UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2021-08-30 08:56

Vízilabda: orosz arany és sokat ígérő magyar bronz az U17-es leány Eb-n

Az éretten játszó U17-es leány vízilabda-válogatott bizakodásra okot adó bronzérmet szerzett a sibeniki Eb-n, melyen az oroszok csúcsra értek, a címvédő spanyolok pedig először maradtak távol a dobogótól.

Mint arról beszámoltunk, miután a magyar U17-es leány vízilabda-válogatott szombaton kétgólos (9–11) vereséget szenvedett az oroszoktól a horvátországi Európa-bajnokság elődöntőjében, vasárnap este a bronzéremért szállt vízbe Sibenikben, és győzött 12–9-re az olaszok ellen. A mérkőzés után Benczur Márton szövetségi edző elégedetten értékelt a hazai szövetségi portálnak.

Sokat ígér a magyar bronz az U17-es leány Eb-n Forrás: waterpolo.hu
Sokat ígér a magyar bronz az U17-es leány Eb-n Forrás: waterpolo.hu
„Nagyon magabiztos győzelmet arattak a lányok – kezdte a szakember. – Az első perctől fogva domináltunk, még akkor is, ha nem mi szereztük az első gólt. Ha az első mérkőzés után azt mondtuk, hogy profi munka volt, akkor erre a bronzmeccsre már nehéz fokozni a jelzőt. Úgy hozták le a lányok, mintha napi rutin lenne a bronzmeccset megnyerni, amelyen két csalódott csapat találkozik. Ez olyan érettségre utal, amely sokat ígér a jövőre nézve. Nagyon büszke vagyok rájuk, mert megcsinálták, és kétség nem férhetett ahhoz, hogy ez az érem az övék lesz. Szeretném megköszönni a szövetség, külön Biros Péter szövetségi kapitány, a szülők, a klubok és a stáb támogatását. Nagyon jó érzés a lányok edzőjének lenni, ezúton is üzenem nekik, hogy mindig higgyenek magukban és soha ne hagyják, hogy bármi vagy bárki eltántorítsa a hitüktől őket.” A magyar csapat kapitánya, Szegedi Panni az egységességet emelte ki a siker után: „Nagyon büszke vagyok a lányokra, egytől egyig mindenkire. Nagyon küzdöttünk egymásért. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy itt legyünk és eljussunk idáig, de legfőképpen a csapatnak, hiszen egymás nélkül semmire nem mentünk volna.” Ebből a válogatottból nyolc játékos a két évvel ezelőtt Kirisiben szerepelt U15-ös Eb-csapatnak is tagja volt. Az a gárda akkor a hetedik helyen zárt Oroszországban, miután a negyeddöntőben a hollandoktól, később pedig éppen az olaszoktól szenvedett vereséget a helyosztón. Akkor az U17-es csapat a csalódást keltő kilencedik helyen végzett a voloszi Eb-jén, azt követően, hogy a nyolcaddöntőben meglepetésre kikapott a szlovákoktól. Az idén Szentesen a Sike József szövetségi edző irányította U15-ös nemzeti csapat az oroszok elleni döntő után felült a kontinens trónjára, most pedig a két évvel idősebbek is érmet szereztek. A leány U17-es korosztályban az elmúlt tíz évben ez a harmadik magyar Eb-érem a 2011-es ezüst és a 2017-es bronz után. Az eredménybeli javulás tehát látványos, noha a honi vízilabda utánpótlás-nevelő szakemberei rendre hangsúlyozzák, munkájuk minősége majd abban mutatkozik meg, hogy kezeik közül hányan kerülnek fel a mindenkori felnőttválogatottba. A bizakodásra megvan az ok.
Az oroszok U17-es leánycsapata megérdemelten nyert Eb-aranyat Sibenikben Forrás: total-waterpolo.com
Az oroszok U17-es leánycsapata megérdemelten nyert Eb-aranyat Sibenikben Forrás: total-waterpolo.com
A sibeniki döntőben az oroszok 12–8-ra győzték le a görögöket, és megérdemelten nyertek aranyérmet 2015 után ismét. A két évvel ezelőtti fináléban éppen hazai pályán maradtak le az Eb-címről, miután ötméteresekkel kikaptak a spanyoloktól. Ezúttal a spanyol csapat szereplése jelentette a negatív szenzációt, hiszen először fordult elő a korosztályban, hogy ne végezzenek a dobogó valamelyik fokán. Az előző két kontinenstornát megnyerték, és az együttesük nekik is az akkori Európa-bajnok alakulatra épült. Most az olaszok elleni negyeddöntőben elvéreztek, később a hollandok is kifogtak rajtuk, így meg kellett elégedniük a hatodik hellyel. Magyarország viszont tovább reménykedhet a nagy bravúrban, miszerint a válogatottjai az összes korosztály világversenyén a dobogón végeznek 2021-ben. Az idén már az U15-ös fiúválogatott Portugáliában, az említett U15-ös leányegyüttes Szentesen nyert Eb-t, majd az olimpián mindkét felnőtt nemzeti csapat bronzérmet szerzett. A férfi U20-as válogatott világbajnoksága a brazilok elleni magabiztos sikerrel már megkezdődött Prágában, a későbbiekben pedig még az U20-as női gárda is vébén Netanyában, az U17-es fiúegyüttes Eb-n szerepel Máltán.

Az  U17-es Eb-bronzérmes magyar leányválogatott: Kapusok: Golopencza Szonja (UVSE), Torkos Tamara (BVSC) Mezőnyjátékosok: Aubéli Tekla (UVSE), Bonca Vivien (Szentes), Fekete Flóra (BVSC), Felkai Sára (FTC), Golopencza Nóra (UVSE), Hajdú Kata (UVSE), Hnatyszyn Kinga (BVSC), Irmes Rozi (UVSE), Jonkl Csenge (Dunaújváros), Kóka Zelma (UVSE), Mácsai Eszter (UVSE), Mácsai Kata (Szentes), Szegedi Panni (UVSE) Szakmai stáb: Biros Péter – szövetségi kapitány; Benczur Márton – szövetségi edző; Kisteleki Dóra – edző; Béres Gergely – kapusedző; dr. Golopencza Péter – doktor; Almási-Szabó Marcella – masszőr

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.