UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-11-13 14:29

Tursics Krisztián a legjobb négy közé jutna az U20-as női válogatottal a jövő évi Eb-n

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége november elején döntött arról, hogy a jövőben Tursics Krisztián irányítja az U20-as női válogatottat. A Ludovika Csata felnőttcsapatának vezetőedzője a szövetségi edzői teendőkről, illetve a korosztályos nemzeti csapattal kapcsolatos tervekről nyilatkozott a klub honlapján.

Nemcsak az U20-as és U18-as férfi kosárlabda-válogatott élére neveztek ki a közelmúltban új szövetségi edzőt, hanem az U20-as lányok kispadján is változás történt: Cziczás László helyét Tursics Krisztián vette át, ugyanakkor a Ludovika Csata szakemberének korántsem lesz ismeretlen ez a korosztály (2003-as és 2004-es születésűek).

„Először is, nagy megtiszteltetés számomra, hogy a magyar nemzeti U20-as válogatottat irányíthatom – kezdte Tursics a klub honlapján. – Ezzel a korosztállyal én kezdtem el dolgozni, amikor még U14-esek voltak. Két évig készítettem fel őket, együtt mentünk ki a csapattal a slovejn gradeci tornára, ami lényegében a korosztályos Eb-k elődjének tekinthető. Két évvel később Igor Skocovski vezette a lányokat az Európa-bajnokságra, ott a tizenegyedik helyen végzett a csapat. Majd U18-asként a koronavírus-járvány miatt sajnos elmaradt a kontinensviadal, most viszont itt a nagy feladat. A felnőttkorosztály előtti utolsó megmérettetésük következik.

Igenis fontos lesz, hogy milyen eredményt érnek el.

Az Eb-t jövőre, a nyár közepén, a felnőtt-kontinenstorna után rendezik meg. November végén jelölhetik ki a rendező várost. Az viszont biztosnak tűnik, hogy külföldre kell majd utaznunk.”

A 30 éves szakember ambiciózus tervekkel vág neki az új feladatkörnek.

„A hazai szövetség azt a célt tűzte ki, hogy jusson be a legjobb nyolcba a válogatott, én azonban maximalistaként szeretném ezt túlszárnyalni. Ha jól sikerül a felkészülés, a legerősebb keretünkkel tudunk felállni, elkerülnek minket a sérülések, és lesz némi szerencsénk a sorsolással, az ágakkal, nagyon bízom benne, hogy

akár a legjobb négy is elérhető lesz a csapatnak.

Az újonnan kinevezett szakvezető november 18-án, pénteken kezdi meg a közös munkát, a székesfehérvári négynapos összetartással. A keretben pedig jó néhány régi ismerőssel találkozhat.

„Sok csatás vagy excsatás játékos van a korosztályban. Krasovec Lili és Telegdy Zsófi jelenleg külföldön játszik, Rakita Lili és Gyöngyösi Janka pedig épp a hétvégén találkozik egymással a Csata–Cegléd meccsen. A többieket pedig értelemszerűen az U14-es válogatott időszakból ismerem. Igyekszünk belőlük összeállítani a leghatékonyabb keretet – mondta, majd így folytatta a szakmai stáb összetételéről: – Elég sok egyeztetésen vagyunk túl, mostanra eldőlt, hogy az UNI Győr másodedzője, Antolovics Adél és a Rátgéber Akadémia kadét leánycsapatának vezetőedzője, Szentpáli Gergő egészíti ki az edzői stábot. A többi pozícióra még keressük a megfelelő embereket.”

A teljes interjú ITT olvasható.

Kiemelt kép: Tursics Krisztián jövő héten megkezdi a munkát az U20-as női válogatottal; Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika Csata