UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-04-09 17:19

Vívás: két magyar negyeddöntős a kadét párbajtőrözők vb-jén

A kadétkorú párbajtőrözők dubaji világbajnokságán Pelle Domonkos és Pátri Maja is közel járt az éremhez: mindketten a negyeddöntőig jutottak.

Szombaton a kadét párbajtőrözők versenyeivel folytatódott a dubaji korosztályos vívó-világbajnokság, amelyen mindkét nemben három-három magyar fiatalnak szoríthattunk. 

Pelle Domonkost (balra) az amerikai Imrek egyetlen tussal győzte le Forrás: FIE
Pelle Domonkost (balra) az amerikai Imrek egyetlen tussal győzte le Forrás: FIE
Az utolsó előtti napon a fiúk és a lányok között is egy-egy ígéret jutott el a legjobb nyolc közé, az elődöntőbe azonban egyikőjüknek sem sikerült bekerülniük. Az éremhez a legközelebb a Pelle Domonkos járt. A Budapesti Honvéd vívója georgiai, majd litván ellenfél legyőzésével kezdte az egyenes kieséses szakaszt, a norvég Aleksander Malvikkal szembeni 13:12-es siker pedig már a nyolcaddöntőt jelentette a számára. A nyolc közé az izraeli Ilay Segalon keresztül (15:12) vezetett Pelle útja, és ott csupán egyetlen tussal, 15:14-re kapott ki az amerikai Samuel Imrektől, így nem állhatott fel a dobogóra, de teljesítménye elismerést érdemel.  A lányok mezőnyében a csoportmeccseken csupán kétszer győztes Pátri Maja fejezte be a legkésőbb a vébét. A Balaton Vívóklub üdvöskéje alaposan összekapta magát, svájci, észt, majd brit kihívót intézett el az egyenes kieséses szakaszban, az ukrán Olekszandra Romanova ellen pedig folytatta remeklését, és a szoros asszó végén együttes találat juttatta tovább 15:14-gyel a keszthelyi lányt a nyolc közé. Ott egy másik ukrán, Anna Makszimenko várt rá, akivel már nem bírt Pátri, és a kiváló menetelése után végül 15:9-es vereséget szenvedett. 
Pátri Majának (balra) az ukrán Makszimenko állta az útját a nyolc között Forrás: FIE
Pátri Majának (balra) az ukrán Makszimenko állta az útját a nyolc között Forrás: FIE
A fiúk között dicséretet érdemel Kó Ágoston, aki koncentrált vívással gyűjtötte a győzelmeket, majd a nyolcaddöntőben az a brit Alec Brooke bizonyult nála jobbnak 15:9-cel, aki egy hónapja Újvidéken az újdonsült junior-világbajnok Keszthelyi Zsomborral vívta a junior Eb-döntőt. (Akkor kevesebb sikerélmény jutott neki a magyar vetélytárssal szemben, hiszen Keszthelyi a kontinensviadalt is megnyerte.) Horváth Ádám számára hamarabb véget ért a vébé, ő a csoportmérkőzések után észt ellenféltől kapott ki.  Nagy várakozás előzte meg a kadét Európa-bajnok, junior Eb-bronzérmes Gachályi Gréta szereplését, ám a békéscsabai reménységnek nem a legjobban alakult az ága. Miután japán párbajtőröző ellen könnyedén jutott a 32 közé, ott máris megismétlődőt a kadét Eb-döntő, hiszen Alexandra Kravets következett. Újvidéken nem férhetett kétség Gachályi győzelméhez, most az izraeli lánynak jött ki picivel jobban a lépés, és 14:13-mal ő ment tovább. Wimmer Dorinát a 62 között a japán Mizuki Homma győzte le 15:11-re, majd meg sem állt a bronzéremig. Ez a „sorsolás” sem a szerencsésebbek közül való volt.  Jegyzőkönyv később... A részletes eredmények ITT érhetők el.  További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.