UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-10-15 09:00

Kosár: a fiúutánpótlás továbbra is adós a nemzetközi sikerekkel – Bodnár Péter főtitkárral az okokról

Amíg a leány korosztályos kosárlabda-válogatottak rendre Európa, sőt többször a világ elitjében zárnak az egyes világversenyeken, addig a fiú nemzeti együttesek az idén is a B divízió középmezőnyében végeztek az Eb-ken. A hazai szövetség főtitkárát, Bodnár Pétert kérdeztük arról: vajon a fiúszakág miért nem képes felzárkózni a kontinens legjobbjai közé?

Az elmúlt évek sikereihez hasonlóan a magyar leánykosarasok az idén is jól teljesítettek az utánpótlás-világversenyeken: a debreceni U17-es világbajnokságon hatodikként, a soproni U20-as és a portugáliai U16-os Európa-bajnokságon ötödikként zártak, az EYOF-on pedig bronzérmet szereztek. (A korábbi esztendők dobogós helyezései után talán némi hiányérzetünk is lehet, hiszen ki ne emlékezne rá, hogy például az U19-es lányok egy éve történelmi bronzérmet szereztek a debreceni korosztályos vb-n.)

Kékesi Kolos vezérletével az U16-os válogatott a 13. lett a nyári B divíziós Eb-n Forrás: FIBA.Basketball
Kékesi Kolos vezérletével az U16-os válogatott a 13. lett a nyári B divíziós Eb-n Forrás: FIBA.Basketball
A fiúk eredményeit vizsgálva sokkal borúsabb a kép: a múlt nyarat az U20-as válogatott zárta a legjobb eredménnyel, a 10. helyen végzett a B divíziós kontinenstornán, míg az U18-asok a 14., az U16-osok a 13. helyen fejezték a maguk Európa-bajnokságát, szintén a második vonalban. (Az A divízióban Európa 16 legjobb csapata szerepel, így összesítésben a magyar fiúkat a 26., a 30., illetve a 29. helyen jegyezték.) „Évek óta küzdünk azért, hogy a fiúutánpótlásunk is előrelépjen, de úgy néz ki, ez egyelőre nem hozott eredményt – kezdte az értékelését Bodnár Péter, az sportági szövetség főtitkára az Utánpótlássportnak. – Hozzáteszem, hogy az elmúlt években nem lehetett reálisan megméretni a válogatottakat, hiszen 2020-ban és 2021-ben sem rendeztek korosztályos Eb-ket. A covidot követően a mostani volt az első év, amikor valódi világversenyeket tartottak. Ahogyan a közelmúltbeli elnökségi ülésen is hangsúlyoztam, a ráfordítás arányában mindenképpen csalódás, hogy nem történ látható fejlődés. A szövetség és a klubok által erre a területre fordított összegek alapján európai viszonylatban nem a B divízió középső és alsó felében lenne a helyünk. A szakmai bizottság értékelte a beszámolókat, valamint a szövetségi edzők teljesítményét, és mostanra végre megfogalmazódott a gondolat, hogy a fiúszakággal kiemelten kell foglalkozni. Néhány éve – akkor is az én kezdeményezésemre – lecseréltük a szakmai gárdát a válogatottak élén, de mint látjuk, ez sem jelentett áttörést.”
Bodnár Péter Fotó: Girgász Péter/MKOSZ
Bodnár Péter Fotó: Girgász Péter/MKOSZ
Felvetődik a kérdés: mégis miben maradnak el a mieink a nemzetközi élmezőnytől? „Teljesen egyértelműnek tűnik, hogy valamilyen módon nagyobb segítséget kell nyújtanunk a klubokban végzett szakmai munkához, a játékosok megfelelő felkészítéséhez. Továbbá sokkal határozottabban kell megfogalmaznunk az elvárásokat, illetve ezzel kapcsolatban folyamatos ellenőrzések szükségesek. Ez különösképpen érinti a fizikai képességek fejlesztését, mert az világosan látszik, hogy ebben van a legnagyobb lemaradásunk az európai versenytársakhoz képest. Mostantól rendszeres felmérésekkel igyekszünk ezt monitorozni a bajnoki évad előtt, közben és végén. A szövetségi edzők személyéről a következő hetekben hoz döntést az elnökség.”
Csátaljay Péter (fehérben) volt a 14. helyen záró magyar csapat legjobbja a másodvonalbeli U18-as Eb-n Forrás: FIBA.Basketball
Csátaljay Péter (fehérben) volt a 14. helyen záró magyar csapat legjobbja a másodvonalbeli U18-as Eb-n Forrás: FIBA.Basketball
A magyar fiúválogatott legutóbb 2015-ben jutott fel az elitbe, akkor – a mai felnőttválogatott magjához tartozó – Váradi Benedek, Benke Szilárd, Perl Zoltán fémjelezte generáció harcolta ki a feljutást a székesfehérvári U20-as B divíziós Eb-n. Egy évvel később kiestek a mieink a legjobbak közül, és azóta is a kontinens másodosztályában tanyáznak. „Bízom benne, hogy a most eszközölt változásoknak köszönhetően a jövő nyáron már sokkal eredményesebben vesszük fel a versenyt a riválisokkal, ami azért is lenne fontos, mert a sportág legrangosabb utánpótlás-eseményét, az U19-es fiú-világbajnokságot jövőre mi rendezzük Debrecenben. Ennek megfelelően ezt a korosztályt kiemelten kezeljük, és a Váradi Kornél vezette szakmai stáb mellett a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ, illetve tanácsadóként elismert, külföldi szakemberek sora is segíti a munkát. Remélem, hogy ilyen anyagi ráfordítással és tudományos munkával megtámogatva sikerül majd helytállni a világ legjobbjai ellen is.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.