UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2022-11-16 18:02

Gyerekekből felnőttekké váltak a NEKA játékosai a férfi NB I-ben

A felnőtt NB I-ben szereplő, nagyrészt utánpótláskorú kézilabdázókra számító HSA NEKA csapata a tavalyi bennmaradás után második évadát az élvonalban, abban pedig a vezetőedző és a játékosok is egyetértenek, hogy a csapat nem játszik alárendelt szerepet a legjobbak között.

Komoly sikert aratott tavasszal a Nemzeti Kézilabda Akadémia felnőtt férficsapata, amely története első NB I-es évadában kiharcolta a bennmaradást – a mezőnyben messze a legfiatalabb átlagéletkorú (20,4 év) kerettel játszva. A főként utánpótláskorú játékosok alkotta balatonboglári együttes a második élvonalbeli idényét kezdte a nyár végén, az eddig eltelt két és fél hónap alatt pedig ismét bizonyították, van helyük a legjobbak között: jelenleg a tizennégy fős mezőny tizenegyedik helyén állnak, a teljes képhez pedig hozzátartozik, hogy kilenc forduló alatt közel feleannyi pontot gyűjtöttek, mint az előző évad huszonhat körében összesen (15).

Kicsit több szerencsével pedig még több szerzett pontról számolhatnánk be, hiszen a Dabas és a Gyöngyös csapatától is csak egy góllal kaptak ki, míg a Balatonfüreddel döntetlent játszottak.

„Sokat fejlesztett a társaságon, hogy a legutóbbi évadban küzdeni, harcolni kellett a bennmaradásért, hiszen húsz és fél év volt az együttes átlagéletkora, ami egyedüllállóvá teszi az eredményt – kezdi a HSA NEKA vezetődezője, Sótonyi László. – Fiataljaink közül többen is részt vettek a pozitívan végződő (a válogatott az előkelő ötödik helyet szerezte meg a portugáliai tornán – A szerk.) Európa-bajnokságon júliusban; ezek a meccsek az NB I-esekkel együtt olyan folyamatot, érést eredményeztek, aminek köszönhetően

idén már nem gyerekeket, hanem felnőtt férfiakat küldhetek a pályára.

Persze az életkorból adódóan vannak még lemaradások, de azokat gyorsasággal és különböző taktikai elemekkel igyekszünk ellensúlyozni. A szeptember álomszerűen alakult: két pontot prognosztizáltunk, ehhez képest hetet szereztünk. Az ezt követő, kevésbé sikeres mérkőzések azonban minden csapatnál képben vannak, azokból igyekszünk tanulni. Élvonalbeli játékosokat akarunk nevelni, emellett külön sikerként éljük meg a válogatottba bekerülő kéziseket.”

A junior nemzeti csapatban számos NEKA-s szereplőt találunk, közéjük tartozik a 20 esztendős beálló, Papp Tamás, aki 39 gólt szerezve vezeti a házi góllövőlistát.

Papp Tamás nem spórol a gólokkal a jelenlegi NB I-es szezonban Fotó: NEKA/Tompos Gábor

„Úgy érzem, beleerősödtünk az NB I-be – mondja Papp. – Vannak vezéregyéniségek a csapatban, de nagyon összetartó brigádról van szó, amelynek az együttműködés az erőssége. Főleg fizikailag érzem, hogy sokat léptünk előre a múlt évadhoz képest, de taktikai szempontból is érezhető a fejlődés. Talán az ellenfelek is jobban készülnek ránk, nem úgy tekintenek a NEKA-ra, mint az újonc fiatalokra.”

Ha a találatok száma jön szóba, Kovács Tamásnak sem kell szégyenkeznie, aki eddig 17-szer köszönt be az ellenfél kapusának – ő mindössze 18 évesen szerepel a felnőttélvonalban.

„Megtisztelő, hogy a nagyobbak között is számítanak rám, örülök, hogy itt fejlődhetek – így Kovács. – Rengeteg tapasztalatot lehet szerezni ebben a közegben. Fizikálisan jóval erősebbek az ellenfelek az U20-as bajnoksághoz képest, taktikailag jobban fel vannak készítve. Az első NB I-es meccsem előtt óriási volt az izgalom, és a tempó is, de hamar beleszoktam. Az, hogy ennyi idősen például a Veszprém csapata ellen játszhatok…Van még mit tanulni!”

(A kiemelt kép forrása: NEKA/Tompos Gábor)