UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-04-02 21:16

Birkózás: Váncza István döntős, Vitek Dárius bronzérmes a budapesti felnőtt Eb-n

Fantasztikus birkózást bemutatva Váncza István (22) bejutott a vasárnapi döntőbe a kötöttfogású 67 kilósok mezőnyében, míg Vitek Dárius (22) bronzérmet szerzett a nehézsúlyúak (130 kg) között a budapesti felnőtt Európa-bajnokságon.

A szombat esti helyosztókon – az elmúlt versenynapokhoz hasonlóan – ismét volt magyar érdekelt a BOK-csarnokban zajló felnőtt birkózó Európa-bajnokságon, ezúttal a 22 éves Vitek Dárius (130 kg) küzdhetett meg a bronzéremért, miután délelőtt 1–1-re (később szerzett ponttal) felülmúlta az Európa-bajnok román Alin Alexuc Ciurariut a vigaszágon.

A 22 éves Vitek Dárius (kékben) bronzérmes a nehézsúlyúak között a budapesti felnőtt Eb-n Fotó: Kovács Tamás / MTI
A 22 éves Vitek Dárius (kékben) bronzérmes a nehézsúlyúak között a budapesti felnőtt Eb-n Fotó: Kovács Tamás / MTI
Mindezek után a Budapesti Honvéd U23-as Európa-bajnok kiválósága a nálánál jóval nagyobb azeri Beka Kandelakival találkozott a harmadik helyért. A magyar versenyző rendkívül taktikusan birkózva, 4–1-re győzött az éremcsatában, ezzel a magyar kötöttfogásúak első dobogós helyezését szerezte a hazai rendezésű kontinensviadalon; összességében a hatodik érmese a válogatottnak. „Kívülről talán unalmasnak tűnhetett az összecsapás, de belülről mindig más. Finoman fogalmazva sem bántam, hogy ráfogott a lábamra. Ami nehéz volt, hogy balra szeret dobni, ezért végig fordított alapállásban kellett birkóznom, hogy stabilabb legyek, de kétszer így is majdnem berántott" – mondta az MTI-nek Vitek. Ezt megelőzően a délelőtti programban két U23-as  kötöttfogású magyar versenyzőnek szurkolhatott a BOK-csarnok közönsége. Az U23-as Eb-győztes Váncza István (22) a 67 kilósok, az U23-as vb-aranyérmes Lévai Tamás (22) a 82 kilósok között lépett szőnyegre. Váncza 8–0-s sikerrel kezdett a selejtezőben a portugál Pedro de Matos Oliveira ellen, majd hasonló magabiztossággal folytatta (9–0) folytatta az Eb-harmadik moldovai Donior Islamovval szemben a nyolcaddöntőben. Az olimpiai ötödik, vb-harmadik grúz Ramaz Zoidze sem jelentett akadályt neki: az FTC tehetsége 10–2-es vezetés birtokában kétvállra fektette riválisát. Azonban az ihletett forma az elődöntőben, a vb- és Eb-bronzérmes örmény Szlavik Galsztjan ellen is kitartott, a magyar versenyző 4–2-re diadalmaskodott, és bejutott a vasárnap esti fináléba.
Váncza István (pirosban) bejutott a döntőbe a kötöttfogású 67 kilósok között a BOK-csarnokban zajló felnőtt Eb-n Fotó: Kovács Tamás / MTI
Váncza István (pirosban) bejutott a döntőbe a kötöttfogású 67 kilósok között a BOK-csarnokban zajló felnőtt Eb-n Fotó: Kovács Tamás / MTI
„Piszok nehéz meccs volt. Nagyon kellemetlen ellenfél az örmény, két fejjel magasabb nálam, egyszerűen nem tudtam, milyen akciót csinálhatnék rajta. Végül a kitolások bejöttek. Boldog vagyok, de ez még nem a vége, addig nem lehet felhőtlen az örömöm, amíg nem nyerem meg az aranyérmet. Az egész csapat nevében köszönöm, hogy telt ház előtt küzdhettünk, felejthetetlen élményt okoztak a kilátogatók, arról nem is beszélve, mennyi plusz erőt adtak" – értékelt Váncza a döntőbe jutás után az MTI-nek, aki felnőttvilágversenyen először nyer érmet. A másik hazai fiatal, Lévai Tamás simán nyert (8–0) a görög Georgiosz Prevolarakisz ellen nyolcaddöntőben, viszont a legjobb nyolc között az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Rafiq Huseynov túl nagy falatnak bizonyult, és 2–0-ra kikapott ellene. Ugyanakkor az azeri legyőzője eljutott a döntőig, így a Budapesti Honvéd ígérete a vigaszágon folytathatja vasárnap délelőtt. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.