UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-08-08 09:01

Atlétika: két rekord is megdőlt az U18-as ob első napján

Az U18-as atléták szekszárdi országos bajnokságának első napján a gerelyhajító Kövér Fanni és az akadályfutó Kovács Ferenc Soma is megdöntötte a korosztály hazai rekordját.

Az U23-as és az U20-as atléták országos bajnokságát, még a két korosztály kontinensviadala előtt, júniusban megtartották Miskolcon, most hétvégén pedig az U18-asokon a sor. Az ifjúsági korosztály legnagyobb hazai megméretésének Szekszárd ad otthont.

Kövér Fanni ismét U18-as csúcsot döntött Fotó: Tom Sch
Kövér Fanni ismét U18-as csúcsot döntött Fotó: Tom Sch
A első napján, szombaton is remek teljesítmények születtek a korosztályban, a bajnoki címhez számos esetben volt szükség egyéni csúcsra, valamint az idei legjobb hazai eredményre. Ezek közül is kiemelkedik két országos rekord. A leány gerelyhajítók között a VEDAC már eddig is korosztályos csúcstartója, Kövér Fanni majdnem két métert faragott az április végén elért 57.23 méteres eddigi legjobbján az 500 grammos szerrel. A 17 éves versenyző az első kísérletére dobott 59.04-es új U18-as csúcsot. A fiúk 2000 méter akadályfutásában ugyancsak veszprémi klub, az SVSE színeiben nyert a szintén 17 esztendős Kovács Ferenc Soma 5:47.53 perces új ifjúsági hazai rekorddal. A 82 centis akadálymagasságon tavaly augusztus óta tartotta a rekordot Pálvölgyi Levente 6:00.12-es eredménnyel.

NEMCSAK AZ ARANYÉREM A TÉT Mint ismert, a járványhelyzet miatt előbb tavalyról az idénre halasztották az U18-as atléták Rietiben tervezett Európa-bajnokságát, majd április elején az európai szövetség az olasz illetékesekkel összhangban úgy határozott, hogy 2021-ben sem bonyolítja le az eseményt. A 2004-ben és 2005-ben született fiatalokat magába foglaló korosztály így annak ellenére maradt újra nagy nemzetközi megméretés nélkül, hogy az U20-asok és az U23-asok számára már megrendezték az Eb-t, sőt, az előbbi korcsoportra még világbajnokság is vár augusztusban. Bár nem kontinensbajnokságon, azért nemzetközi versenyen részt vehetnek az U18-asok is – erre az augusztus 14-én esedékes csehországi válogatott viadal ad lehetőséget. A versenyt eredetileg Hodonínban rendezték volna, június végén azonban tornádó rongálta meg a város stadionját, így Brno vállalta magára a házigazda szerepét. A válogatott viadalról ezúttal hiányzik majd a szerepléstől elálló szlovák csapat, viszont a lengyelek jelentkeztek, így rajtuk kívül még a csehek, a horvátok és a szlovének lesznek a magyarok ellenfelei. A versenyen nemenként tizennyolc számban mérik össze a fiatalok a tudásukat, és hogy versenyszámonként ki lesz az a két fő, aki képviseli hazánkat, az a szekszárdi országos bajnokságot követő kerethirdetéskor derül ki.

Az U18-as ob részletes eredményei ITT érhetők el. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.