UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2021-09-22 09:29

„Az olimpizmus válságban van, nehéz megragadni a fiatalok figyelmét" – Fábián László

A Lurdy Házban megrendezett 11. utánpótlás-konferencián a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, Fábián László az átalakulóban lévő, fiatalodó olimpiai programról tartott előadást, valamint Tokió – az utánpótlás-nevelést illető – legfontosabb tanulságai is szóba kerültek.

Kedden a 11. alkalommal rendezte meg az „Egy nap az utánpótlásért" című konferenciáját az Utanpotlassport.hu szerkesztősége. A Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban hagyományosan élénk érdeklődés kísérte a nagyon is aktuális témát: mit üzen Tokió az utánpótlás-nevelésnek?

Forrás: MOB
Forrás: MOB
A MOB sportigazgatója, Fábián László is megtartotta a maga előadását az eseményen. Szöul olimpiai bajnoka elsősorban a változó sportvilágról, illetve a fiatalodó ötkarikás játékokról beszélt. „Az olimpizmus évtizedek óta válságban van, az olimpia kikerült a fiatalok érdeklődésének középpontjából. Rendkívül nehéz a fiatalabb korosztályok figyelmét megragadni és megtartani, ezt pedig a NOB is realizálta, éppen ezért új sportágak beemelésével szeretné a következő generációkat megszólítani." Majd elmondta, hogy az új sportágak, mint a gördeszkázás, a falmászás, a karate, a 3x3-as kosárlabda, a BMX freestyle vagy a szörf első megjelenése ellenére az idei olimpián összességében nem nőtt az utánpótláskorú szereplők száma. „A magyar csapatban ezúttal is sok fiatal szerepelt: tizenegy nő és három férfi résztvevő volt húsz év alatti a mieink tokiói küldöttségében" – mondta, majd közülük is kiemelte a legfiatalabb Vas Kata Blankát (19), aki hegyikerékpárban negyedik lett, valamint a kajakban ezüstérmet szerző 21 éves Varga Ádámot is méltatta.
Fotó: Szalma Péter / MOB
Fotó: Szalma Péter / MOB
A sportigazgató hangsúlyozta, hogy a következő időszakban a MOB versenysport-stratégia megalkotásán dolgozik, amellyel elsősorban a fiatalok, majd belőlük felnőtté érő versenyzők karrierjét szeretnék a mostaninál jobban menedzselni, valamint az új olimpiai sportágak hazai bázisának kiépítése is a prioritások között szerepel. „A statisztikai kimutatások szerint az olimpikonok hetven százaléka mindössze egyetlen olimpián indul, emiatt különösen fontos, hogy a sportolóink pályáját megfelelően egyengessük. Fontos, hogy a legjobb formájukat hozhassák, amikor odaérnek életük nagy lehetőségéhez." Emellett említette még, hogy a Tokióban programba került új, fiatalokat vonzó sportágak mellett hosszú távú cél a megújulás a hagyományos ágazatokban is.