UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-11-21 19:07

Palkovits István a budapesti vb döntőjébe vágyik

A 3000 méteres akadályfutásban U23-as Európa-bajnok Palkovits István jövőre a budapesti világbajnokság döntőjében is ott lenne.

A Kecskeméti ARC 21 éves kiválósága, Palkovits István futotta 2022 első magyar rekordját az atlétikai pályán: februárban a fedett pályás szezonban 2000 méteren mutatott be 5:03.93 perces U23-as csúcsot a BOK-csarnokban. Aztán nyáron az idei fő versenye, pályafutása első felnőtt Eb-je nem sikerült jól, de szabadtéren sem hagyott minket korosztályos rekordok nélkül.

3000 méteres akadályfutásban kétszer is tudott faragni a már tavaly óta általa tartott csúcsból.

Júniusban a franciaországi Marseille-ből térhetett haza 8:27.05-ös eredménnyel, majd szeptemberben a Magyar Nagydíjsorozat budapesti versenyén 8:23.80-nal győzött. Németh Gyula 3000 méteres akadályfutásban U23-as Eb-győztes tanítványának ezek az eredményei kiemelkednek az évéből, és a hazai szövetség honlapjának adott évadértékelőjében azt is elmondta, hogy jövőre jobb teljesítményt vár magától:

„Tanulságos év volt, amiben kicsit olyanok voltunk, mint a Ferrari a Forma-1-ben: jó autónk volt, de nem tudtuk kihozni magunkból a maximumot.

Tudom, hogy mi kell ahhoz, hogy jövőre még jobb legyek.

Büszke vagyok rá, hogy Gyula bácsiban tudom tartani az életet. Erős kötelék van közöttünk, ami 2023-ban is nagyon fontos lesz számomra. Örültem neki, hogy az Európa-bajnokságon megtapasztalhattam, hogy milyen érzés a felnőttmezőnyben rajthoz állni. Még szoknom kell, hogy itt megy a lökdösődés, és picit agresszívabbak az ellenfelek nálam, de bizakodó vagyok, hogy ez picivel nagyobb rutinnal jövőre már nem fog gondot okozni. Szeretnék bent egy erős időt futni 3000 méteren, majd minél több közös edzőtáborral a lábunkban nekivágni a szabadtéri időszaknak.

A legnagyobb célom a budapesti világbajnokság! Nemcsak az, hogy ott legyek, hanem az, hogy az első napon rögtön jó kezdéssel döntőbe jussak.

Ehhez mind fejben, mind testben erősebbnek kell lennem, mint Münchenben. Nem szabad magam alárendelni az ellenfeleimnek. Meg lehet őket verni és meg is kell őket verni hazai pályán, mert a közönség nekem fog szurkolni, ami óriási előnyt jelenthet!”

(Kiemelt kép forrása: atletika.hu)