UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-06-30 20:26

Birkózás: Nyikos Veronika arany-, Borsos Viktória bronzérmes a római U20-as Európa-bajnokságon

Újabb aranyéremmel gazdagodott a magyar csapat a római U20-as birkózó Európa-bajnokságon: a mindössze 16 éves Nyikos Veronika a döntőig menetelt a 76 kilósok között, majd ott ukrán riválisát is legyőzte, ezzel a mieink második elsőségét szerezte. Borsos Viktória bronzérmet nyert az 59 kilósok mezőnyében.

A kötöttfogású Tösmagi Attila arany- és Bazsó Adolf ezüstérmét követően a negyedik versenynap esti programja sem telt el magyar finalista nélkül az olasz fővárosban zajló U20-as birkózó Európa-bajnokságon. A még kadétkorú, tavaly U17-es Eb-bronzérmet szerző Nyikos Veronika szerdán egészen a döntőig jutott – előbb lengyel, majd német ellenfelét is felülmúlta. Ezután a Dunaújvárosi KSE-KIMBA 16 éves reménysége csütörtökön az ukrán Marija Orleviccsel küzdhetett meg a 76 kilósok végső sikeréért.

Nyikos Veronika (zöldben) U20-as Európa-bajnok címet szerzett Rómában a 76 kilósok között Forrás: UWW
Nyikos Veronika (zöldben) U20-as Európa-bajnok címet szerzett Rómában a 76 kilósok között Forrás: UWW
Fél perc után az ukrán szerezte meg a vezetést (0–2), majd két perchez érve Nyikos nagyszerű levitellel egyenlített (2–2). Ennél az állásnál jöhetett a rövid szünet. Veronika a második két percben hasonlóan jól folytatta, kétszer is levitte az ukránt, miközben Orlevics már nem tudott pontot érően akciózni, ezzel pedig Nyikos Veronika 6–2-re megnyerte a döntőt, és U20-as Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. Ugyanakkor nem Nyikos volt az egyetlen magyar versenyző, aki ezen az estén az éremért birkózhatott. Borsos Viktória (59 kg; Kispesti-NSI-KIMBA) a harmadik helyért csapott össze a cseh Anna Michalcovával. Borsos meggyőző teljesítménnyel, 8–0-ra diadalmaskodott, és felállhatott a dobogó legalsó fokára. A mieink két arany-, egy ezüst és egy bronzéremmel állnak négy nap után. A junior Eb-ezüstérmes Szenttamási Róza (55 kg) a szerdai negyeddöntős veresége után másnap a vigaszágon folytathatta. A Csepel TC-KIMBA fiatalja 11–2-re kikapott az olasz Danisétől, ezzel véget ért számára az Eb. A délelőtti programban újabb öt magyar lány lépett szőnyegre. Közülük ketten, Elekes Enikő (65 kg; Kőbánya SC-KIMBA) és Virág Zsófia (72 kg; Soltvadkerti TE-KIMBA) is érdekeltek lesznek a péntek esti éremcsatákban. A kadét világ- és Európa-bajnok Elekes Enikő a nyitó meccsén technikai tussal verte a svéd Svenssont a legjobb nyolc között, majd az elődöntőben a hazai környezetben szereplő, olasz Braschi következett, aki szintén nem tudta megállítani a mieink kiválóságát, Enikő 9–0-ra győzött. A döntőben a juniorkorosztály regnáló bajnoka, az ukrán Manola Skobelszka lesz az ellenfél. Eközben Virág Zsófia szintén remekelt: a selejtezőben olasz Dattilo és a negyeddöntőben a román Rotaru ellen is magabiztosan jutott tovább, ezzel kiharcolta az elődöntőt, amelyben a kadét Eb-ötödik ukrán Zablocka várt a magyar lányra. Virág végül technikai tussal vereséget szenvedett, így pénteken a bronzmeccsen szerepelhet. Soliman Yasmine (62 kg; PEAC-KIMBA) sikerrel vette az első akadályt a görög Tranuval szemben a nyolcaddöntőben, viszont a következő fordulóban az ukrán Bondar ellen technikai tussal alulmaradt. Az ukrán a későbbiekben nem jutott be a fináléba, így Soliman búcsúzott. Matyi Vivien (53 kg; ESMTK-KIMBA) és Béres Adrienn (57 kg; Budapesti Honvéd SE) egyaránt kikapott a selejtezőben, mindketten kiestek.

