UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-09-22 21:20

Nyílt vízi úszás: Betlehem Dávid újra és újra felülmúlta önmagát

A szeptember közepén, a Seychelles-szigeteken rendezett utánpótlás nyílt vízi úszó-világbajnokságon egyéniben (10 km-en) és váltóban is aranyérmes lett a 19 éves Betlehem Dávid, aki az idén ezen kívül nyert korosztályos Eb-t, felnőtt-világbajnoki ezüstérmet és még a felnőtt világkupa-sorozatban is dobogóra állhatott. Vele beszélgettünk a nagyszerű sikerekről, a felnőttek között eljött áttörésről és arról, hogy inkább nyílt víz vagy medence.

Egy évvel ezelőtt, szintén a nyár végén adott interjúdban úgy fogalmaztál, ilyen szép évet rajzolni sem lehetne. Mondhatjuk, hogy mégis összejött? Igen, sikerült felülmúlni, bár nem gondoltam volna, hogy így lesz. Nagyon döcögött az éve eleje, nem olyan eredmények születtek, mint amilyeneket szerettem volna, de aztán a setubali utánpótlás Európa-bajnokságon megfordult minden. Végre jól ment a versenyzés, utána pedig eléggé felpörögtek az események, egymás után jöttek a feladatok.

Betlehem Dávid parádésan szerepelt a nyári világversenyeken
Betlehem Dávid parádésan szerepelt a nyári világversenyeken
A hazai rendezésű világbajnokságon ezüstérmet nyertél a váltóval, mellette pedig egyéniben ötödik és hetedik helyet szereztél. Mekkora élményt jelentett a Lupa-tavon versenyezni a világ legjobbjaival? Elképesztő volt, hallottam már a bemelegítéskor, ahogyan a szüleim és a barátaim kiabálnak, szurkolnak nekem. Egyáltalán nem bántam, hogy ezúttal nem utazhattunk valamilyen különleges helyre a világ másik végére, hanem környezetben mutathattuk meg. Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy összejöhet az ezüstérem a váltóval, hiszen – bár Eb-n és világkupán már sikerült – ez mégiscsak egy világbajnokság volt. A nyár folyamán többször hangot adtál annak, hogy jó ez a sok remek egyéni helyezés, de a dobogón azért kényelmesebben éreznéd magadat. Mennyire volt nehéz kivárni, hogy ez aztán augusztus végén világkupa kanadai állomásán sikerüljön? Valóban, elég türelmetlen voltam, nagyon sietettem volna már az éremszerzést, pedig még elég fiatalnak számítok ebben a sportágban. Örülök, hogy összejött, bár bevallom, három-négyszáz méterrel a vége előtt Kanadában sem voltam túl bizakodó, Rasó (Rasovszky Kristóf – szerk.) mögött voltam, de végül meglett. Most már bő másfél éve szakág világklasszisával, Rasovszky Kristóffal együtt készülsz Veszprémben. Mennyit ad hozzá az ő személye a fejlődésedhez? Nagyon élvezem, folyamatosan motivál, rengeteget köszönhetek neki. Sokat beszélgetünk, ha valami problémám van, tanácsokkal lát el, nyugodtan mondhatjuk, hogy mentorként is szerepel az életemben.
A kanadai világkupaversenyen pedig összejött a rég várt egyéni dobogós a felnőttek között is Forrás: MÚSZ
A kanadai világkupaversenyen pedig összejött a rég várt egyéni dobogós a felnőttek között is Forrás: MÚSZ
A Seychelles-szigeteken rendezett utánpótlás-világbajnokságból – amely az utolsó korosztályos világversenyed volt – kihoztad a maximumot. Talán ezúttal is igaz, hogy ilyen szép befejezést rajzolni sem lehet… Elképesztő volt az egész és persze ez a mögöttünk hagyott öt év is, amit végigversenyeztem. Az egyéni tíz kilométeren ebbe még annyira nem gondoltam vele, a szokásos rutin szerint zajlott minden. Az utolsó napon tartott váltóban, amelyen utolsó emberként magabiztos előnyt vettem át, már lepergett előttem ez a sok szép emlék, nagyon hálás voltam, amiért ezzel a győzelemmel köszönhettem el az utánpótlástól. Az idei szezon egyértelműen a nyílt vízről szólt számodra, de korábban bizonyítottad, hogy helyt állsz medencében is – elég, ha csak a tavalyi ifjúsági Eb-ezüstérmet tekintjük Rómából. Hogy fest jelenleg a sorrend a kettő között az esetedben? Nincs sorrend, és egyelőre nem is szeretnék ezzel kapcsolatban dönteni. Az idén többnyire nyílt vízen versenyeztem, a római Európa-bajnokságon úsztam volna medencében is, csak a rajt előtt nem sokkal pozitív lett a COVID-tesztem, így azt ki kellett hagynom. De szó sincs arról, hogy elengedném a medencés eseményeket. A javán már túlvagy ennek az évnek, de most hogyan tovább? A hétvégén a barcelonai Európa-kupa versenyen indulok, aztán következik a maratoni országos bajnokság, amelyen egyesületemnek, a Balaton Úszó Klubnak szeretnék pontokat szerezni, november közepén pedig vár ránk a világkupa-sorozat záróeseménye Eilatban, az nagyon fontos lesz, hiszen akkor alakul ki a végső sorrend. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.