UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-07-27 20:19

Birkózás: Gyuricza Marcell ötödik lett, Terék Gerda döntős a római U17-es vb-n

A kötöttfogású Gyuricza Marcell (92 kg) a vigaszágról kiharcolta a bronzmeccset, majd az éremért kikapott amerikai ellenfelétől, így az ötödik helyen zárt a római U17-es birkózó-világbajnokságon. Eközben szerdán a lányok is megkezdték szereplésüket: Terék Gerda (57 kg) egészen a döntőig menetelt.

A nehézsúlyú Darabos László keddi ezüstérme után Gyuricza Marcell révén a kötöttfogásúak szerda esti éremcsatáiban is volt magyar érdekelt.

Gyuricza Marcell (pirosban) az ötödik helyen végzett a római U17-es vb-n Forrás: UWW / MBSZ
Gyuricza Marcell (pirosban) az ötödik helyen végzett a római U17-es vb-n Forrás: UWW / MBSZ
A Tököl-KIMBA versenyzője az előző napon ugyan kikapott a német Kiefertől az első meccsén a nyolcaddöntőben, de a legyőzője döntőbe jutásának köszönhetően másnap a vigaszágon folytathatta a 92 kilósok mezőnyében. Gyuricza élt is a második eséllyel, a vigaszágon technikai tussal verte a horvát Josip Benkót, így jöhetett a bronzmérkőzés az amerikai Cody Lazo Merrill ellen. A harmadik helyért vívott meccs végül nem alakult jól a magyar fiúnak, egy levitelt követően 3–1-re vereséget szenvedett, ezzel az ötödik helyen fejezte a vb-t. Hasonlóképpen a júniusi, bukaresti korosztályos Európa-bajnoksághoz, amelyen szintén ötödik lett, ám akkor nem ebben a kategóriában, hanem a szabadfogásúak 110 kilós mezőnyében. Czuczor Dominik (71 kg; Budapesti Honvéd) ugyancsak a vigaszágon folytathatta, ám nem járt sikerrel, a horvát Lukac tusolta őt, és kiesett.

Harmadik versenynap (szerda), kötöttfogás, esti program, helyosztók: Bronzmérkőzések: 92 kg: Cody Lazo Merrill (amerikai)–Gyuricza Marcell 3–1 Délutáni program, vigaszági mérkőzések: 71 kg: Mihael Lukac (horvát)–Czuczor Dominik tus 2–1-nél 92 kg: Gyuricza Marcell–Josip Benko (horvát) 9–0 Korábbi eredmények (keddi előcsatározások): Selejtezők: 45 kg: Hiro Szakamoto (japán)–László Mózes (László sérülés miatt nem állt ki) 51 kg: Tótok Péter–Elyle Francisco (amerikai) 12–3 Nyolcaddöntők: 51 kg: Manis Manis (indiai)–Tótok Péter 7–0 (az indiai kikapott a következő körben, ezzel Tótok versenye véget ért) 71 kg: Anri Putkaradze (grúz)–Czuczor Dominik 9–0 (a grúz bejutott a döntőbe, így Czuczor a vigaszágon folytathatta) 92 kg: Darius Kiefer (német)–Gyuricza Marcell 4–0 (a német kikapott a következő meccsén, így Gyuricza kiesett)

Terék Gerda (pirosban) döntőbe jutott a római U17-es vb-n Forrás: UWW / MBSZ
Terék Gerda (pirosban) döntőbe jutott a római U17-es vb-n Forrás: UWW / MBSZ
A kora délutáni programban időközben megkezdődtek a női birkózás küzdelmei is, méghozzá – az első napon – három magyar fiatallal. Közülük a kadét Eb-ezüstérmes Terék Gerda (57 kg; Budapesti Honvéd) jutott a legmesszebb, aki azeri, indiai, német és török riválist legyőzve kiharcolta a finálét. Az elődöntőben ráadásul éppen azt a török Tuba Demirt fektette kétvállra, akitől egy hónappal ezelőtt technikai tussal kikapott az Európa-bajnoki döntőben. Az aranycsatában a japán Szovaka Ucsida vár rá. Szabó Szonja (65 kg; KESI) megnyerte a nyitó meccsét a selejtezőben, majd a nyolcaddöntőben alulmaradt. Fáth Laura (49 kg; Budapesti Honvéd SE-KIMBA) szintén kikapott a legjobb 16 között. Mindkettejük versenye véget ért.

Harmadik versenynap, délutáni program, női birkózás Selejtezők: 57 kg: Terék Gerda–Hiurai Hurbanova (azeri) 5–3 65 kg: Szabó Szonja–Arina Iszmajilova (kazah) 2–1 Nyolcaddöntők: 49 kg: Ajimbul Abilova (kazah)–Fáth Laura 10–0 (a kazah kikapott az elődöntőben, ezzel Fáth búcsúzott) 57 kg: Terék Gerda–Liza Tomar (indiai) 3–2 65 kg: Sydney Perry (amerikai)–Szabó Szonja 5–0 (az amerikai vereséget szenvedett a következő körben, így Szabó kiesett) Negyeddöntők: 57 kg: Terék Gerda–Naemi Leistner (német) tus 3–1-nél Elődöntők: 57 kg: Terék Gerda–Tuba Demir (török) tus 2–1-nél Negyedik versenynap (csütörtök), esti program, helyosztók Döntők: 57 kg: Terék Gerda–Szovaka Ucsida (japán)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.