UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-11-17 20:40

Halmai Dániel több fronton is remekel Kaposváron

A Kométa Kaposvár 18 éves játékosa, Halmai Dániel kiváló formában kezdte az U20-as kosárlabda-bajnokságot, minek köszönhetően jelenleg is vezeti a VAL-mutató listáját a korosztályában. Ezzel párhuzamosan a felnőtt első osztályban is mind nagyobb feladatokat bíznak rá.

A férfi felnőttélvonalbeli kosárlabda-bajnokságban kevesen mondhatják el magukról, hogy mindössze 18 esztendősen rendszeresen játéklehetőséget kapnak, ám a Kométa Kaposvár színeiben pallérozódó Halmai Dániel közéjük tartozik. A korosztályos válogatott irányító eddig négy mérkőzésen 8,8 percet kapott az évadban, ez idő latt pedig 1,8 pontot és 3-as teljesítményindexet átlagolt, és a legutóbbi két találkozón, a ZTE és a Szedeák ellen már tíz játékperc felett zárt (12 és 14 perc).

„Már jó ideje a felnőttekkel edzünk, több másik fiatal játékossal egyetemben, és az első csapat edzésén nyilvánvalóan, sokkal nagyobb a tempó, amiből csak profitálhatunk. Napról napra én is rengeteget tanulhatok a gyorsabb és erősebb játékosok között, emellett a vezetőedző, Ivan Rudez is abszolút bízik a fiatalokban, és folyamatosan segíti őket. Továbbá kiemelném a nyári munkát az U18-as válogatottal. Szinte az egész nyarat végig dolgoztam a korosztályos Európa-bajnokságra készülve, majd az Eb-n is rendkívül hasznos tapasztalatokat gyűjtöttem, és mindezeknek köszönhetően úgy érzem, sokat léptem előre az elmúlt időszakban – mondta az Utánpótlássportnak Halmai, aki eközben a saját korosztályában pedig szórja a pontokat: meccsenként 21,7 pontot és 31,3-as VAL-t átlagol, ráadásul ez utóbbiban az egész bajnokság listavezetője. – Az U20-as bajnokságban próbálom kihozni magamból a legtöbbet,

ugyan nem számítok rangidősnek a csapatban, de igyekszem vezér lenni,

amikor éppen ott lehetek a fiúkkal. Mivel ha a felnőttcsapatban számítanak rám, akkor az U20-asok között nem léphetek pályára, emiatt az utánpótlás-bajnokságban eddig csak három meccsen játszhattam.”

Ivan Rudez vezetőedző (balra) bátran bedobja a fiatalokat a mélyvízbe, így Halmai Dániel (18) is megkapja a lehetőséget a felnőttek között Forrás: delfinek.hu

A fiatal játékos hangsúlyozta, nemcsak a támadó oldalon, hanem védekezésben is szeretne élen járni.

„A támadás mellett az elmúlt hónapokban a védekezésre is legalább akkora, hanem még nagyobb hangsúlyt fektettem, hiszen az A-csoportban először a jó védekezéssel van esélyem minél tovább pályán maradni. Első körben azon az oldalon kell jól megállni a helyem, minél kevesebb hibát elkövetve, a támadás pedig majd csak ezután következik.”

A dombóvári évek után Halmai tavaly igazolt Kaposvárra, ám az első somogyi évét sérülés hátráltatta, így nem haladt zökkenőmentesen a beilleszkedése, de mostanra minden szempontból otthon érzi magát Kaposváron.

„Amikor ide igazoltam, az egyik legfontosabb motivációt jelentette, hogy idővel A-csoportos játékos válhat belőlem.

A nyári felkészülés után bíztam benne, hogy majd élesben, a bajnokikon is szerephez juthatok az idényben, de azt korántsem hittem volna, ilyen hamar, ekkora bizalmat kapok az edzőtől.

Nagyon örülök, hogy ez végül így alakult, próbálok vele maximálisan élni. A Zalaegerszeg ellen például már a kezdőként játszhattam, ami hatalmas élmény volt. Elsőre kicsit meglepetésként ért, amikor szembesültem vele, de persze, ott is igyekeztem bizonyítani a nekem szánt szerepben.”

(Kiemelt kép forrása: delfinek.hu)