UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2021-08-14 18:03

Röplabda: Kump Alíz ugyan végül nem utazik a felnőtt Eb-re, de ezzel együtt is pozitívan értékeli a nyarat a válogatottban

Az augusztusi Európa-bajnokságra készülő felnőtt női röplabda-válogatott legfiatalabb tagja, a 17 éves Kump Alíz az utolsó szűkítésen végül kimaradt a 14 fős utazó keretből, azonban a kaposváriak tehetsége így is sokat profitálhatott a nemzeti csapatban eltöltött időszakból.

A héten mi is beszámoltunk róla, hogy Jakub Gluszak szövetségi kapitány kihirdette a magyar röplabda-válogatott 14 fős, szűk keretét a jövő héten rajtoló bolgár, horvát, román, szerb közös rendezésű női Európa-bajnokság előtt. Az augusztus első hetében rendezett szombathelyi felkészülési tornán, a Savaria-kupán szereplő 15 játékos közül a kaposváriak 17 éves centere, Kump Alíz maradt ki az Eb-névsorból. A gödöllői nevelésű fiatalt arról kérdeztük, hogyan élte meg a keretszűkítést, illetve milyen tapasztalatokkal szolgált az egész nyarat átívelő munka a „nagy" válogatottban.

Fotó: Muzslay Péter / sonline.hu
Fotó: Muzslay Péter / sonline.hu
„Nyilván, jobban örültem volna, ha én is utazhatok az Eb-re, és nem esem áldozatul az utolsó keretszűkítésnek, de ilyenkor értékelnem kell azt, hogy ilyen fiatalon egyáltalán már ideig eljuthattam. Összességében elégedett lehetek azzal, hogy ennyit készülhettem a legjobbakkal, közel két hónapon át tagja voltam a csapatnak, sokat tanulhattam, fejlődhettem ezáltal. Ezek után nehezen éltem meg a kapitány döntését abban a pillanatban, és még nem is sikerült százszázalékig feldolgoznom az eseményeket. Természetesen majd itthonról szurkolok a lányoknak, követem minden meccsüket, eközben pedig már teljes gőzzel a következő klubévadra készülök" – nyilatkozta Alíz az Utánpótlássportnak. Kump júliusban részt vett a válogatott bakui túráján is. Az azeriek elleni két edzőmeccsen egyaránt két-két játszmában szerepelt. Emellett a múlt heti Savaria-kupán a csehekkel szemben egy szettnyi játékidőt kapott a kapitánytól, viszont a másik két szombathelyi találkozón, a hollandok és az azeriek ellen már nem jutott szóhoz. A 185 centiméter magas tehetség úgy véli, sikerült élnie az adódó lehetőségekkel.
Forrás: MRSZ
Forrás: MRSZ
„A pályafutásom ezen szakaszában a tapasztalatszerzés a legfontosabb. Hozzám képest a válogatott többi játékosának már sokkal nagyobb rutinja van, és számos fontos meccset átéltek már. Nekem ez az időszak elsősorban a tanulásról szólt, mindenkitől elleshettem valami trükköt, amely később segíthette a fejlődésemet. Úgy érzem, az elmúlt időszakból a mentális felkészülés terén, illetve technikailag profitáltam a legtöbbet. A lányok folyamatosan elláttak jó tanácsokkal, és mint legfiatalabbat, végig támogattak, segítettek a hullámvölgyekben is." A magyar válogatott az Eb-n a horvátországi Zadarban szerepel majd, s augusztus 20-án kezdi meg szereplését a szlovákok ellen, ezt követően a svájciakkal, az olimpiáról érkező olaszokkal, majd egy szünnap után a házigazda horvátokkal, végül a fehéroroszokkal találkozik. A nyolcaddöntőbe kerüléshez az első négy hely valamelyikét kell megszerezni.

A magyar válogatott Európa-bajnoki kerete: Centerek: Gyimes Zsófia (UTE), Papp Orsolya (Vasas Óbuda), Pekárik Eszter (Swietelsky-Békéscsabai RSE) Feladók: Bagyinka Fanni (UTE), Király-Tálas Zsuzsanna (Vasas Óbuda) Liberók: Juhár Dalma (Vasas Óbuda), Tóth Fruzsina (Fatum Nyíregyháza) Ütők: Kiss Gréta (Szent Benedek RA), Németh Anett (SC Potsdam, német), Pallag Ágnes (VfB Suhl, német), Szakmáry Gréta (Aydin Büyüksehir Belediyespor, török), Szűcs Kinga (1. MCM-Diamant Kaposvár), Török Kata (Vasas Óbuda), Vezsenyi Adrienn (Vasas Óbuda)

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.