UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2022-06-21 09:07

Labdarúgás: az UDSE 14 éves játékosa, Adi Bence a Dortmund színeiben is bizonyított

A budapesti székhelyű UDSE (UD Magyar-Német Sportegyesület) 14 éves labdarúgója, Adi Bence egyedülálló lehetőséget kapott: klubja partneregyesületének, a Borussia Dortmundnak a korosztályos csapatával részt vehetett egy németországi tornán, amelyen góllal és gólpasszal segítette az első helyhez alkalmi csapatát.

Áprilisban mutattuk be a budapesti UDSE-t (UD Német-Magyar Sportegyesület), amely Magyarországon egyedülálló módon képezi a fiataljait. A tehetséggondozás során a német modellt alkalmazó klub a partneregyesület Dortmund és más Bundesliga-csapatok szakmai támogatásával, illetve a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) magyarországi adottságokhoz alakított edzésmódszereivel fejleszti a fiataljait. Időről időre külföldön is kipróbálhatják magukat a játékosok, akik már számos alkalommal vendégeskedtek a Borussia csapatánál, és mások mellett a helyi korosztályos futballistákkal is összemérhették a tudásukat. Az M4 Sporton látható Jövünk! magazin stábja a tavaszi válogatóján látogatta meg az UDSE-t, amelyen egyebek mellett a két klub közötti átjárás is szóba került. Az eseményen részt vett Eddy Boekamp, a Dortmund utánpótlás vezetője, aki megszólalt a témában.

Adi Bence tornagyőzelmet ünnepelhetett a Dortmund csapatában Forrás: UDSE
Adi Bence tornagyőzelmet ünnepelhetett a Dortmund csapatában Forrás: UDSE
„A kiemelkedő tehetségek külön is részt vehetnek az edzéseinken, gondolok itt például Adi Bencére, aki nagyon jó benyomást tett ránk; ha lehetne, már most is nálunk játszana, de erre sajnos csak 16 éves kor betöltését követően van mód.” A 14 éves fiatal a június közepén óriási lehetőséget kapott a bizonyításra, hiszen – egyedüli magyar játékosként – részt vehetett a Prüßner Cup elnevezésű németországi utánpótlástornán, méghozzá a Dortmund U14-es gárdájának tagjaként. „Nem ez volt az első alkalom, hogy Dortmundba utaztam, hiszen korábban már a teljes UDSE-s csapattal, illetve egy kisebb csoporttal is meglátogattuk a partneregyesületünket. Az viszont most először fordult elő, hogy egyedül engem láttak vendégül. Edzésen már dolgoztam együtt a kinti srácokkal, meccsen azonban most először húzhattam fel a Borussia mezét, ezért is volt különösen izgalmas az a néhány nap – kezdi az élménybeszámolót a 2008-as születésű labdarúgó. – Szerencsére a korábbiakhoz hasonlóan gyorsan fel tudtam venni a kinti ritmust; a srácok az itthoninál jóval nagyobb tempóban játszanak, többet mozognak, talán egy kicsit előrébb is gondolkodnak, így nem egyszerű a feladat.” A Dortmund együttese – Adival a soraiban – végül a torna első helyén végzett, megelőzve többek között a Köln, az RB Leipzig és a Rangers korosztályos csapatait.
Ünnepelnek a dortmundiak, az alsó sor bal oldalán Adi Bencével Forrás: UDSE
Ünnepelnek a dortmundiak, az alsó sor bal oldalán Adi Bencével Forrás: UDSE
„Nem vagyok izgulós típus, de azért kint volt bennem egy kis drukk. Bíztam a saját játékomban, inkább attól tartottam, be tudok-e majd illeszkedni a többiek közé. Végül minden flottul ment, meccsről meccsre sikerült feloldódnom. Bár az összecsapások nagyon fárasztóak voltak, remekül éreztem magamat, végül gólt is sikerült szereznem és assziszt is került a nevem mellé. Az döntő megnyerésének pillanatában átfutott az agyamon, hogy mekkora dolog Dortmund játékosként tornagyőzelmet ünnepelni; szerintem sosem fogom elfelejteni ezt az élményt. A többiek nagyon befogadóak voltak, amiben tudtak, segítettek. Sokat beszélgettünk angolul, közel kerültem hozzájuk, aminek az eredmény mellett külön örülök.” Az ifjú támadó középpályás számára nagyszerűen sikerült a legutóbbi évad, az UDSE csapatai közül az U14-eseknél és az U15-ösöknél is játszott (az utóbbi korosztályban – amely a regionális U15-ös alap rájátszást sikerrel vette a Veszprém kiütésével – gólkirály lett), sőt az U16-osok között is lehetőséget kapott. „Ha eljön az idő, szeretnék Dortmundba igazolni, és az utánpótlás, majd a felnőttcsapatot is trófeákhoz segíteni. A legnagyobb álom talán a Premier League, csodálatos lenne a Liverpoolban vagy valamelyik manchesteri klubban teljesíteni. Mostanában Kevin De Bruyne játékát figyelem a legtöbbet, hasonló a pozíciója az enyémhez. Leginkább azonban a régi Messihez szeretnék hasonlítani!” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.