzőm Magyarovits Zoltán sem egészen értette, hogyan történt ez. Utólag persze azt mondom, jobb lett volna, ha a döntőben jön össze, annak mindenesetre örülök, hogy sikerült, mert már egy éve az egyik nagy célom volt. – Mi hiányzott a fináléban a középdöntőbeli idő megismétléséhez? – Utólag már látom, hogy taktikai hibát követtem el a döntőben. Ez betudható a tapasztalat hiányának, hiszen nemhogy felnőtt-, hanem még ifi világversenyen sem úsztam döntőt korábban, sokat tanultam ebből. A pillangórésztáv nagyon lassú volt a középdöntőhöz képest, és a mellúszás végére túlságosan elmentek tőlem, így gyorson már nem tudtam behozni a lemaradást.  Mit jelent számodra ez az 1:56.99-es idő? Hol tartasz ezzel a nemzetközi mezőnyben? – Ez az idő már egyértelműen megállja a helyét a felnőttek között, elég annyit mondani róla, hogy Rióban bronzérmet ért volna. De ettől függetlenül, az olimpiai döntőben ennél még nagyobbat kell úszni, erre is készülök.
A pillangórésztávval kapcsolatban maradt hiányérzete az Eb-döntőben Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
A pillangórésztávval kapcsolatban maradt hiányérzete az Eb-döntőben Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Mennyire volt kényelmetlen buborékban tölteni az elmúlt hetet? Mennyire volt nehezebb ez, mint egy „normális” verseny? – Annyira nem nehezítette meg, minden nagyon jól meg volt szervezve, remek ellátásban részesültünk. Köszönettel tartozunk ezért a Magyar Úszó Szövetségnek, hogy ilyen körülményeket teremtettek, és jó főpróbát tarthattunk az olimpia előtt. – Hogyan tervezed az olimpiáig hátralévő időszakot? – A jövő héten lesz az ifjúsági országos bajnokság, amelyre teljesen munkából megyünk, sőt még a reggeli előfutamok előtt is edzeni fogok, erre a versenyre most nincs értelme könnyíteni. A junior Európa-bajnokságot kihagyom, így lesz hét tiszta hetünk az olimpia előtt a felkészülésre, teljes mértékben a munkára lehet összpontosítani. – Korábban nyilatkoztad, hogy már gyerekkorod óta a tokiói olimpia lebeg a szemed előtt. Mit vársz az eseménytől? – Valóban régóta ez a célom, és nagyon örülök, hogy mehetek. Eddig az volt a legfontosabb, hogy kijussak, most viszont már döntőbe szeretnék kerülni. Nem egészen tudom még, mi vár rám, a többiek sokat meséltek az olimpiáról. Ezek alapján egyértelmű számomra, hogy minden pillanatban nagyon észnél kell lenni, mert egészen más verseny az, mint a többi. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.