UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2021-12-23 11:42

Snowboard: Kozuback Kamilla jó eséllyel küzd az olimpiai kvalifikációért

A nyáron honosított, 17 éves, kanadai-magyar kettős állampolgár snowboardos, Kozuback Kamilla december elején pontot szerzett pályafutása első világkupaversenyén big airben, majd rá egy hétre már félcsőben is gyűjtögette a pontokat, így jó az esélye a pekingi téli olimpiai kvóta megszerzésére.

Kozuback Kamilla a női snowboardosok mezőnyében az egyetlen magyar aspiráns arra, hogy ott legyen a 2022-es téli olimpián, Pekingben. A 17 éves – még utánpótláskorú – versenyző először decemberben szerepelt magyar színekben, majd élete első világkupaversenyén a 26., pontszerző helyen végzett. A kanadai-magyar kettős állampolgár átjelentkezési kérelmét a nyáron fogadta el a Nemzetközi Síszövetség, így már hazánkat képviselheti a viadalokon. Kamilla édesanyja magyar, míg édesapja kanadai, ám neki is van magyar kötődése, miután évek óta a Liu testvérek és a short track-válogatott mellett dolgozik fizioterapeutaként; a család egyébként Calgary-ban él. „Két évvel beszéltünk Kamilla édesanyjával először arról, hogy nemzetiséget váltanának – avat be a történet előzményeibe Bécsy Balázs, a hazai szövetség elnöke. – Csakhogy másfél évvel ezelőtt megtorpant a folyamat, mivel a lány 2020 elején még kanadai színekben indult az ifjúsági olimpián (Lausanne-ban big airben a nyolcadik, félcsőben a kilencedik, slopestyle-ban a 14. – A szerk.). Ezután tavaly, az év második felében ismét előkerült a kérdés, és akkorra már meghozta a család a döntést: Kamilla biztosan valóban színekben szeretne versenyezni. A hosszú procedúra január óta zajlott, és néhány hete került hivatalosan is pont az ügy végére: a sportág nemzetközi szervezete után a NOB-tól is megkaptuk a jóváhagyást, vagyis Kamilla magyarként indulhat az olimpián, persze, ha kvótát szerez.”

Fricz Botond (balra) és Kozuback Kamilla is az olimpiai kvalifikációért küzd a következő hetekben Forrás: Magyar Snowboard Szövetség
Fricz Botond (balra) és Kozuback Kamilla is az olimpiai kvalifikációért küzd a következő hetekben Forrás: Magyar Snowboard Szövetség
Bár szeptemberben még bokaficam vetette vissza a felkészülését, decemberben, karrierje első vk-versenyén már pontot is szerzett: az amerikai Steamboat síterepen rendezett snowboard big air-viadalon az első harmincban zárt, s ezzel teljesítette az egyik fontos olimpiai kvalifikációs kritériumot. Rá egy hétre a coloradói a Copper Mountainon már félcsőben szerzett újabb pontokat, akkor 29. lett. „Ha reálisan nézzük, nagyjából ötven százalék az esély arra, hogy meglegyen a kvóta. Még csak tizenhét éves, rendkívül fiatal, rutintalan a világkupa mezőnyében, így nehéz jóslásokba bocsátkozni, de a képességei és az elsajátított trükkjei feljogosítanák a pekingi részvételre.” A férfiak között a 20 éves, bár már nem utánpótláskorú Fricz Botond van még versenyben az olimpiáért slopetsyle-ban és big airben egyaránt. Bécsy elmondása szerint ő is hasonló eséllyel vág neki a kvalifikáció utolsó szakaszának. A következő világkupaversenyt (slopestyle) december 30–31-én tartják Calgary-ban, ahol a fiatalok újabb értékes pontokat gyűjthetnek. „Calgarytól számítva két héten belül végérvényesen eldől a sorsuk. A kanadai viadal után egy héttel az amerikai Mammooth-ban versenyeznek, végül január közepén a svájci Laaxban zárják a kvalifikációt, szóval igencsak intenzív időszak vár rájuk. Addig az ünnepek előtt Kamilla Kanadában, míg Botond Svájcban készül.” További korosztályos hírek SNOWBOARDBAN a sportági aloldalunkon.