UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-12-03 17:13

Kosárlabda: a Vasas junior leányai a csapategységben hisznek – a remek rajt után céljuk a bajnoki arany

Kitűnő formában kezdte a bajnokságot a Vasas Akadémia junior leányegyüttese, hiszen hat forduló után veretlenül állnak az alapszakasz csoportjukban. Emellett a minőségi képzést igazolja az is, hogy a pasaréti nevelőműhely adja a legtöbb játékost az U17-es és U18-as kosárlabda-válogatottba. A piros-kékek meghatározó tagjait kérdeztük.

A Vasas Akadémia hagyományosan ontja magából a tehetséges kosárlabdázókat mind a fiú-, mind a leányutánpótlásban, és ez a korosztályos bajnokságok eredményeiben is rendre meglátszik, hiszen a pasaréti csapatok folyamatosan a bajnoki címekért küzdhetnek. Ez idén sincs másképp, és a leányszakágban úgy tűnik, ezúttal az Igor Skocovski által irányított junioralakulat pályázhat a legnagyobb eséllyel a végső győzelemre. Az említett együttes összesen hat játékost ad a Völgyi Péter vezette U17-es és U18-as nemzeti csapatokba. Egyik a hat fiatalnak Gelei Karola is, aki a nyáron klubot váltott, és a Csatát otthagyva a Vasasba igazolt.

Remekelnek a Vasas junior leányai Forrás: vasasbasket.hu
Remekelnek a Vasas junior leányai Forrás: vasasbasket.hu
„Megérett bennem a gondolat, hogy váltani szeretnék, szükségem van a környezetváltozásra, hiszen hat évet lehúztam a Csatában – nyilatkozta az U18-as válogatott Gelei az Utánpótlássportnak. – Emberileg és szakmai téren, a kosárlabdatudásban is úgy éreztem, ki kell próbálnom magam egy új helyzetben, és erre a Vasas tűnt a legalkalmasabbnak. Sok jót hallottam róluk korábban, és ellenfélként is tapasztaltam, hogy jó munka folyik náluk. Augusztusban csatlakoztam a csapathoz, és rögtön megtaláltam az összhangot a lányokkal minden szempontból, illetve az edzők is sokat segítettek abban, hogy minél gyorsabban beilleszkedjek. Már ilyen rövid idő elteltével is bátran kijelenthetem: nagyon szeretek itt játszani. A pályán remekül működik köztünk a kémia, a sok-sok edzés megteszi a hatását, az eredmények is jól alakulnak eddig. Ha így folytatjuk, akkor a bajnoki címért is versenyben lehetünk." A csapatkapitány irányító, Van Rijs Luca remek formában kezdte a bajnokságot, meccsenként 17,7 ponttal járul hozzá csapata veretlen mérlegéhez, azonban néhány hete elkapta a koronavírust, így jelenleg abból lábadozik, és várja a visszatérését. „Rengeteget dolgozunk a mindennapokban, az edzéseken is igyekszünk mindig a maximumot nyújtani, és ez a meccseken meghozza az eredményét. Emellett a csapategységet emelném ki leginkább, nem egyemberes csapat vagyunk, mindenki hozzáteszi a magáét, és ez a sokoldalúság a legfőbb fegyverünk" – vélekedett Van Rijs, akivel a közelmúltban hosszabb interjút is készítettünk. Luca csapata legjobb pontszerzőjeként segíti a játékostársait, ugyanakkor ikertestvére, Van Rijs Dóra sem marad el tőle. Bár ő elsősorban nem a pontokban jeleskedik, a 23,7-es VAL-mutatójával a harmadik legjobb az A csoport teljes mezőnyében. A testvérek egymást inspirálva hozzák a jobbnál jobb teljesítményeket.
Még mindig veretlenek a pasaréti piros-kék junior lányok Forrás: vasasbasket.hu
Még mindig veretlenek a pasaréti piros-kék junior lányok Forrás: vasasbasket.hu
„Nagyon régóta játszunk együtt, lassan tizenegy éve kosárlabdázunk, szóval a hosszú évek alatt volt időnk egymásra hangolódni. Alapvetően különböző a játékstílusunk, ugyanis míg ő leginkább kintről szervezi a játékot, én pedig a palánk körül igyekszem hozzátenni a legtöbbet, az én játékom jóval fizikálisabb, de nincs ezzel gond, sőt jól kiegészítjük egymást" – fogalmazott Dóra. A 2004-es születésű mag mellett tehetséges 2005-ös és 2006-os játékosok egészítik ki a csapatot. Közülük hárman is (Aho Tyra, Kádár Orsolya és Hámori Betti) is a jövő hazai rendezésű, korosztályos vb-re készülő U17-es válogatott tagjai. „Kiváló a hangulat, tényleg igazi összetartó közösség a miénk, valamint az edzőink itt a Vasasban rendre olyan változatos edzésterveket raknak össze, amelyek által valóban sokat fejlődhetünk – vélekedett Hámori, aki nemrégiben csuklósérülést szenvedett a válogatottban, de rövid kényszerpihenő után ismét edzésbe állt. – Erős csapatot alkotunk, de nem szeretnénk elbízni magunkat. Annyi biztos, hogy a legjobbak között ott vagyunk, akár a Csatát is megfoghatjuk, viszont a fő kérdések csak tavasszal dőlnek el, addigra szeretnénk a csúcsformába kerülni." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.