UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2022-02-08 14:02

Röplabda: a gödöllői Ratkai Panna nyártól Amerikában folytatja

A Gödöllői Röplabda Club 19 éves játékosa, Ratkai Panna egyetemi sportösztöndíjat nyert el Amerikában, így nyártól az Indiana állambeli Purdue University Fort Wayne csapatában folytatja pályafutását. A fiatal szélső ütő már alig várja az új kihívást.

A kiemelkedő teljesítményével rendre felhívja magára a figyelmet a gödöllői nevelésű, 19 éves röplabdázó, Ratkai Panna. Tavaly márciusban egymaga szerzett 28 pontot a Debrecen ellen, és győzelemre vezette a GRC-t az NB I-ben, majd az elmúlt évad végén hasonlóképpen oroszlánrészt vállalt a Pest megyeiek másodosztályú bajnoki címében. Fiatal kora ellenére ősztől már csapatkapitányként vezetheti a kék-fehérek első csapatát, és jelenleg a teljes mezőny negyedik legjobb pontszerzője (összesen 141 pont, szettenként 4,7). Azonban idén nyártól új kihívás vár rá, ugyanis Amerikába igazol, miután sportösztöndíjat kapott az Indiana állambeli Purdue Fort Wayne egyetemen.

Ratkai Panna nyártól Amerikában folytatja, miután egyetemi sportösztöndíjat nyert el Indianában Forrás: Diákolimpia / Facebook
Ratkai Panna nyártól Amerikában folytatja, miután egyetemi sportösztöndíjat nyert el Indianában Forrás: Diákolimpia / Facebook
„Régóta megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy egyszer szeretném majd kipróbálni magam Amerikában, és ha leérettségizek, jó lenne tengerentúli egyetemen folytatni, ugyanakkor azt is tudtam, hogy a 2021/22-es évad végéig, ezzel párhuzamosan a gimnázium befejezéséig mindenképpen Gödöllőn maradok – a röplabdasport és az iskola miatt egyaránt. Bár az elmúlt nyáron több csapat is megkeresett, végül jobbnak láttam, ha nem igazolok el” – nyilatkozta Ratkai az Utánpótlássportnak. Panna a klubsikerek mellett nemrégiben diákolimpiai győzelemhez segítette a gödöllői Török Ignác Gimnázium együttesét az V. és VI. korcsoport békéscsabai országos döntőjében. „Amikor elkezdtem a gimnáziumot, már az lebegett a szemem előtt, hogyan tanulhatnék kint Amerikában, miként kaphatnék majd teljes egyetemi sportösztöndíjat, és most nagyon örülök, hogy ez az álom valósággá válhat. A múlt ősszel kezdett komolyra fordulni a dolog, több egyetem is felvette velem a kapcsolatot, de mind közül az indianai Purdue Fort Wayne csapata tűnt a legmeggyőzőbbnek. Rögtön a csapat vezetőedzője keresett fel, többször beszéltünk, és mindenképpen szerették volna, ha náluk folytatnám. Eközben nekem is azonnal megtetszett ahogy bemutatták az egyetemet, illetve a csapatot. Ráadásul a tanulmányok, illetve a röplabda színvonalát tekintve is ez az ajánlat képviselte a legmagasabb szintet, így végül nem volt kérdés, hogy ezt fogom választani.”
A 19 éves Ratkai Panna idén is remekel a gödöllői színekben Forrás: Diákolimpia / Facebook
A 19 éves Ratkai Panna idén is remekel a gödöllői színekben Forrás: Diákolimpia / Facebook
A Purdue University Fort Wayne női röplabdacsapata az első divízióban szerepel az amerikai egyetemi bajnokságban, az NCAA-ben. „Alig várom már az amerikai »kalandot«, biztosan sokat fogok profitálni majd a kint töltött évekből. Mentalitásban abszolút mást képvisel az amerikai közeg, valamint játékfelfogásban és taktikában is új dolgokat tanulhatok – összességében eltér az amerikai röplabda dinamikája a miénktől itt Magyarországon. A sport mellett majd kommunikációt fogok tanulni az egyetemen. Nagyon más helyzet lesz, mint amit eddig megszoktam, de már most nagyon izgatottan és kíváncsian várom az augusztusi kiutazást.” További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.