U20-AS BIRKÓZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA Negyedik versenynap (csütörtök), női birkózás, helyosztók Döntők: 76 kg: Nyikos Veronika–Marija Orlevics (ukrán) 6–2 Bronzmérkőzések: 59 kg: Borsos Viktória–Anna Michalcova (cseh) 8–0 Vigaszági mérkőzések: 55 kg: Immacolata Danise (olasz)–Szenttamási Róza 11–2 Korábbi eredmények (szerdai előcsatározások): Selejtezők: 50 kg: Asmar Jankurtaran (azeri)–Gaál Henrietta tus 5–0-nál (az azeri kikapott az elődöntőben, ezzel Gaál búcsúzott) Negyeddöntők: 55 kg: Elnura Mammadova (azeri)–Szenttamási Róza tus 4–0-nál (az azeri kiharcolta a finálét, minek köszönhetően Szenttamási vigaszágas) 59 kg: Borsos Viktória–Luna Rothenberger (német) 8–4 68 kg: Laura Godino (olasz)–Terék Fruzsina 10–0 (az olasz nem jutott el a döntőig, így Terék kiesett) 76 kg: Nyikos Veronika–Daniela Tkachuk (lengyel) tus 10–8-nál Elődöntők: 59 kg: Ebru Dagbasi (török)–Borsos Viktória 5–1 76 kg: Nyikos Veronika–Laura Kühn (német) 8–5

Negyedik versenynap, délelőtti program: Selejtezők: 53 kg: Patricia Iurascu (román)–Matyi Vivien tus 7–0-nál (a román nem jutott be döntőbe, ezzel Matyi kiesett) 57 kg: Othelie Hoeie (norvég)–Béres Adrienn tus 7–0-nál (a norvég kikapott a következő körben, ezzel Béres versenye véget ért) 72 kg: Virág Zsófia–Fabiana Dattilo (olasz) 10–2 Nyolcaddöntők: 62 kg: Soliman Yasmine–Evangelia Tranu (görög) 4–0 Negyeddöntők: 62 kg: Irina Bondar (ukrán)–Soliman Yasmine 11–0 (az ukrán kikapott az elődöntőben, így Soliman búcsúzott) 65 kg: Elekes Enikő–Nora Svensson (svéd) 10–0 72 kg: Virág Zsófia–Paula Rotaru (román) 10–4 Negyedik versenynap, délután: Elődöntők: 65 kg: Elekes Enikő–Veronica Braschi (olasz) 9–0 72 kg: Irina Zablocka (ukrán)–Virág Zsófia 11–0 Ötödik versenynap (péntek), helyosztók: Döntő: 65 kg: Elekes Enikő–Manola Szkobelszka (ukrán) Bronzmérkőzés: 72 kg: Virág Zsófia–Marziya Sadigova (azeri)

Péntek délelőtt elrajtolnak a szabadfogású küzdelmek, kilenc magyar indulóval.

Szabadfogás: Péntek-szombat. 57 kg: Rácz Balázs (UTE-KIMBA), 65 kg: Gombos Alex (FTC-KIMBA), 70 kg: Nagy Marcell (Csepel TC-KIMBA), 79 kg: Jochim Márk (Orosházi SBK), 97 kg: nincs magyar induló. Szombat-vasárnap. 61 kg: Mizsei Zoltán (FTC-KIMBA), 74 kg: Nemes Bálint (Haladás-KIMBA),86 kg: Hajduch Nándor (Szarvasi BE), 92 kg: Angyal Krisztián (Csepeli BC), 125 kg: Gellén Milán (ESMTK).

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.