UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-10-25 18:07

Kosárlabda: ők a legjobb fiatalok hét forduló után a férfi NB I/A-csoportban

Megnéztük, kik teljesítettek a legjobban az első hét játéknapon a 2001-ben vagy az azután született játékosok közül a férfi első osztályú kosárlabda-bajnokságban.

Ahogyan a korábbi összeállításunkban a női felnőttélvonalban szereplő, ott kiemelkedően teljesítő tehetségeket vettük sorra, ezúttal a férfi NB I/A-csoportot vizsgáltuk hasonlóképpen a hetedik forduló végeztével. Az összevetésben a 2001-es vagy annál fiatalabb kosarasokat vettük figyelembe. Lukács Norbert (2001, Alba Fehérvár)

Lukács Norbert újabb szintet lépett Forrás: hunbasket.hu
Lukács Norbert újabb szintet lépett Forrás: hunbasket.hu
Még a jól teljesítő fiatal játékosok köréből is egyértelműen kiemelkedik Lukács Norbert, aki az elmúlt időszakban már rendre meghívót kap a felnőttválogatott keretébe. A 204 centis bedobó már az előző évadban is meghatározó játékosnak számított Székesfehérváron (18,7 perc, 5,3 pont), azonban a mostani bajnokságban újabb szintet lépett. A fehérváriak 2-5-ös mérleggel állnak, eközben Lukács mérkőzésenként 21,5 percet a pályán töltve közel megduplázta pontátlagát (9,7 pont), valamint kimagasló, 63 százalékos dobóhatékonysággal segíti csapatát. Három találkozón is legalább tíz pont felett zárt, így nem véletlen, ha Ivkovics Sztojan legközelebb is számít rá a „nagy" válogatottban. Valerio-Bodon Vincent (2001, DEAC-Tungsram) A nyári, soproni U20-as Challenger-tornán Valerio-Bodon Vincent a magyar válogatott vezéreként segítette aranyéremhez a mieinket, és megválasztották a torna MVP-jének. Ezt követően a dominikai származású magyar fiatal „új fába vágta a fejszéjét", ugyanis az Atomerőműs évek után a DEAC-hoz igazolt. Várható volt, hogy Debrecenben eleinte nem hárul akkora szerep a fiatalra, mint Pakson, de így is az egyik legjobb teljesítményt nyújtja a hazai ígéretek közül. Az első hét meccsen valamennyin kezdő volt: ezeken 3,7 pontot dobott, és 8,1-es VAL-mutatót jegyez 20 percnyi játékidő alatt. Takács Kristóf (2002, Egis Körmend) A listánk egyetlen 20 év alatti játékosa, Takács Kristóf – fiatal kora ellenére – immáron negyedik évét kezdte meg a felnőtt első osztályban. A körmendi fiatal az előző idényben már 24 alapszakasz mérkőzésen lépett pályára, ebből a felén kezdőként. A Vas megyeiek eddig hat fordulón vannak túl, ebből Takács – a nyitómeccs kihagyása után – ötször játszott a a kezdő ötösben szerepelve. Míg a játékpercei néggyel nőttek (16,2 perc) mostanra. A meccsenkénti dobáskísérletei némileg visszaestek 2,3-ról 1,8-ra, de továbbra is remek, 56 százalékos hatékonysággal értékesíti azokat. Pallai Tamás (2001, Szolnoki Olajbányász)
A hazai fiatalok közül Valerio-Bodon Vincent (bal szélen, feketében) és Pallai Tamás (fehérben) is jól teljesít az NB I/A-csoportban Forrás: hunbasket.hu
A hazai fiatalok közül Valerio-Bodon Vincent (bal szélen, feketében) és Pallai Tamás (fehérben) is jól teljesít az NB I/A-csoportban Forrás: hunbasket.hu
A hat győzelemmel és egy vereséggel a tabella második helyén álló Szolnok együttesében is akadnak komoly szerephez jutó tehetségek. Ilyen például Pallai Tamás, aki az elmúlt szezonban már rendszeresen pályára léphetett az NB I/A-csoportjában, ám ezúttal még több lehetőség jut neki. Az első hét fordulóban négyszer kezdett, minden meccsen dobott pontot, és az látszik, hogy Gasper Potocnik vezetőedző rendre bízik benne, mert a percei kiegyensúlyozottan 10 és 15 között mozognak. Az egyes és kettes poszton is bevethető Pallai ugyan nem vállal sok dobást, de annak jó részét kintről. A triplavonal mögül pedig kiváló, 46 százalékos pontossággal „tüzel". Kiss Benedek (2001, Hübner Nyíregyháza BS) Az ötös névsorunk utolsó tagjaként a Nyíregyháza 20 éves bedobóját, Kiss Bendeket is mindenképpen érdemes megemlíteni, aki remekül helytáll a felnőttek között pályafutása első élvonalbeli évadában. A körmendi nevelésű Kiss 5,8 pontot átlagol a 2-6-os mérleggel álló újonc alakulatban. Pallainál és Takácsnál is több időt tölt a pályán (17,8 perc), ezzel a harmadik a rangsorban, de ugyanez igaz rá a VAL-mutató terén is (6,3 VAL). Már a másodosztályban is látszott, hogy távolról is jó kezű, viszont jelenleg – az alapszakasz negyedénél – remekül, 52 százalékkal szórja a triplákat. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.